• BIST 9524.59
  • Altın 2504.807
  • Dolar 32.5602
  • Euro 34.555
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

SBS değişti, dershaneler sıkıştı!

Ortaöğretime geçiş sistemindeki değişiklikle birlikte, henüz kapatılmayan dershanelerde de müfredat hazırlıkları sürüyor.
Ortaöğretime geçiş sistemindeki değişiklikle birlikte, henüz kapatılmayan dershanelerde de müfredat hazırlıkları sürüyor. 8 sınıf öğrencileri Aralık ayı sonuna kadar 6 dersten merkezi sınava girecek. İkinci dönemde de aynı derslerden 6 sınav daha yapılacak. Bu yıl için kayıt alan dershaneler de, değişen sistemi dikkate alarak programlarında yeni düzenlemeler için harekete geçtiler.
 
Liselere geçiş için uygulanacak yeni sistemi önceki gün açıklayan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bu yıldan itibaren Matematik, Türkçe, Fen ve Teknoloji, Yabancı Dil, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden yıl içerisinde yapılan sınavlardan birer tanesinin merkezi olarak Bakanlık tarafından yapılacağını duyurdu. Bu eğitim öğretim yılı için sadece 8. sınıf öğrencilerinin katılacağı merkezi sınavlar, 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren, 7 ve 6. sınıflara da uygulanacak.
 
2015 YILINA KADAR AÇIK KALACAK
 
Sonuncusu bu yıl gerçekleşen Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ile birlikte kapatılması planlanan dershaneler, 2015 yılına kadar açık kalacak. Bu durumda da dershaneler, Aralık ayına kadar gerçekleşecek 6 merkezi sınav için öğrencileri hazırlayacak. Yani dershaneler, sene sonunda uygulanan SBS yerine, her dönem merkezi olarak uygulanacak sene için sınavlara yönelik eğitim verecek.
 
SORU SAYILARI AYNI
 
Öğrencileri tek sınav kaygısından kurtaran yeni modele Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersleri de dahil oldu. SBS’de ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden 4 soru soruluyor, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük konuları ise Sosyal Bilgiler testinin altında sınırlı olarak yer alıyordu. Yeni modelde uygulanacak merkezi sınavlarda ise tüm derslerden eşit sayıda soru yöneltilecek. Sınavların ağırlıklandırılmasında ise o dersin haftalık saati esas alınacak. Dolayısıyla öğrencileri yıl içindeki merkezi sınavlara hazırlayacak olan dershaneler, bu derslere de ağırlık verecek.
 
DERSHANE SADECE SINAVA HAZIRLAMAZ
 
Yeni sistem öğrenciler kadar dershaneleri de hareketlendirdi. Bu doğrultuda çalışmalarını hızlandıran dershaneler ise karamsar değil. AKŞAM’a bilgi veren ÖZDEBİR Başkanı Faruk Köprülü şunları söyledi:
 
“Dershaneler sanıldığının aksine sadece öğrenciyi sınava hazırlayan kurumlar değil. Yıl içindeki derslerine de katkı sunar. Bu anlamda öğrencileri hem sınava hem de sene içi derslerine hazırladığımız için, dershanelere olan ihtiyaç azalmaz. Bakanlığın yaptığı değişiklikleri biz de dershanelerimizde uyguluyoruz. Bu yıl 6 sınav uygulanacak ama dershaneler zaten bu tür değişikliklere en kolay adapte olabilen kurumlar.”
 
TALEP OLURSA DİN ÖĞRETMENİ İSTİHDAM EDİLEBİLİR
 
Yıl içinde 6 sınavın uygulanabilirliği açısından bazı sıkıntılar meydana geleceğini tahmin ediyoruz. Öte yandan bu yıl daha ağırlıklı biçimde liselere girişte etkili olacak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine ilişkin de veli ve öğrencilerden talep gelmesi durumunda öğretmen istihdam edilebilir. Dershanelerin daha önce bu derse ilişkin özel bir çalışması yoktu. Yeni modelle birlikte talep de olursa, bu alanda da eğitim verilebilir.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim