• BIST 9702
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C

Şehit madencileri anıp, koşarak kafese girdiler

Şehit madencileri anıp, koşarak kafese girdiler
Zonguldak'ın Ereğli ilçesine Bağlı Kandilli Beldesi Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Armutçuk müessesinde 7 Mart 1983 yılında meydana gelen grizu faciasında...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine Bağlı Kandilli Beldesi Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Armutçuk müessesinde 7 Mart 1983 yılında meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 103 madenci dualarla anıldı. Anma töreninin ardından madenciler kuyu başına koşarak madene inmek için adeta birbirleri ile yarıştı.

Bundan 33 sene önce Türkiye Taş Kömürü kurumu (TTK) Armutçuk Müessesinde meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 103 madenci için Armutçuk müessesinde anma programı düzenlendi. Törene İşten çıkan ve işe girmek için hazır bulunan madencilerin yanı sıra Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, belediye başkanları, siyasi parti başkanları, kurum yetkilileri, sendika temsilcileri siyasiler ve sivil toplum kuruluşları katıldı.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türkiye'de taş kömürünün büyük bölümünün dışarından alındığını, TTK" da işçi açığı nedeniyle üretim yapılamadığını, 4 senedir ilgili bakanlıklara işçi alınması için talepte bulunulmasına rağmen işçi alınmadığını söyledi. Demirci konuşmasında "168 yıllık üretimin neferleri olan 103 madenci arkadaşımız alın terlerine canlarını katmışlar, ülkeleri adına dünyanın en zor mesleğini yaparken şehit olmuşlardır. Osmanlı'dan zamanımıza kadar emek veren binlerce işçimizin şehit düşen madencilerimizin alın teri ile canları ile yarattıkları bu ocaklarda bugün tarihin en az işçisi ile üretim yapılmaktadır. TTK Genel müdürlüğü 4 yıldır ilgili bakanlıklardan işçi talebinde bulunuyor. Ülkemizin taş kömürüne ihtiyacı artarken Zonguldak havzasında taş kömürünün azaltılmasının mantığı yoktur. Bölgemizin ve ülkemizin en önemli kurumlarından birisi olan madenci kültürünün gerçek sahibi TTK'ya işçi aldırmak sadece sendikamızın görevi değil, Zonguldak ve bölgede yaşayan herkesin görevidir. Elbette başta siyasi temsilcilerimizin görevidir. Türkiye'nin kömüre ihtiyacı var. Kömür burada var. İşçi açıkları giderilmediği için yeterince üretemiyoruz. Türkiye ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu dışarıdan alıyor. Bu gerçekleri bıkmadan usanmadan anlatıyoruz." dedi.

Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan da, kazaların yüzde 98'lik bölümünün üretim yapılan sahada meydana geldiğini, kazaları azaltmak için mutlaka mantalite değişikliğine gidilmesi gerektiğini söyledi. İnan, "168 yıldır tabiri caizse kazma kürek insan gücü ile kömür üretiyoruz. Baktığımı zaman kazaların yüzde 98'i yer altında meydana geliyor, yer üstünde ki kazalar ancak yüzde 2'lik oranı teşkil ediyor. Bu kazaların büyük bölümü ayak içinde meydana geliyor. Kömür üretimi esnasında meydana gelmekte. Dolayısıyla bizim bu kazaları azaltmak üzere mutlaka mantalite değişikliğine gitmemiz gerekmekte. Üretimi artık emek yoğun olmaktan çıkarmamız gerekiyor. Yani makine ile üretim yapmamız gerekiyor, tahkimat sistemini değiştirmemiz gerekiyor. Artık ağaç tahkimattan çelik tahkimata geçmemiz gerekiyor. Biz bunları yaptığımız zaman iş sağlığı ve güvenliğinde ki gelişmeyi de kendisinden nasıl olumlu noktalara geldiğini göreceğiz. Bu konu da biz çok önemli adımlar attık. Amasra" da mekanize kazı yapmaya başladık. Kömürü makine kazıyor, tavanı da domuz bağı belleme ya da sarma ile değil, yürüyen tahkimat dediğimiz hidrolik güçle, kontrol ve kumanda edilen çelik tahkimatla yapıyoruz. Amasra'da 2013 yılında bu yana 3. panoyu bitirmek üzereyiz. Allah" a hamdolsun hiç kaza olmadı. Bırakın ölümlü kazayı hiç kaza olmadı. Dolayısıyla üretim ve tahkimat sistemini değiştirdiğimizde bu anlamda çok iyi sonuçlar aldığımızı görüyoruz." dedi.

Yapılan konuşmaların ardından 7 Mart 1983 yılında grizu faciası başta olmak üzere hayatını kaybeden madenciler için Kur'an-ı Kerim okundu ve mevlit şekeri dağıtıldı. Duanın ardından tören sona ererken, madenciler madene inmek için kuyu başına gelirken, madene inmek için adeta birbirleri ile yarıştı. Asansöre binen yaklaşık 300 işçi arkadaşlarının bakışları arasında madene indi.Cihan

Şehit madencileri anıp, koşarak kafese girdiler

Şehit madencileri anıp, koşarak kafese girdiler

Şehit madencileri anıp, koşarak kafese girdiler

Şehit madencileri anıp, koşarak kafese girdiler

Şehit madencileri anıp, koşarak kafese girdiler

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim