• BIST 9572.82
  • Altın 2472.29
  • Dolar 32.4996
  • Euro 34.5856
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C

SDÜ’den, El Yapımı Patlayıcıları Uzaktan Patlatabilen Sistem

SDÜ’den, El Yapımı Patlayıcıları Uzaktan Patlatabilen Sistem
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfi Öksüz, el yapımı patlayıcıları yarım metre uzaktan patlatmayı sağlayan sistem geliştirdiklerini açıkladı.

Daha önce elektromanyetik dalgalar sayesinde elektriği kablosuz üretmeyi başaran ve bu nedenle "Çılgın Profesör" olarak anılan Öksüz, yine elektromanyetik dalgalar vasıtasıyla el yapımı fünyeyi kısa devre yaptırarak uzaktan patlatabildiklerini kaydetti. Uzaktan gönderdikleri dalgaların orada bir ark oluşturduğunu ve bağlantı noktalarında elektronik devrelerini yaktıklarını anlatan Öksüz, bu sistem sayesinde yüzeydeki mayın ve el yapımı patlayıcıların uzaktan etkisiz hale getirilebileceğine dikkat çekti

Terörle mücadelenin sürdüğü Doğu ve Güneydoğu'da el yapımı patlayıcı ve mayınlara basmak suretiyle şehitler verildiğini hatırlatan Öksüz, "Daha önce teröristler el yapımı patlayıcıları uzaktan kumandayla patlatıp güvenlik güçlerimize zarar veriyordu. Ama ordumuz bunu sinyal bozucular sayesinde önledi. Teröristler bu yöntemi geliştirip, kablo çekerek bu sistemi daha basit hale getirdi. 100 metre kablo çekerek ateşliyorlar. Henüz buna karşı bir önlem yok. Bu yüzden şehit verebiliyoruz. Yaptığımız sistem bunların önüne geçilmesi açısından önem arz ediyor" diye konuştu.

Sistemin görsel yönünü güvenlik gerekçesiyle kamuoyuna tanıtmadıklarını ve sistemin geliştirilerek çok daha uzak mesafelerden el yapımı patlayıcıların imhası için 10 milyon dolarlık bir destek gerektiğini kaydeden Öksüz, "Sistem geliştirilirse 25 metreden bile bu patlayıcıları imha etmek literatürde yer alıyor. Sistem sadece yüzeydeki patlayıcılarda olumlu sonuçlar verdi. İstenilirse tespit sistemi de eklenerek el yapımı patlayıcıların tespiti yapılabilir. Tespit kolay, zor olan patlayıcıyı yok etmek" dedi.

SDÜ’den, El Yapımı Patlayıcıları Uzaktan Patlatabilen Sistem

SDÜ’den, El Yapımı Patlayıcıları Uzaktan Patlatabilen Sistem

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim