• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Şehzade Mehmet’li Öğrenciler Türkiye 3’üncüsü Oldular

Şehzade Mehmet’li Öğrenciler Türkiye 3’üncüsü Oldular
Manisa Şehzade Mehmet Fen ve Anadolu öğrencileri İzmir Şifa Üniversitesinde yapılan 1. Ulusal Ortaöğretim Proje BilFest yarışmasında Türkiye 3'üncüsü...

Manisa Şehzade Mehmet Fen ve Anadolu öğrencileri İzmir Şifa Üniversitesinde yapılan 1. Ulusal Ortaöğretim Proje BilFest yarışmasında Türkiye 3'üncüsü oldu.

Türkiye'nin pek çok yerinde bulunan kömür ve tuğla toprağı çıkarılan maden ocakları ve bunların çevreye yaşattığı etkiler Fen Lisesi 11. sınıf öğrencisi Cemile Senem Arabacı, Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi Seher Yönet'i harekete geçirdi. 1. Ulusal Ortaöğretim Proje BilFest yarışması için iki öğrenci, maden ocakları çevrelerinde yetişmeye elverişli biyodizel üretiminde kullanılan aspir bitkisi yetiştirilmesiyle ilgili proje hazırladı. Hazırladıkları projeyle ilgili bilgi veren Fen Lisesi 11. sınıf öğrencisi Cemile Senem Arabacı "Topraklar bitki yaşamının devamını sağlayan aktivitelerin meydana geldiği fiziksel ve biyolojik karışımlardır. Maden ocaklarında bu karışımın yapısı bozulduğundan çevredeki ekosistemi de bozmuştur. Bununla beraber elektrik santrallerinde linyit kömürünün yakılması ile ortaya atık olarak uçucu kül çıkmaktadır. Bu küller dolgu maddesi veya çimento maddesi olarak kullanılmaktadır. Ağır metaller içerdiğinden ortama bırakılması rüzgâr erozyon ve sularla taşınmasıyla ekosisteme zarar verir. Küller toprağın, suyun ve havanın kirlenmesine neden olur. Üst solunum yollarında rahatsızlıklara ve kansere kadar birçok hastalığa neden olmaktadır. Pirina ve uçucu külü birleştirip toprak görevi gören dolgu maddesi oluşturup biyodizel üretiminde kullanılan aspir bitkisinin en yüksek hangi değerlerde yetiştiğini gözlemledik. Tuğla toprağı ve kömür çıkarılan alanlarda oluşturduğumuz dolgu maddesini kullanıp aspir bitkisini yetiştirmeyi planlıyoruz böylece hem doğaya hem de ülke ekonomisine katkı sağlamış oluruz" dedi.

Okulun Biyoloji proje koordinatörü Sefa Şahin ise "Öğrencilerimiz yoğun ders programları içerisinde hazırladıkları bu proje ile bilinçli insan yaşanabilir dünya olmasına katkı sağladıkları için çok mutluyum. Öğrencilerimi Türkiye 3.olmalarından dolayı tebrik ederim" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim