• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

"Şehirlerin tamamında dikey yapılaşma yanlış"

"Şehirlerin tamamında dikey yapılaşma yanlış"
Kayseri Mimarlar Odası Başkanı Eda Velibaşoğlu, şehirlerin bazı bölgelerinde ihtiyaç ve nüfus yoğunluğu nedeniyle dikey yapılaşma olabileceğini ama...

Kayseri Mimarlar Odası Başkanı Eda Velibaşoğlu, şehirlerin bazı bölgelerinde ihtiyaç ve nüfus yoğunluğu nedeniyle dikey yapılaşma olabileceğini ama şehirlerin tamamında dikey yapılaşmanın yanlış olacağını söyledi. Velibaşoğlu, kentlerin sosyal paylaşım ortamları olduğunu ve komşuların birbirinin kapısını çalması gerektiğine dikkat çekti.

Mimarlar Odası 13. Dönem Genel Kurulu sonrasında göreve seçilen Başkan Eda Velibaşoğlu, başkan yardımcısı Güntülü Gündoğ, sekreter üye Burcu İmamoğlu, sayman üye Fatih Boydak, üyeler Mehmet Altuner, Alper Aksoy ve Kasıl Balcı ilk basın toplantısını düzenledi. Velibaşoğlu, yapılan genel kurul ve görev dağılımı ile ilgili bilgiler verdi.

Şehirlerdeki yapılaşmaya da değinen Başkan Velibaşoğlu, dikey yapılaşmalara mimarların karşı olduğunu, bunun nedeninin sosyal anlamda, kentlerin sosyal paylaşım alanları olması olduğunu kaydetti. Velibaşoğlu, görüşlerini şöyle ifade etti: "Kentler sosyal paylaşım ortamları olmasına rağmen biz bir şey paylaşmıyoruz. Komşular birbirini tanımıyor. İyi kötü günde komşular birbirinin kapısını çalmıyor ve sormuyorsa bunların anlamı yok. Niye kentte yaşıyoruz, neden kentte yaşıyoruz? Paylaşım için yaşıyoruz. Biz yapılan bütün projelerde bu paylaşımın artırılmasını bütün mimarlar olarak savunuyoruz. Biz de savunuyoruz."

Kentte yaşayan insanların birbirlerini, sokağındaki herkesin birbirini tanıması gerektiğini savunan Velibaşoğlu, şunları söyledi: "Bu çok önemlidir. Dikey yapılaşma bazı bölgelerde kaçınılmaz. Bunu kabul etmeliyiz. Belli bir nüfus dağılımı var ve belli bölgelerde nüfus yoğunluğu çok fazla olabiliyor. Yalnız şehrin tamamının dikey yapılaşması yanlış. Noktalar olarak belli bölgeler de dikey yapılaşma olabilir. Ama bazı bölgelerde yapay yapılaşma olmalıdır. Kayseri'de imar planına baktığımızda yapay yapılaşma yerine dikey yapılaşma öngörülmektedir. Tamam. Bazı bölgelerde dikey yapılaşma kaçınılmazdır. Ama yeni imara açılan bölgelerde, yeni gelişen bölgelerde bu planlar kendi elimizde iken, bu bölgelerde tabi ki yapay yapılaşmayı öngörüyoruz. Burada önemli olan kent için hizmet, insanlar için hizmettir. Biz buraya rant olarak bakmamalıyız. Buradan ne elde edilebilir. Buradaki ilişkiler ne olur değil, insanlar burada kendisini nasıl rahat eder, nasıl güvenlikte hisseder ve birbirleriyle ilişkisini nasıl sıcak tutar. Sosyal anlamdadır. Kent sosyal paylaşım ortamıdır. Biz bir şey paylaşmıyor, komşular birbirini tanımıyor, iyi kötü günde komşular birbirinin kapısını çalmıyor ve sormuyorsa bunların anlamı yok. Niye kentte yaşıyoruz. Neden kentte yaşıyoruz. Paylaşım için yaşıyoruz. Biz yapılan bütün projelerin bu paylaşımın artırılmasını, bütün mimarlar olarak savunuyor. Biz de savunuyoruz."

"KONUTTA YÜZDE 32'LİK FAZLALIK VAR"

Başkan Eda Velibaşoğlu, kentteki dikey yapılaşmadan yapay yapılaşmaya geçilmesi için neler yapılması gerektiği yönündeki soruya şu cevabı verdi: "Mevcut durumda dikey yapılaşmadan herkes rahatsız. Buna gerek var mı, araştırılması gerekir. Kent tartışmalarında kentsel dönüşüm üzerine yaptık. Orada Gayrimenkul Değerleme Kurulu'ndan kişiler geldi. Onların verdiği bilgiye göre yüzde 32 konut fazlalığı var. Ama biz hala konut üzerinden gidiyoruz. Daha fazla konut üretiyoruz. Bunun maliyetini düşürmek için dikey yapılaşmaya geçiyoruz. Böyle oluyor ama konut fazlalığı ortaya çıkıyor. İnsanlar ikinci, üçüncü ev alıyor ama boş kalıyor. Yeni gelişecek kentsel planlaması yapılan bölgelerde yatay olmasını savunuyoruz. İmar planları bu yöne meyilli ama tabi belediyelerin aldığı kararlar değişiyor. Şehrimize yön verenlerin bu konuda daha hassasiyet göstereceklerini düşünüyoruz."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim