• BIST 9079.97
  • Altın 2322.335
  • Dolar 32.3413
  • Euro 34.9435
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Şehit Şerife Bacı’nın Filmi Çekilecek

Şehit Şerife Bacı’nın Filmi Çekilecek
Kastamonulu ünlü sanatçı İlyas İlbey, Milli Mücadele kahramanlarından Şehit Şerife Bacı ve Kastamonuluların kahramanlıklarının konu edindiği bir...

Kastamonulu ünlü sanatçı İlyas İlbey, Milli Mücadele kahramanlarından Şehit Şerife Bacı ve Kastamonuluların kahramanlıklarının konu edindiği bir film çekimine başlayacak.

Uzun yıllar televizyonlardan "Yasemince" dizisinde "İtilmiş" rolünü canlandıran, "Sürahi Hanım" tiplemesiyle yakından tanınan sanatçı Yasemin Yalçın'ın eşi İlyas İlbey, Kastamonuluların kahramanlıklarını konu edindiği bir film çekecek.

Bilindiği gibi Araç ilçesinde çekilen ve geçtiğimiz aylarda vizyona giren "Manda Yuvası" filmi ile büyük beğeni toplayan ünlü sanatçı ve yönetmen İlyas İlbey, şimdi de Milli Mücadele yıllarında Kastamonu'nun ve Kastamonulu insanların sergiledikleri kahramanlıkları ile kağnıyla cepheye mermi taşırken donarak şehit düşen Şehit Şerife Bacı'nın hayatını konu alan yeni bir film çekimi için harekete geçti.

FİLMDE, ÜNLÜ SANATÇILAR ROL ALACAK

Filmin yönetmenliğini Manda Yuvası'nda olduğu gibi ünlü sanatçı İlyas İlbey yapacak. Senaristliğini ise, İlyas İlbey ile birlikte Elif Akarsu Polat ve Çiğdem Bozali üstlenecek. Filmde, Şerife Bacı karakterini İlyas İlbey'in kızı Eylül İlbey oynayacak. Ayrıca filmde, İlyas İlbey'in eşi yine ünlü sanatçı Yasemin Yalçın da, Halime Çavuş karakterini canlandıracak. Muhtar Ahmet'i Macit Koper, Şerife'nin babası Hüseyin'i Kemal Kocatürk, Şerife'nin arkadaşı Emine'yi ünlü sanatçı Zeki Alasya'nın kızı Evrim Alasya, Şerife'nin köylüsü Yusuf'u Bahtiyar Engin, Şerife'nin eşi Ömer'i de Yılmaz Bayraktar oynayacak.

Öte yandan filmde, Türk sinemasının usta isimlerinden Fatma Girik, Hacer rolüyle Şerife'nin kayınvalidesi rolünü, ünlü sanatçı Zuhal Olcay da, Polis Müdürü Halil Bey'in eşi olan ve Kastamonu'da İlk Türk Kadın Mitingini düzenleyerek Milli Mücadele'nin önde gelen isimlerinden Zekiye Hanımı canlandıracak.

"BU FİLM İÇİN ÜÇ YILDIR HAZIRLANIYORUZ"

Şerife Bacı filmi için üç yıldır hazırlandıklarını ve filmin senaryosunu tamamladıklarını belirten filmin yönetmeni İlyas İlbey, bu kapsamda üç yıldır çok geniş bir arşiv taraması yaptıklarını ve bulabildikleri her türlü bilgiyi değerlendirdiklerini ifade ederek, "Benim, memleketim Kastamonu'ya bir vefa borcum var. Filmden maddi bir beklentim yok. Filmin bütün gelirini Kastamonu'daki yetim çocuklar başta olmak üzere, köylerimizdeki dul ve yetim kızlarımıza, maddi imkansızlık yüzünden eğitim ve öğrenim göremeyen kızlarımıza, hasta ve engelli kadınlarımıza yardım olarak bağışlayacağız" dedi.

Bu film ile kendisinin elini taşın altına koyduğunu vurgulayan İlbey, "Konuşurken herkes Kastamonuluların kahramanlıklarından bahsediyor. Madem herkes bu kadar Kastamonulu sevdalısı, o zaman basın karşısında Kastamonu'ya övgüler yağdıranlarından taşın altına elini koymasını bekliyoruz. Biz, kendi imkanlarımızla bu filmi çekmemiz mümkün değil. Bu film, tamamlandığında sadece Kastamonu ve Türkiye'de değil, dünyada geniş yankı bulacak bir film olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Filmde, Kurtuluş Savaşı'nda cephede kıran kırana bir savaşın yaşandığını ve cephenin gerisinde yaşanan büyük fedakarlıkların konu edindiğini aktaran İlbey, "Bunların başında Şerife Bacı'lar, Halime Çavuş'lar, Hafız Neriman İzbeli'ler, Zekiye Hanım'lar ve Ersizlerdere kadınları, kadın kahramanlarımız gelir. Bu vatan için gerekirse donarak ölmeyi göze alan, cansiparane mücadele eden kadınlarımızdan, günümüzde giderek artan kadına şiddete değinme fikri, kafamdaki belgesel tadından, uzun metrajlı film senaryosu haline geldi ve filmi yapmaya karar verdim" şeklinde konuştu.

"BU FİLMİ, KENDİ ÖZ KAYNAKLARIMIZLA TAMAMLAYAMAYIZ"

Şerife Bacı filmini kendi öz kaynaklarıyla tamamlayamayacaklarına dikkat çeken İlbey, "Zira, dönem hikayesi, savaş sahneleri, zamana uygun mekanlar, kostümler, platolar, kurulması gereken 1915-1920'li yıllar İnebolu ilçesi, limanı, yüzlerce figürasyon, kağnılar, öküzler, zorlu kış koşulları, lokasyonlar, konaklama gibi filmin maliyetini bir hayli artırmakta. Bu maksatla, Kastamonulu tüm siyasilerimizden, bürokratlarımızdan, yerel yönetimlerimizden, il ve ilçe belediyelerimizden, iş adamlarımızdan, derneklerinizden, konfederasyonlarımızdan yardım beklemekteyim. Bu konuda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yapım Destek Fonu, Cumhurbaşkanlığı Fonu, Başbakanlık Tanıtım Fonu, Devlet Bankaları sponsorlukları (Ziraat Bankası'nın "Son Mektup" filmine sağlanan 850 bin dolarlık yardım örneği gibi), iş adamlarımız ve firmalarımızın sponsorluğu, yerel yönetim ve il-ilçe belediyelerin maddi ve manevi desteklerine ihtiyacım var" ifadelerini kullandı.

Ünlü sanatçı ve yönetmen İlbey, Şerife Bacı filmini ticari bir kazanç olarak görmediğini belirterek, şöyle konuştu: "Bu filmi ticari bir kazanç olarak düşünmüyorum. Eğer film, ticari bir başarı elde ederse -ki öyle görünüyor- elde edilecek tüm gelirleri, sizlerden oluşturacağım bir komisyon önderliğinde kurulacak "Şehit Şerife Bacı Vakfı veya Platformu veya Derneği" ya da mevcut dernekler aracılığıyla, Kastamonu il-ilçe, tercihen en ücra köylerde yaşayan dul ve yetim kızlarımıza yardım, okuyamayan kızlarımıza burs, hasta ve engelli kadınlarımıza yardım olarak aktarmayı düşünüyorum."

Sanatçı ve Yönetmen İlbey, Şerife Bacı filmi için gerekli maddi ve manevi desteğin sağlanması durumunda filme hemen başlayabileceğini ve Kastamonululardan bu konuda yardım beklediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim