• BIST 9693.46
  • Altın 2506.298
  • Dolar 32.5775
  • Euro 34.7696
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C

Şehidin naaşı 17 yıl sonra çıkarılacak

Ege'de düşen F-16'da şehit olan pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan'ın naaşı Başbakan'ın talimatıyla 17 yıl sonra denizden çıkartılacak.
17 yıl önce Ege'de düşen F-16'daki şehit pilotun naaşının çıkarılması için Deniz Kuvvetleri, "Deniz dibi kayalık ve engebeli" raporu verdi. Savunma Bakanı, buna rağmen enkazın çıkarılacağını açıkladı. Enkazı TCG Çeşme bulacak, Nautilus çıkaracak.
 
Suriye'nin düşürdüğü Türk keşif uçağının enkazı ve şehit pilotların, araştırma gemisi Nautilus tarafından bulunması, uçağı 1996 yılında Ege'de Yunan jetleri tarafından düşürülen Yüzbaşı Nail Erdoğan'ın kızı Evrim Erdoğan'a umut olmuştu. Araştırma gemisi diğer pilotların naaşını bin 285 metreden çıkarabildiğine göre 400 metrede 17 yıldır yatan babasına da kavuşabilirdi.
 
TEKNİK HEYET RAPOR HAZIRLADI
 
Aradan geçen 1 yıla rağmen herhangi bir çalışma başlatılmadı. Habertürk'ün yaptığı başvuru üzerine Deniz Kuvvetleri'nden bir cevap geldi. Açıklamada, şehit pilot Erdoğan'ın naaşı ile uçak enkazının bulunması ve deniz dibinden çıkarılması için Deniz Kuvvetleri koordinatörlüğünde oluşturulan teknik bir heyet tarafından rapor hazırlandığı belirtildi.
 
"ŞARTLAR ÇOK OLUMSUZ"
 
Heyetin hazırladığı ve aileye de 4 Ekim 2013'te bildirilen raporda, öncelikle deniz dibi yapısının durumu anlatıldı. Denizin dibinin engebeli, kumlu-çamurlu, kayalık olmasının, naaş ve uçak enkazının tespit ve teşhis edilmesini olumsuz yönde etkileyeceği bildirildi. Ayrıca geçen süre zarfında, şehit naaşının doku bütünlüğünün tamamen bozulma, kemik yapısının da bulunduğu ortam şartlarından kısmen olumsuz etkilenme ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekildi.
 
"OLUMLU SONUÇ VERMEZ"
 
Raporun ortaya koyduğu şartlar doğrultusunda şehidin naaşı ve uçağın enkazının bulunmasına yönelik bir arama çalışması yapılmasının olumlu sonuç vermeyeceği ifade edildi.
 
MİLLİ SAVUNMA BAKANI: BAŞBAKAN TALİMAT VERDİ, NAAŞ ÇIKARILACAK
 
Rapora rağmen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz naaşın çıkarılacağını şöyle duyurdu: "Başbakan'ımızın talimatı var. Suriye açıklarında düşen uçağımızı bin 285 metreden aldık. Burada 400 metre. Biz 400 metreden gerek hurdayı, gerekse şehidimizin naaşının çıkarılması için kararı verdik. Belli bir süre içinde inşallah çıkaracağız. İnşallah yakın zamanda çıkarılacak."
 
TCG ÇEŞME FOTOĞRAF ÇEKECEK
 
Enkazın konumunun net olarak belirlenebilmesi ve sualtı fotoğraflarının çekilmesi için TCG Çeşme'nin devreye girmesi bekleniyor. Ardından TCG İnebolu'nun yetersiz kalması halinde, yüksek teknolojiye sahip Nautilus'un kiralanması gündeme gelecek.
 
"KEMİK PARÇASI DA OLSA İSTİYORUM"
 
İngiltere'de bulunan şehit pilotun kızı Evrim Erdoğan, Bakan Yılmaz'ın açıklamasıyla mutlu olduklarını bildirirken, rapor ile ilgili şunları söyledi: "Babamdan geriye kalan bir kemik parçası dahi olsa bulunmasını istiyorum."
 
www.istanbulhaber.com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim