• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

SDÜ öğrencileri enerji hattında arıza tespit eden İHA yaptı

SDÜ öğrencileri enerji hattında arıza tespit eden İHA yaptı
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) öğrencileri ilk kez yerli tasarımla uzun menzilli hat üzerinde elektrik arıza tespiti yapabilen insansız hava aracı...

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) öğrencileri ilk kez yerli tasarımla uzun menzilli hat üzerinde elektrik arıza tespiti yapabilen insansız hava aracı üretti. Kamera ve GPS donanımlı 10 kilometre mesafede arıza tespiti yapabilen İHA sayesinde elektrik kesintilerine daha kısa sürede çözüm bulunacak.

Süleyman Demirel Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, yüksek gerilim hatlarındaki enerji kesintilerinden oluşan zaman kayıplarının önüne geçmek amacıyla "İnsansız Hava Aracıyla Yüksek Gerilim Hattı Arazi Tespiti" isimli proje geliştirdi. İlk kez elektrik direğindeki arıza yerine, uzun mesafeli enerji hattı üzerinde arıza tespiti sağlamak için geliştirilen İHA'nın özelliği tamamen yerli yazılımla üretilmesi. Özellikle kış şartlarında ulaşmanın zor olduğu dağlık bölgelerdeki yüksek gerilim hattı üzerinde uçan İHA, hem arızaların yerini kolayca tespit edebilecek hem de enerjinin daha çabuk verilmesini sağlayacak.

Arızalara daha hızlı müdahale

Projenin, sık sık yaşanan ve uzun süren elektrik kesintilerinden yola çıkılarak ortaya koyulduğunu anlatan SDÜ Teknoloji Fakültesi Elektrik Ve Elektronik Mühendisliği Bölümü 4.Sınıf Öğrencisi Said Osman Ulusam, " İHA şeklinde hatlar üzerinde bu amaçla kullanılan bir sistem yok. Bu projenin önemi büyük bir sorun olan enerji kesintilerine daha çabuk müdahale edebilmek. Arızanın nerede olduğunu bulabilmek. İHA otonom olarak kendi kendine uçabildiği gibi joistik aracılığıyla da kontrol edilebiliyor" dedi.

Hem maliyeti düşürecek hem tasarruf sağlayacak

Yüksek gerilim hatlarında arıza tespitinin helikopterler aracılığıyla yapıldığını anlatan Ulusam, "Elektrik dağıtım firmaları , bu arızaların tespiti için dışarıdan helikopter kiralıyor. Türkiye'de tüm elektrik hatları üzerinde uçularak senede bir defa kontrol yapılıyor. Sürekli helikopter yakıt ikmali yapmak zorunda . Bu kurum için çok masraflı oluyor. Biz de neden kurum bunu kendi bünyesinde yapmasın. Gerekli kurumlarla yaptığımız görüşmelerde de istedikleri özellikler sahip bir İHA aracı olduğunu söylediler ve projenin tam hayata geçmesiyle kendilerinin kullanabileceklerini söylediler. Bu da bizi motive etti" dedi.

Tamamen yerli tasarım

Yaptıkları proje sonucunda ürettikleri insansız hava aracının tamamen yerli tasarım ve üretim olduğunu anlatan üniversite öğrencisi Semih Avcı da "Bu projeye başlamadan önce Isparta'da arıza tespiti yapan bir çalışanla görüştük. Arızanın zor tespit edildiğini söyledi. Bölge dağlık bölge olduğu için dağ eteklerinde ve tepelerde bulunan hatlarda her bir direğe çıktığını kontrol ettiğini ve diğer direklere çıktığını belirti. Biz de bunun önüne geçmek ve zaman tasarrufu sağlamak için bu projeyi geliştirdik. Projede amacımız arızaların tespiti ve tespit süresinin kısaltılması. Denetimin sağlanması. Yerli bir yazılım olmasını istedik ve tasarımı tamamen biz gerçekleştirdik. Projemiz üzerinde HD kamera mevcut. 10 kilometre menzilde görüntü aktarımı sağlanıyor. Sistemin kontrolü otonom olarak sağlanıyor. GPS üzerinden konum alabiliyoruz. Bunun haricinde uzaktan kumanda ile kontrolün sağlanması mümkün" diye konuştu.

SDÜ öğrencileri enerji hattında arıza tespit eden İHA yaptı

SDÜ öğrencileri enerji hattında arıza tespit eden İHA yaptı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim