• BIST 9717.77
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 29 °C
  • İzmir 28 °C

Selanik'teki cami kapandı

Selanik’te 60 yıl sonra Ramazan Bayramı’nda açılan, ancak İskeçe atanmış müftüsünün görevlendirdiği imamı protesto için 3 kişinin bayram namazı kıldığı tarihi Yeni Cami, cemaat olmaması nedeniyle kapandı.
Selanik’te bulunan tarihi Yeni Cami’ye Yunanistan Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nın talebi üzerine Batı Trakyalı soydaşların seçtiği müftü yerine, bakanlığın atadığı İskeçe Müftüsü tarafından Ramazan Bayramı namazı öncesi bir imam ve bir müezzinin görevlendirildi.
 
YUNANİSTAN'IN TUTUMUNA TEPKİ!
 
Selanik’te yaşayan soydaşlara caminin açılacağı arife günü haber verildi. Ancak Selanik’te yaşayan soydaşların kurduğu Makedonya- Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği üyeleri, İskeçe’den atanmış müftülüğün gönderdiği imam ve müezzine tepki gösterdi. Selanik’te yaşayan soydaşlar Ramazan Bayramı namazını atanmış müftünün gönderdiği din görevlileri nedeniyle protesto ederek camiye gitmedi. Bu nedenle 60 yıl sonra ibadete açılan Selanik Yeni Cami’de Ramazan Bayramı namazı İskeçe atanmış müftüsünün görevlendirdiği bir imam, bir müezzin ve tesadüfen kentte bulunan bir Müslüman turistin katılımı ile üç kişi ile kılındı. 
 
YENİDEN KAPANDI
 
Selanik’te yıllarca kapalı duran ve geçen Ramazan Bayramı namazı için açılan Yeni Cami’ye atanan imam ve müezzin İskeçe’ye geri döndü. Bugüne kadar çeşitli fotoğraf, resim sergilerinin açıldığı mekan olarak kullanılan Yeni Cami yeniden eski sessizliğine döndü. Halen Yeni Cami’de Yunanistan Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nın atadığı bir personel görev yapıyor. Kubbesindeki süslemeleri yenilenen, duvarlarındaki onarım çalışmaları ise yarım bırakılan Yeni Cami’nin giriş bölümünün de bir dönem kilise olarak kullanılması nedeniyle çan sistemi de yer alıyor. Caminin avlusunda, çeşitli yerlerdeki arkeolojik kazılardan çıkarılan lahitler ve eserler sergileniyor. 
 
BAKAN ÇELİK DE GİTMEDİ
 
Selanik’te Atatürk Evi Müzesi’nin 3 yıllık onarımının ardından yeniden açılışı nedeniyle düzenlenen törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, açılışın ardından Cuma namazını ibadete açılan Yeni Cami yerine, Makedonya- Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği’ne ait mescitte kıldı. 
 
İMAMIMIZ VAR
 
Makedonya- Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği yöneticileri, Yunanistan Din İşleri Genel Sekreterliği tarafından gönderilecek imamı kabul etmediklerini söyleyerek, "Derneğimizdeki mescitte iki imamımız var. Ayrıca şehir dışındaki Yeni Cami yerine, Selanik’te Müslümanların yaşadığı mahalleye daha yakın olan Alaca İmaret Camisi'nin ibadete açılmasını istiyoruz" dedi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim