• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C

Saynur Gelendost’u Ölümünün 13. Yılında Anıldı

Saynur Gelendost’u Ölümünün 13. Yılında Anıldı
2003 yılında geçirdiği rahatsızlık nedeniyle vefat eden ve "Çevreci Anne" olarak bilinen rölyef sanatçısı Saynur Gelendost Bodrum Gümbet Türbe mezarlığında...

2003 yılında geçirdiği rahatsızlık nedeniyle vefat eden ve "Çevreci Anne" olarak bilinen rölyef sanatçısı Saynur Gelendost Bodrum Gümbet Türbe mezarlığında düzenlenen tören ile anıldı.

Törende gazetecilerin sorularını yanıtlayan Reşat Uygun "Saynur Gelendost'un ölümünün on üçüncü yıl dönümünde yine beraberiz. 13 yıl oldu kaybedeli. Bu 13 yıl içerisinde eksikliğini de hissediyoruz. Bu gün bizimle olamayan Türkiye Çevre Platformunun, Doğu Akdeniz ve Batı Akdeniz Çevre Platformlarının, Gökova Sürekli Eylem Kurulu Katılımcılarının mesajları ve selamlarını getirdim. Saynur Gelendost hepimizin kalbinde, yüreğinde yaşıyor. " dedi.

Reşat Uygun, Saynur Gelendost ölümünden 5 yıl önce 1998 yılında Muğla Merkez'de ve Bodrum Gündoğan'da tüm güçlükleri yenerek iki adet sınırsızlık meydanı yaptırdığını ve bu alanlara o dönem Belediyelerin farklı isimler koymalarına rağmen bu meydanların Sınırsızlık Meydanı olarak dillerde dolaştığını hatta resmi yazışmalara girdiğini anlatarak halkın bu meydanları sahiplendiğini anlattı.

Mavi Yol Girişimi adına konuşan Peynir çiçeği Gündoğan Gönüllüleri Derneği Başkanı Sema Höcek : "Saynur Gelendost'un Sınırsızlık Anıtı'nın da bulunduğu meydan yıllardır Gündoğan halkı tarafından kullanılan bir alandı. Ve Gündoğan'ın tek meydanıdır. Saynur Gelendost'un yaptırdığı anıtın bir yanına umumi tuvalet, diğer yanına da taksi durağı yapılarak adeta unutturulmak, yok edilmek istenmiştir. Yıllardır Saynur'un ifade özgürlüğünü savunan anıtı amacına uygun kullanılamamıştır. "diyerek belediye tarafından bu meydana sahip çıkılmasını beklediklerini söyledi.

Saynur Gelendost mavi yol, Gökova koyları nın temizlenmesi, Türk Yunan dostluğu için iki ülke STK ları tarafından işbirlikleri yapılması, Yatağan Termik Santraline filtre takılması amacıyla verdiği mücadelesi ile biliniyor.

Saynur Gelendost yaptığı eylemlerde özellikle gençlere ve çocuklara çevre bilincini aşılamak amacıyla etkinlikler düzenlediği için Çevreci anne diye anılıyordu. Gelendost, özellikle Yatağan Termik Santrali bacalarına filtre takılması için yaptığı ölüm oruçları ile gündeme gelmişti. Gelendost yaptığı ölüm orucu sırasında günlerce aç kalmış ve vücut direncini kaybetmesi sonucu böreklerinden ve akciğerlerinden rahatsızlanmıştı. Gelendost yaşamı sırasında çevre eylemlerinin yanı sıra Türk Yunan dostluğunun gelişmesi amacıyla çok sayıda uluslararası etkinlik düzenlemişti.

Gelendost,

Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir, Azra Erhat tarafından dünyaya tanıtılan Gökova koylarında yaşanan kirlilikle mücadele amacıyla her yıl Gökova Çevre Temizlik şenlikleri düzenlemişti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim