• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Selahattin Demirtaş: Masada başka meydanlarda başka konuşuyorlar

Selahattin Demirtaş: Masada başka meydanlarda başka konuşuyorlar
Son Günlerde PKK'nın dağa kaçırdığı çocuklar nedeniyle hükümetin "Çözüm süreci" serüveni yeniden tartışılmaya başlandı.

HDP ve BDP’li siyasetçiler ile hükümet arasında sert atışmalar devam ederken bir açıklama da BDP Eş Genelbaşkanı Selahattin Demirtaş'tan geldi.

Cumhuriyet'ten Utku Çakırözer'e konuşan Demirtaş, hükümetin perde arkasında verdiği sözlerle meydanlarda söylediklerinin birbirinden farklı olduğunu belirtti.

BU KİNLE ÇANKAYA’YA ÇIKAMAZ

Demirtaş, Başbakan Erdoğan’ın kendisini de içeren son çıkışları ile ilgili “Başbakan’ın üslubu, sesinin tonu, mimikleri ve mesajlarının içeriği bir fecaat. Sanki yüz yıllık Kürt sorununu çözmek isteyen başbakan değil. Burnundan kıl aldırmayan, kibirli, üst perdeden konuşan biri var karşımızda. Bu üslup Türkiye’yi yöneten birine yakışmıyor. Hele de cumhurbaşkanlığı asla yakışmıyor. Bir siyasi partinin liderinden ‘O zat’ diye bahseden biri nasıl hepimizin cumhurbaşkanı olabilecek? Erdoğan için Çankaya yolları çok dikenli. Bu kadar kin ve nefretle, bu kadar hakaretle, o hedefe zor ulaşır.” yorumunda bulundu.

MASADA BAŞKA, MİKROFONDA BAŞKA

"Halk neler olduğunu bilmeden bu süreç yürümez" diyen Demirtaş şöyle devam etti: "Ama bakıyoruz masada başka konuşuyorlar, mikrofonların önünde bambaşka. AKP heyeti bize hazırlıklar yaptıklarını söylüyor. Erdoğan ve Arınç ise çıkıp ‘Hayır böyle bir şey yok’ diyor. Hangisine inanacağız? Görüşmelerin şeffaf olması ve kamuoyuna bilgi verilmesi gerekli."

İMRALI’DA ‘SİYASİ HEYET’ YOK

Çok tartışılan "İmralı'da siyasi heyet" konusuna da açıklık getiren Demirtaş, 

“Sırrı Bey’in (Süreyya Önder) söylediği ‘siyasi boyut’, BDP heyetinin AKP’li bakanlarla heyet halinde yaptığı görüşmelerdir. Daha önce bizim arkadaşlarımız hükümetten tek isimle konuşuyordu. Şimdi bu, HDP ile AKP arasında heyetler arası görüşmeye dönüşmüş durumda. Yoksa bizim ‘İmralı’ya siyasi heyet gidecek’ gibi bir iddiamız yok.” dedi.

HÜKÜMET HANGİ VAATLERİ VERDİ

Görüşmelerde hükümetin vaatleri konusunda da değinen Demirtaş, “Terörle Mücadele Kanunu’nun kalkması, ifade özgürlüğünün önünün açılması gibi vaatler veriyorlar, hazırlık var diyorlar. Biz de hızla yerine getirilmesini bekliyoruz” dedi.

GÖZÜ MİLLİYETÇİ SEÇMENDE

Başbakan’ın, Demirtaş’a tepkisinin arkasında, BDP liderinin “Dağa kaçırılan çocuklar meselesinin ‘istihbarat’ tarafından yönlendirildiği” iddiası yatıyor. Demirtaş tartışma yaratan o sözünü şöyle izah etti:

“Görüştüğümüz ailelerin söylediği şu: ‘Oraya gelip televizyonlara konuşanlar arasında çocuğu dağa olmayanlar var.’ Ben onları kastediyorum. Yoksa, çocuğu dağa giden aileler var. Üzüntüleri, talepleri var. Bunları karşılamak için de çaba gösteriyoruz. Ama kimsenin tanımadığı ailelere kamera tutulup bize hakaret ettiriliyor. Bu bir psikolojik harekât.”

Demirtaş Erdoğan'ın "Milliyetçi seçmene hitap etme" çabası içinde olduğunu iddia ederek sözlerini şöyle bitirdi:

"Olayı çözmek değil tırmandırmak istiyor. Dertleri gerçekten o çocukları dağdan indirmek olsa, bunu çok farklı hallederlerdi. Nitekim iki buçuk yıl PKK’nin elinde tutulan kaymakam örneği var. Kamuoyundan gizli onlarca görüşme yapıldıktan sonra iade edildi. Sonuç almak istenseydi, bu çocuklar için de böyle yapılabilirdi ama hükümetin konuşmalarıyla eylemleri arasında büyük çelişki var.” 

 


 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim