• BIST 9812.78
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C

Şeker hastalığı kılcal damarların yapısı bozuyor

Şeker hastalığı kılcal damarların yapısı bozuyor
Denizli Devlet Hastanesi göz hastalıkları uzmanı Dr. Evre Pekel, diyabetin (şeker hastalığı) insülin salgılanmasının azalması veya insülin etkisinin...

Denizli Devlet Hastanesi göz hastalıkları uzmanı Dr. Evre Pekel, diyabetin (şeker hastalığı) insülin salgılanmasının azalması veya insülin etkisinin yetersizliğine bağlı olarak kan şekerinin artmasıyla oluştuğunu, gözün bütün bölümlerini etkilediğini söyledi. Diyabetle birlikte kan şekerindeki dalgalanmaların gelip geçici görme bozukluklarına sebep olabileceğini, diyabetli kişilerde katarakt hastalığına daha sık ve daha erken yaşlarda rastlanabileceğini belirten Pekel, görme kaybının sebebinin retina (sinir tabaka) damarlarında ortaya çıkan değişikler olduğunu ve buna "diyabetik retinopati" dendiğini söyledi.

Şeker hastalığıyla birlikte gözde görülen değişimlere değinen Uzm. Dr. Pekel, "Şeker hastalığında, retina tabakasındaki kılcal damarların yapısı bozularak damar geçirgenliği artar. Damar içindeki maddeler dışarı sızar ve retina tabakasında ödem oluşur. Yine kılcal damarlar tıkanarak, kanla beslenemeyen retinal alanlar ortaya çıkar ve kendiliğinden kanayabilen yeni damarlar oluşur. Bu yeni damarlar, göz içinde kanama yapabilir ve retinada damarlı zarlar oluşur. Sonuçta ciddi görme kayıpları ve ağrılı göz tansiyonu yükselmeleri gelişebilir. Şeker hastalığı tanısından itibaren 10 yıllık süreden sonra retinopati görülme sıklığı artmaktadır. Kan şekerinin düzensiz seyretmesi, retinanın bozulmasına ve hastalığın ilerlemesine yol açmaktadır. Hipertansiyon, kan yağlarının yüksekliği, böbrek hastalığı ve gebelik, retinopatiye ağırlaştıran diğer faktörlerdir." dedi.

Diyabetik retinopati tedavisinde esas amacın, yeni damarların oluşmasını engelleyerek hastanın ileride görmesini tamamen kaybetmesini önlemek olduğunu açıklayan Evre Pekel, "Lazer tedavisi, diyabetik retinopatiyi durdurmada ve engellemede en önemli tedavi seçeneklerinden biridir. Lazer, belli dalga boyunda, yüksek enerjili ışıktır. Gözün değişik hastalıklarında, farklı lazerler uygulanmaktadır. Diyabette kullanım amacı, beslenmeden yoksun retina alanlarına lazer yaparak, ileride görmeyi bozabilecek anormal yeni damarların gelişmesini engellemektir. Lazer tedavisinde hedef, görmeyi arttırmak değildir." diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim