• BIST 9719.11
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C

Sekmen: “Erzurum Yeniden Ayağa Kalkacak”

Sekmen: “Erzurum Yeniden Ayağa Kalkacak”
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Kardelen TV'de yayınlanan "Gündem Özel" programında Gazeteci-Yazarlar Esat Bindesen ve Ayhan Türkez'in...

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Kardelen TV'de yayınlanan "Gündem Özel" programında Gazeteci-Yazarlar Esat Bindesen ve Ayhan Türkez'in sorularını yanıtladı. Başkan Sekmen, programda 2 yılda gerçekleştirilen hizmet, yatırım ve projeleri anlattı. 2016 yılının hamle ve yatırım senesi olacağını ifade eden Sekmen, şöyle dedi: "2016 yılı bizim kentsel dönüşümde yatırım ve hamle yılımız olacak. Geçen yıl alt yapıda hamle yılıydı, bu sene de kentsel dönüşümde hamle yılı… Şuanda Gölbaşı'nda, Hasan-i Basri'de ve Mahallebaşı'nın hemen yanı başında bulunan Marangoz Sitesi'nde inşaatlarımız başlıyor. Arkasından Veyis Efendi, arkasından Kevelciler'de inşallah devam edecek. Yıldızkent'te başlayacak. Bu arada Karadayı Mağdurları için TOKİ bin 700 konut hazırlığı yapıyor. Buradan duyuruyorum. Herkes rahat olsun, zemin etütleri yapıldı, projeler çıkıyor, inşallah bu yıl içerisinde başlayacak. Görkemli bir temel atacağız. Zaten talep bin 200 bile olmamıştı ama biz fazlasıyla yaptırıyoruz. Bu arada emekli insanlarımız, dar gelirli insanlarımız bu konutlardan hisse sahibi olabilecek. Bunun dışında TOKİ'nin Kazım Yurdalan'da olan Eski Mal Meydanı'nda inşaatları devam ediyor. Bizim hedefimiz konutlaşmada 5 bindi. Dönemin sonunda Allah nasip ederse TOKİ tarafından, bizim tarafımızdan yapılan konut sayısı 7-8-10 bine çıkacak."

"HİZMETTE DUR DURAK DEMEDEN ÇALIŞIYORUZ"

Başkan Mehmet Sekmen, hizmetlerin devam ettiğini ifade ederek şöyle devam etti: "Merkez ve ilçelerimizde "Bilgi Evi Projesi" sürüyor. Prestij caddeleri, cephe giydirmeleri, asfalt çalışmaları devam ediyor. İlçelerimize Oltu gibi, Horasan gibi uzaktan içme suyu getirmeye devam edeceğiz. Tekman ilçemize uzaktan içme suyu getireceğiz. Fuar ve Kongre Merkezi Allah nasip ederse bu sene bitecek. Et ve Et Ürünleri Entegre Tesisi bitti. Et ve Süt Kurumu yakında oraya taşınacak. Şehir merkezinde altyapı çalışmalarımız devam edecek. Cadde cadde, sokak sokak kanalizasyon, içme suyu ve yağmur suyu hatlarını yenileyeceğiz. Yine okul bakım ve onarımları, camilere yapacağımız yardımlar, mezarlık düzenlemeleri, ağaç ve çiçek dikimi, çevre düzenlemesi ve yeşillendirme çalışması sürüyor. Şükrü Paşa'da ve Şehitler Caddesi'nde yeni yol yapım çalışmalarımız var. Şehitler Mahallesi'nde konutlaşma devam ediyor. Şuanda ihaleye çıkıyoruz. Evren Paşa'da inşallah inşaatlarımız başlayacak. Kasım Paşa'da, Mumcu'da yeni yol yapım çalışmamız söz konusu. Ayaz Paşa'da, Kongre Caddesi'nde yol çalışmalarımız var. Demirciler ve Aşkale Garajı'nda çalışmalarımız var. Yeni Akıllı Otopark inşaatlarımız başlayacak. Aşağı Mumcu'da yeni bir otopark yapacağız." Sekmen, Yüksek İrtifa Kamp Merkezi'ne yeni 5 saha daha yapılacağını hatırlatarak, bu dönem şehirde 100 takımın kamp yapmasının hedeflendiğini bildirdi. Sekmen, "2. Organize Sanayi Bölgesi'nde çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bu yıl hedefimiz on civarı fabrika yaptırmak. Arsaların bitimini bekliyoruz. Belediye olarak yakında bir tekstil fabrikamızı devreye sokacağız. Yine bir ayakkabı fabrikasını da hayata geçireceğiz. Yakında Tebriz-Erzurum arası uçak seferlerini başlatacağız. Erzurum-Antalya uçak seferleri ve sonra da Tiflis-Erzurum, Nahcivan-Erzurum, Bakü- Erzurum hatlarını devreye koyma hedeflerimiz var" diye konuştu.

HAFİF RAYLI SİSTEM PROJESİ

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Çin gezisi ve Hafif Raylı Sistem Projesi'ne ilişkin önemli değerlendirmede bulundu. Başkan Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çin'de önemli temas ve incelemede bulunduk. Hafif Raylı Sistem ile ilgili görüşmelerimiz oldu. Başka yatırımları da görüştük. Ziyaretler yaptık, kullanabileceğimiz makineleri üreten fabrikaları gezdik. Bu konularda girişim ve görüşmelerimiz oldu. Oyuncak ve hediyelik eşya üreten yerlere gittik. Hakikaten çok faydalı bir ziyaret oldu. Çin'de bizimle kardeş belediye olmak isteyen şehirler de çıktı. Raylı sistemle ilgili 7,5 - 8 kilometrelik bir güzergâhı planlıyoruz. İlk etabımız Ulu Cami'nin yani Tebrizkapı'nın oradan başlayacak Havuzbaşı'ndan Üniversite'nin içerisinden Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Alparslan Türkeş Bulvarı ve oradan da Forum AVM'ye kadar devam eden bir hat düşünüyoruz. Daha sonra bu hattın uzatımı sağlanarak bir ring servisi, hatta daha sonra Şükrü Paşa ile bağlanabilir. Ön fizibilite için bir proje çalışmamız oldu. Bunu Allah nasip ederse nisan ayı içerisinde Ulaştırma Bakanlığı'mıza sunacağız. Projemizi önümüzdeki yıl gerçekleştirmek arzusundayız."

KÜLTÜR YOLU PROJESİ

Başkan Sekmen, Kültür Yolu Projesi kapsamında Erzurum Kalesi çevresinde yıkımların devam edeceğini söyledi. Sekmen, şu değerlendirmeyi yaptı: "Kaleyle ilgili son 8-10 bina kaldı. Onları da yıkıyoruz. Oraları temizleyeceğiz. Ben şehrin merkezini Tebrizkapı'ya kaydırmak istiyorum. Onun için orada bazı kamu binalarına yer göstereceğiz. 50-60 dönümlük bir meydan oluşturmak istiyorum. Gavurboğan'da yeni konutlar yapılacak, projeleri hazırlanıyor. Caminin doğu kısmı tamamen meydan olacak. Şehrimiz de büyük bir meydana kavuşmuş olacak. Biz şehir merkezini oraya kaydırarak hem o eski Erzurum'u canlandıracağız hem de Veyis Efendi, Mahallebaşı, Kevelciler, Cedit, Kasım Paşa, Hasan-i Basri'de eski binaları yıkıp yenilerini yapacağız. Tarihi binaları da restore edeceğiz. Ali Paşa'dan Nazik Çarşı'ya kadar 15 metre genişliğinde bir yolumuz devreye girecek. Mumcu'yla Çaykara'yı bir birine bağlayan caddemiz devreye girecek. Bu yıl çok önemli yatırımlarımız olacak ve bunu da Allah'ın izniyle hep beraber gözlemleyeceğiz. Gölbaşı'nda zaten inşaatlarımız başlamıştı, o bölgede süratle inşaatlarımız devam edecek. Bu arada Yoncalık'ta serbest müteahhitlerle kentsel dönüşüm yaptık. Yakında orada da inşaata başlanılacak. Hem Yoncalık'ta hem Hasan-i Basri de hem Veyis Efendi de hem de Gölbaşı'nda büyük bir değişim hareketini hep beraber gerçekleştireceğiz."

BİLİM, MÜZE, DOĞA, TARİH VE EĞİTİM PARKI PROJESİ

Sekmen, programda Bilim, Müze, Doğa, Tarih ve Eğitim Parkı Projesi ile ilgili son gelişmeleri aktardı. Başkan Sekmen, şöyle konuştu: "Şuanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mız altyapıya başladı. Yakında göletin ihalesi olacak. Biz de bu sene Kar Müzesi'nin inşaatını yapacağız. TÜBİTAK'tan da bunun iç donanımını istiyoruz ki EYOWF'a yetiştirelim. Biz bu yıl kaba inşaatı bitireceğiz. Bu proje içerisinde 7 tane müze var. Kar Müzesi, Astronomi Müzesi, Sayılar Müzesi, Tarih Duvarı, Deprem Müzesi, Yaşlılar ve Engelliler Rehabilitasyon ve Ar-Ge Merkezi var. Bu proje 700 dönüm arazi üzerinde yapılacak. Burada 110 bin metrekarelik büyük bir gölet var. Erzurumluların bir gölü olacak inşallah. Burada termal sularımız için bir otelimiz olacak. Yerli ve yabancı turistler, gündüz dağda kayak yapıp gece gelip bu otelde konaklayıp orada da termal sularla tedavi olacak. Tarih duvarı sayesinde 111 bin 111 taşla tarihi yeniden yazacağız. Bu tarih duvarında; Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihi yaşatılacak. 2019'da bu projeyi tamamlamayı hedefliyoruz."

IŞIKLANDIRMA VE ULAŞIM

Başkan Sekmen, Erzurum'un ışık ve aydınlatmada Türkiye'de örnek alınan bir vilayet olduğunu hatırlattı. Sekmen, "Türkiye'mizim hiçbir yerinde Erzurum gibi aydınlatması olan bir şehir yok. Bazen diyorlar bu desen Sultanbeyli'de var. Olabilir. "Bu Sultanbeyli'nin de olabilir. Oradaki deseni beğenmiş ve buraya getirmişizdir. Geldiğimizde herkes bize, "Bu şehir karanlık bir şehir" diye söylüyordu. Her şeyin üretimini Erzurum'da yapacağız. Şuanda belediye olarak LED'li aydınlatma yapacağız. Arkadaşlarım Çin'de araştırıyorlar. Bundan sonra LED'li aydınlatma lambalarını biz yapacağız. Bu şehir ışıl ışıl oldu. Erzurum Havalimanı'ndan Erzurum'a girdiğimiz zaman bizi ışıklar karşılayacak. Tortum Yolu, Pasinler Yolu, Çat Yolu her yer ışıl ışıl aydınlatılacak. Bunları da Belediye olarak biz çözeceğiz" şeklinde konuştu. Konuşmasında ulaşım hizmetlerine de değinen Sekmen, şu ifadeleri kullandı: "Doğalgazla çalışan otobüsler aldık. Doğalgaz CNG İstasyonu'nu kurduk. Otobüsleri yavaş yavaş hizmete soktuk. Şu talimatı verdim; yoğun saatlerde bu araçlarımız kullanılsın, yoğun olmayan saatlerde de küçük araçlarımız kullanılsın. Bu şekilde bir dengeleme sağladık. Bu arada özel halk otobüslerini de yenileyeceğiz. Onları da CNG'li hale getirmek istiyorum. Yeni hatlar ilave ettik. Başka yeni hatlar da inşallah ihdas edeceğiz. Hamdolsun araçlarımız bollaştı. Daha güzel bir hizmet sunumu olacak. Şehirde de inşallah bir rahatlama söz konusu olacak."

KIŞ VE EYOWF

Başkan Mehmet Sekmen, kış mevsiminin külfet değil nimet olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Sekmen, "Erzurum kış memleketidir. Bundan da şikâyet etmemeliyiz, tedbirimizi almalıyız. Çünkü Erzurum karıyla güzeldir. Hamdolsun Erzurum'daki otellerimiz kışı dolu dolu geçirdi. Bunda yaptığımız reklamların büyük etkisi var. Zaman zaman, "Winterfest'e gerek var mı, reklama gerek var mı?" diyen arkadaşlarımız var. Eğer biz bu reklamları yapmamış olsaydık, otellerimizden ben endişeliydim, çünkü otellerimiz bu şehrin bir değeri… Tanıtımlarla birlikte oteller dolup taştı. Hamdolsun yer bulunamayan zamanlar oldu. Mutluyuz… Ayrıca şehrin tanıtımıyla ilgili reklam desteği de verdik. Gelecek yıllar daha da iyi olacağı kanaatindeyim" dedi. Başkan Sekmen, EYOWF 2017 ile ilgili şunları söyledi: "EYOWF ile ilgili toplantılarda görev dağılımları yapıldı. Zaten Erzurum'un tesis yönünden bir sıkıntısı yok. Mevcut tesisler elden geçiriliyor. Dağın da yönetimi bize verilir verilmez hemen süratli bir şekilde kısa ve orta vadedeki sıkıntıları anında çözeceğiz. Uzun vadede yapacağımız işleri bir programa bağlayıp yerine getireceğiz. Bürokraside bir aksama olmazsa dağın 30-40 gün içerisinde bize teslimi yapılır. Biz de bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da daha da katkı yaparak dağın yönetimini hemşerilerimize, şehrimize yakışır bir şekilde gerçekleştiririz."

"MEVKİDAŞLARIM ÇALIŞMALARIMIZDAN ÖVGÜYLE BAHSEDİYOR"

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, şehirde yaptığı hizmetlerin Türkiye'deki mevkidaşlarınca takdir edildiğini kaydetti. Başkan Sekmen, şu değerlendirmeyi yaptı: "Türk Dünyası Belediyeler Birliği'nin toplantısı Erzurum'da yapıldı. Biz de o birliğin üyesiyiz. Bakınız 50'nin üzerinde kendi imkânlarımızla gölet yaptık. Ben bunu dediğim zaman Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız aynen şunu söyledi: "Yahu Sekmen bunu nasıl yaptın? Heyet gönderip bunları inceleme yaptıracağım" dedi. Sevdiğimiz, saydığımız bir büyüğümüzdür. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Bey'i de yıllardan beri tanırım, başarılı bir belediye başkanımızdır. Bize, "Sekmen Bey, bir ekip göndereceğim, arkadaşlarınız yapılan çalışmaları anlatsın" ricasında bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi geldi, yapılan hizmetlere hayran kaldı. Bardağın biraz dolu tarafını görelim. Bu bardağın boş tarafı var ama altta da dolu tarafı var. Biz bu şehri kötüleyerek nereye varabiliriz? Bu şehirde göç oluyor. Her yıl 15-20 bin vatandaşımız göç ediyordu. İlk kez 2015 yılındaki göç sayımız binin altına düştü. Bu ilk kez oluyor. Son 10-15 yıla bakın, her yıl bu şehirden 15-20 bin insan gitmiş. Şuan insanlara bir ümit geldi. Şuan yatırım yapmak için bekleyen yatırımcılarımız var. Bu şehre belediye hizmetlerinden önce fabrika lazım, üretim yapan yer lazım. Şuanda insanlarımızın, gençlerimizin en büyük derdi iş derdidir."

BİR SEKTÖR: DEDİKODU

Başkan Sekmen, kentte var olan dedikodu sektörünün şehrin gelişimine engel olduğunu ifade etti. Sekmen, şunları kaydetti: "Bir cambaz telin üzerinde karşıya geçerken başka yerin insanları "Bizim adamımız sağ sağlim karşıya geçsin" diye dua ediyor, biz de "Ne zaman bu adam düşecek" diye el çırpıyoruz. Bu olmamalı. Bu tip şeyler Erzurum'a, Dadaş'a ve şehrimize yakışmıyor. Ben bazı şeyleri duyduğum zaman üzülüyorum. Bu şehrin olumlu yönlerini konuşalım, olumsuzlukları bir tarafa bırakalım. Sorunları konuşup ortak akılla çözüm bulalım. Birbirimizin ayağına sarılarak engellemeye çalışırsak bunları yapamayız. Yapılan anketlerde halkımızın yüzde 80'i "Biz mutluyuz, şehrimizde de büyük bir dönüşüm görüyoruz ve bekliyoruz" diyor. Türkiye'deki nadir belediyelerden biriyiz. 1099 tane okulun bakım ve onarımını yaptık. Niye yaptık? Okulların halini gördük de bunun için yaptık. Bu yıl İl genelindeki tüm lise son sınıf öğrencilerimize üniversiteye hazırlık setleri alıp dağıttık. İnşallah seneye devam ettireceğiz… A'dan z'ye hayvancılığa büyük destek vermeye başladık. Biz halkımızın refahını yükseltmek ve şehrimizi kalkındırmak için gece gündüz demeden çalışmalarımıza devam edeceğiz."

NEW CITY PROJESİ

Başkan Sekmen, programda New City Projesi ile ilgili değerlendirmede bulundu. Sekmen, şu görüşlere yer verdi: "Biz mağdur olan bu vatandaşlarımıza TOKİ aracılığıyla 20 yılda ödenmek şartıyla, içine taşındıktan sonra ödemek şartıyla, çevre düzenlemesi ve alt yapısı belediyemiz tarafından yapılmak üzere konut yapımı girişimlerimiz oldu. Şuanda TOKİ hazırlıklarını yapıyor. TOKİ 1700 konut yapacak. 1200'ü o mağdur olan vatandaşlarımızın. Geri kalanı da emekli ve ev almak isteyen vatandaşlarımıza yapılacak. Ben mahkeme kararlarını bekliyorum. Şehrimize çok konut yapılacak, il dışındaki hemşerilerimizi de buradan konut almaya davet ediyorum. Şehrin doğusunu, eski yerleşim yerlerini güzelleştireceğiz. Allah'ın izniyle Erzurum yeniden ayağa kalkacak."

Sekmen: “Erzurum Yeniden Ayağa Kalkacak”

Sekmen: “Erzurum Yeniden Ayağa Kalkacak”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim