• BIST 9079.97
  • Altın 2330.649
  • Dolar 32.3585
  • Euro 34.9623
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C

Şeker Hastaları Her Yıl D Vitamini Kontrolü Yaptırmalı

Şeker Hastaları Her Yıl D Vitamini Kontrolü Yaptırmalı
Kemik ve kasları güçlendiren; hipertansiyon, kalp ve kansere karşı koruyucu olan D vitamini vücutta yeterli miktarda bulunmadığında, aşırı kilo alımından...

Kemik ve kasları güçlendiren; hipertansiyon, kalp ve kansere karşı koruyucu olan D vitamini vücutta yeterli miktarda bulunmadığında, aşırı kilo alımından depresyona kadar birçok önemli sağlık sorununa yol açabiliyor. Özellikle kemik erimesi ve böbrek yetmezliği sorunlarıyla yüz yüze gelen diyabet hastalarında düşük olan D vitamini seviyesinin kontrol edilmesi gerekiyor. Bu nedenle diyabet hastalarının D vitamini takviyesi alması önem taşıyor.

Memorial Kayseri Hastanesi Endokrinoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Yasin Şimşek, özellikle diyabet hastaları için yaşamsal önem taşıyan D vitamini hakkında bilgi verdi.

Diyabet hastalarında D vitamini seviyesi düşük

D vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirici ve hastalıkları önleyici etkisinin yanı sıra; diyabetle olan ilişkisi açısından da vücut için yaşamsal öneme sahiptir. D vitamininin diyabet hastalarında düşük seviyede olduğu bilinmektedir. Bu nedenle hastaların, enfeksiyon ve bazı önemli sağlık sorunlarına yatkınlığı artmaktadır. Kandaki şeker düzeyini kontrol altına alınabilmek için ilaç dozu değişikliği gerekli olan bazı diyabet hastalarında, yalnızca D vitamini desteği ile bu zorunluluk ortadan kalkmaktadır.

Tip 2 diyabette D vitamini takviyesi gerekli

D vitamini desteği özellikle Tip 2 diyabet hastaları için çok önemlidir. Bu gruptaki hastalar ileri yaşta olduklarından, kemik erimesi ve kemik metabolizma bozukluklarına adaydır. Kemik sağlığı için özellikle şeker hastalarının D vitamini seviyesi, istenilen düzeyde olmalıdır. Uzun dönem diyabet sorunu nedeniyle böbrek yetmezliği gelişen hastalarda ise sentezin son basmağı olan böbrekte problem olduğu için D vitamini takviyesi gereklidir. Şeker hastalarının D vitamini seviyelerinin normal olması, komplikasyonların azaltılmasında etkilidir.

Tiroid fonksiyonları için önemli

Bağışıklık sistemini güçlendiren D vitamini, tiroit fonksiyonlarının düzenlenmesinde ve normal kan pıhtılaşmasında da önemli role sahiptir. D vitaminin sentezi için güneş ışığı şarttır. Ciltte güneş ışığıyla başlayan sentez, karaciğerde devam eder ve böbrekte son bulur.

D vitamini tedavisi ihmal edilmemeli

D vitamini takviyesi kolaylıkla yapılabilen bir tedavidir. Şeker hastalarının en azından yılda bir kez D vitamini seviyelerini ölçtürmeleri ve uygun tedaviyi almaları yaşam kalitelerini olumlu yönde etkileyecektir. Şeker hastalarında D vitamininin etkileri henüz çalışma düzeyinde olmasına rağmen tedavinin şeker hastalığı açısından herhangi bir olumsuzluğu belirlenmemiştir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim