• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 22 °C

“Şekerli Su” İle Kas-iskelet Sistemi Hastalıklarının Tedavisi Mümkün

“Şekerli Su” İle Kas-iskelet Sistemi Hastalıklarının Tedavisi Mümkün
"Şekerli su" ile kronik kas-iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinin mümkün olduğu bildirildi.

"Şekerli su" ile kronik kas-iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinin mümkün olduğu bildirildi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Fizik Tedavi Ana Bilim Dalı Kliniği'nde uygulanan proloterapi yöntemiyle hastaya değişik oranlarda şekerli su enjekte ediliyor.

50 yılı aşkın geçmişe sahip ve son yıllarda oldukça popüler olan uygulama Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Fizik Tedavi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Bayram Kelle tarafından yapılıyor.

DEĞİŞİK ORANLARDA ŞEKERLİ SU TEDAVİSİ

Yard. Doç. Dr. Bayram Kelle, uygulama ile ilgili verdiği bilgide, proloterapinin kronik kas-iskelet sistemi hastalıklarında kullanılan bir tedavi çeşidi olduğunu, tedavinin değişik oranlardaki dekstrozun şekerli suyun enjektör ile uygulanması ile yapıldığını vurguladı. Kelle, uygulamanın diz osteoartriti (kireçlenme), bel ve boyun fıtığı, omuz, dirsek, kalça ve benzeri bölgelerin problemlerinde oldukça etkin bir tedavi olduğuna da işaret etti.

Tedavide amacın kemik-tendon ya da kemik-bağ bileşkesinin enjektör ile uyarılması ve uygulanan dekstrozun yani şekerli suyun (yüzde 15-25 oranlarında) inflamasyon oluşturması olduğuna işaret eden Yard. Doç. Dr. Kelle, tedavinin 3-4 haftalık seanslar halinde uygulandığını en az 3 seans uygulanması gerektiğine değindi.

Uygulamanın ağrılı olabildiğine ve ayrıca hastaların uygulama sonrası 1-2 gün ağrı hissedebildiklerine dikkati çeken Kelle, bu durumda sadece parasetamol türü ağrı kesicilerin kullanımına izin verildiğini, diğer antiromatizmal ilaçların kullanımının ise tedavinin etkinliğini oldukça azalttığını belirtti.

SPORCULARA DA UYGULANABİLİYOR

Proloterapinin ayrıca sporcu tedavisinde de kullanıldığını belirten Kelle, özellikle travma sonrası yıllar boyunca iyileşmeyen sakatlıkların tedavisinde, sporcularda menüsküs yırtığı, bağ zedelenmeleri, osteitis pubis gibi sakatlıklarda yine şekerli su tedavisini uyguladıklarını kaydetti.

Her tedavi gibi proloterapinin uygulanmaması gereken bazı durumların mevcut olduğunun altını çizen Yard. Doç. Dr. Bayram Kelle, kontrolsüz şeker ve hipertansiyon, aktif enfeksiyon durumu, kanser varlığı, aktif iltihaplı romatizmal hastalıkları (ankilozan spondilit, romatoid artrit) olanların bu tedaviden yararlanamadığını sözlerine ekledi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Fizik Tedavi Ana Bilim Dalı Kliniği'nde şu ana kadar 100'e yakın bu uygulamadan yararlanan hasta bulunduğunu vurgulayan Kelle, bu hastaların büyük çoğunluğunun tedavi sonucundan oldukça memnun kaldığını söyledi.

“Şekerli Su” İle Kas-iskelet Sistemi Hastalıklarının Tedavisi Mümkün

“Şekerli Su” İle Kas-iskelet Sistemi Hastalıklarının Tedavisi Mümkün

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim