• BIST 9102.39
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Şeb-i Arus Ve Noel Bir Arada Kutlandı

Şeb-i Arus Ve Noel Bir Arada Kutlandı
Beşiktaş Belediyesi, farklı dinlerin temsilcilerini bir araya getirerek Mevlana'nın "Vuslat" yıldönümü olan Şeb-i Arus'u ve Hristiyanların bayramı Noel'i...

Beşiktaş Belediyesi, farklı dinlerin temsilcilerini bir araya getirerek Mevlana'nın "Vuslat" yıldönümü olan Şeb-i Arus'u ve Hristiyanların bayramı Noel'i bir arada kutladı. Suada'da gerçekleşen "Şeb-i Arus ve Noel" kutlamalarında hoşgörü mesajları verilirken, Fener Rum Patriği Bartholomeos Mevlana'nın sözlerini okudu.

Beşiktaş Belediyesi tarafından Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 742'nci Vuslat yıldönümü dolayısıyla "Şeb-i Arus" etkinliği düzenlendi. Suada'da düzenlenen programa Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Musevilerinin Hahambaşı İsak Haleva, Türkiye Süryani Katolik Patrik Vekili Horepiskopos Yusuf Sağ, Türkiye Ermeni Katolik Ruhani Lideri Başpiskopos Levon Zakiyan, Süryani Kadim Kilisesi Patrik Vekili Mor Filüksinos ve çok sayıda davetli katıldı. Yedi Bölge Yedi İklim isimli koronun sahne aldığı gecede farklı kültürlerin şarkı ve türküleri seslendirildi. Öte yandan, gecede, Hristiyanlar tarafından Hz. İsa'nın doğum yıl dönümü olarak her yıl geleneksel olarak kutlanan Noel Bayramı da kutlandı. Farklı dinlerden temsilcilerin de katıldığı gecede hoşgörü mesajları verildi.

GECEDE SEMA AYİNİ YAPILDI

Beşiktaş Belediyesi tarafından Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 742'nci Vuslat yıldönümü dolayısıyla kutlanan "Şeb-i Arus" gecesinde semazenler sema ayini yaptı. Farklı dinlerin temsilcilerinin de bulunduğu gecede sema ayini izleyenler tarafından büyük beğeni topladı.

"HAZRETİ MEVLANA'NIN MESAJLARINI AKTARIYORUZ"

Geceye ev sahipliği yapan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, "Anadolu'nun değerlerinin belki de en önde geleni Hazreti Mevlana. Onun düğün gecesi. Onun ifadesiyle Allah'a ulaştığı anı yaşamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda bunu yaparken komşumuz olan, kardeşlerimiz olan farklı dinin mensuplarına da el uzatıyoruz. Onların bayramlarını da ortak değerlerimiz olarak görüyoruz. Ortak değerleri birlikte yaşatıyoruz. Mezhebi, dini ne olursa olsun Hazreti Mevlana'nın mesajlarına uygun bir gece yaşatmak istedik. Geçen hafta Hanuka Bayramı'nda yurttaşlarımızla birlikte olduk. Şimdi de Noel'i birlikte kutluyoruz ve elbette Hazreti Mevlana'nın mesajlarını burada aktarıyoruz. Onun inançlara ve değerlere olağanüstü saygı gösteren Anadolu'nun belki de en önemli simgesini burada rahmetle anıyoruz. Allah'a ulaşmanın en önemli yolu el tutmaktır, el uzatmaktır, birliktir. "Birlikte rahmet var" diyen bir inancın mensuplarıyız. Dolayısıyla bu gece belki de Türkiye'de ilk defa Hazreti Mevlana'yı anarken onun mesajını da komşularımızla, farklı inancın mensuplarıyla çoğunluk olarak biz Müslümanların el uzatmasıyla Hristiyan kardeşlerimizin bayramlarını da birlikte kutluyoruz" diye konuştu.

"ORTADOĞU COĞRAFYASI HER GÜN BİRAZ DAHA KÖTÜYE GİTMEKTEDİR"

Fener Rum Patriği Bartholomeos ise yaptığı konuşmada, "Medeniyetler beşiği olduğuna inandığımız Ortadoğu coğrafyası her gün biraz daha kötüye gitmektedir. Siyasi, etnik, dinsel, mezhepsel sebepler uğruna insan hayatı feda ediliyor. İnsanlar yurtlarından kovuluyor. Aileler dağılıyor. Var olma ve gelecek yaratma hakları ellerinden alınıyor. Tüm bu gelişmeleri dini veya milli bir yorum getirerek mesuliyetlerimizden arınamayız. Milyonların acısını oluşturan şartların sorumluluğu ve vebali hepimizin omuzlarındadır. Ne silah, ne siyasiler ne de güçlü ekonomi ve teknolojiler insanların haklarını koruyamadığına göre gelin hep birlikte sevgi, inanç ve dayanışma kavramlarını birleştirip geliştirerek insan değerini koruyalım. Biz insanların en kutsal bayramı olan Noel, Hazreti İsa'nın doğumunu ifade eder ve bu bayram müjdesi; sevgi, sabır, merhamet, kanaat, dayanışma, adalet ve ilmi temel değerlerin gelişmesine vesile olsun. Kardeşliğimizi, dostluğumuzu, beraberliğimizi pekiştirsin" şeklinde konuştu.

BARTHOLOMEOS, MEVLANA'NIN SÖZLERİNİ OKUDU

Hazreti Mevlana'nın Müslümanlığı en güzel duygularla yaşadığını ve bıraktığı eserlerle topluma ilham kaynağı olduğunu belirten Bartholomeos, Mevlana'nın, "Sevgide güneş gibi ol. Dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol. Hataları örtmede gece gibi ol. Tevazuda toprak gibi ol. Öfkede ölü gibi ol. Her ne olursan ol, ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol" dizelerini okuyarak sözlerine son verdi.

Şeb-i Arus Ve Noel Bir Arada Kutlandı

Şeb-i Arus Ve Noel Bir Arada Kutlandı

Şeb-i Arus Ve Noel Bir Arada Kutlandı

Şeb-i Arus Ve Noel Bir Arada Kutlandı

Şeb-i Arus Ve Noel Bir Arada Kutlandı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim