• BIST 8718.11
  • Altın 2243.646
  • Dolar 32.3307
  • Euro 35.1486
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Selçuk Tıp’ta sepsis farkındalığı eğitimi

Selçuk Tıp’ta sepsis farkındalığı eğitimi
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde başta hekimler olmak üzere, tıp öğrencileri ve yardımcı sağlık personeline yönelik sepsisin farkındalığı,...

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde başta hekimler olmak üzere, tıp öğrencileri ve yardımcı sağlık personeline yönelik sepsisin farkındalığı, tanısı ve tedavisiyle ilgili eğitim verildi.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyhekim Konferans Salonu'nda, Sağlık Bakanlığı himayesinde Türk Yoğun Bakım Derneği'nin ilgili çalışma grupları tarafından hazırlanan Sepsis Eğitim Paketi Sunumu yapıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Anabilim Dalı ve Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jale Bengi Çelik, sepsis nedeniyle dünyada her yıl yaklaşık 8 milyon ile 10 milyon arasında insanın hayatını kaybettiğini belirterek, yine dünyada en çok ölüm nedeni olarak bilinen bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Sepsisin hayati risk taşıyan bir enfeksiyon olduğunu ve yoğun bakım ünitelerinde ölümlerin en önemli sebebi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çelik, "Kana bakteri veya toksin karışmasıyla oluşan sepsis vakalarının sadece yüzde 50'sinde enfeksiyon etkenleri tespit edilebilmektedir. Sepsis erken tanı ve tedavi uygulanmazsa birçok organda yetmezliğe, şoka ve yüksek oranda ölüme yol açabilir" dedi.

75 şehirde farkındalık eğitimi verildi

Prof. Dr. Çelik, amaçlarının sepsis ile ilgili farkındalığı arttırmak, tedavi ve tanıya yönelik eğitimleri geliştirerek devam ettirmek ve tüm Türkiye'de sağlık personelini ve halkı da bilinçlendirerek ölüm oranını azaltmak olduğunu ifade etti. Çelik, "Sepsis farkındalığı ve tanısıyla ilgili olarak 2014 yılından bu yana sağlık personeli eğitimi ve halkın bilgilendirilmesi çalışmaları Sağlık Bakanlığı desteğiyle Türk Yoğun Bakım Derneği tarafından sürdürülmektedir. Bu süreçte ülkemizin 75 şehrinde çoğunluğu hekim olmak üzere toplam 39 bin 973 sağlık personeline Türk Yoğun Bakım Derneği eğitmenleri ve eğitim setiyle gerekli eğitimler verilmiştir. Bu Eğitim çalışmalarının sonucunda 94 ülkede organize olmuş olan Global Sepsis İttifakı'nın ilk resmi ödülünün de Sağlık Bakanlığı'na verilmesi uygun görülmüştür" diye konuştu.

"Eğitimler devam edecek"

Prof. Dr. Çelik, 2017 yılı başında sepsis tanımlaması ve tedavisinde yapılan değişikliklerle ilgili olarak şunları kaydetti: "Dünya Sağlık Örgütü, sepsis ile ilgili bir bütçe ayırarak, üyesi olan 194 ülkeye bununla ilgili yapılacakları bildirme kararını da almıştır. Tüm bu gelişmelerin ışığında sepsis ile ilgili eğitim seferberliğinin daha kapsamlı olarak tekrarlanma gereksinimi ortaya çıkmıştır. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı himayesinde Türk Yoğun Bakım Derneği'nin ilgili çalışma grupları tarafından bir eğitim paketi hazırlanmıştır. 13 Eylül 2017 Dünya Sepsis Günü'nde ülkemizin 50'den fazla şehrinde, çok sayıda hastanede eğitim verilmiştir. Takip eden süreçte de diğer şehir ve hastanelerde de bu eğitim tekrar edilecektir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim