• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

'Sayaç takılırsa elektrik kullanımı düşecek, o da çiftçilere olumlu yansıyacak'

'Sayaç takılırsa elektrik kullanımı düşecek, o da çiftçilere olumlu yansıyacak'
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Sayaç takmak kaydıyla pamukta 20 lira, buğdayda 15 lira, mısırda 11 lira tavan olmak üzere bir ödeme...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Sayaç takmak kaydıyla pamukta 20 lira, buğdayda 15 lira, mısırda 11 lira tavan olmak üzere bir ödeme cetvelini üreticilerimizle paylaştık. İnşallah sayaçlarda takılınca burada az oranda elektrik kullanma olursa o da çiftçimize olumlu yansıyacak." dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, beraberinde bazı milletvekilleriyle bölgede yaşanan tarımsal enerji sorununu görüşmek için Şanlıurfa'ya geldi.

Bakanlar, bölge milletvekilleri, Şanlıurfa ve Mardin'den gelen üreteciler, GAPTAEM toplantı salonunda yaklaşık 4,5 saat süren basına kapalı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantının bitiminde 3 bakan basın toplantısı düzenledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, daha önce aldıkları ancak bugün teyit ettikleri kararları çiftçilerle paylaştıklarını söyledi.

'ÇELİK, HERKES ÖNCELİKLİ OLARAK SAYAÇ TAKACAK'

Türkiye'de elektrik dağıtımının özelleştiğini ve 21 dağıtım şirketi tarafından yönetildiğini hatırlatan Bakan Çelik, "Şanlıurfa ve Mardin'deki sulama kanallarının hızlı bir şekilde tamamlanması konusunda bir iradeyi hükümet olarak ortaya koymuş bulunuyoruz. Tarımsal sulama ile ilgili aldığımız kararlardan bir tanesi güven bunalımdan dolayı yaşanan sorunu ortadan kaldıralım dedik. Bu yanlış bilgilendirilmeden dolayı olduğunu çiftçilerimizle paylaştık ve herkesin sayaç takmasını özellikle ifade ettik. Herkes öncelikli olarak sayaç takacak ama çiftçilerimizin bizden dönüm bazlı bir ödeme yapılması ile ilgili yani elektrik fiyatlarını dönüm üzerinden yapması ile ilgili talebi oldu. Bunu da biz değerlendirdik. Sayaç takmak kaydıyla üreticilerimiz pamukta 20 lira, buğdayda 15 lira, mısırda 11 lira tavan olmak üzere bir ödeme cetvelini de üreticilerimizle paylaşmış olduk. Üreticilerimizin beklediği yani bu ödemelerin dönüm başına olmasıyla ilgili mutabakat sağlandı. İnşallah sayaçlarda takılınca burada az oranda elektrik kullanma olursa o da çiftçimize olumlu bir şekilde yansıyacak. Diğer bir kararımız ise desteklerimizin üretici ile firma arasında bir sorun olmaması için tarımsal desteklerden enerji payı diye kesilmesi ve bu şekilde yeni ihtilafların oluşmaması var olan ihtilafların da ortadan kalması açısından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak tarımsal destekleme kalemimize enerji giderini de koyacağımızı üreticilerimizle paylaştık. Çiftçilerimizin, üreticilerimizin kafasını karıştıran bazı unsurlar var. Bizim çiftçimiz vatanına, milletine, devletine bağlı bir çiftçidir. Gereksiz yakıştırmalarla burada bulanık su oluşturup orada balık avlamaya çalışan bütün kesimlere de sesleniyorum çiftçimiz helal lokmanın peşindedir. Alın teri ile geçimini temin etmenin peşindedir. Koşullar biraz zordur. Çiftçilerimizin zorluklarını anlıyoruz ve bu çerçevede karşılıklı uzlaşma içerisinde sorunlarımızı geçmiş dönemde çözdüğümüz gibi bugünde çiftçilerimizle karşılıklı bir memnuniyet içerisinde ayrıldık." dedi.

'HERKESİN MEMNUN OLDUĞU BİR SÜREÇ OLDU'

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da, "İnşallah önümüzdeki birkaç yıllık planlamayla tarımsal sulama noktasında toprakların daha verimli kullanılması noktasında en önemlisi de enerjiyi tasarruflu kullanma noktasında çok kritik kararlar aldık. Herkesin memnun olduğu bir süreç oldu. Kazan kazan noktasında bir süreç oldu. Sayaç takılması bundan sonraki süreçte topraklarımızın daha verimli daha tasarruflu tüm bu çerçevede daha iyi bir tarım politikasının ortaya konulması konusunda başlangıcı olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

'BURADA 2 MİLYAR TL'LİK BİR YATIRIMLA ADETA DESTAN YAZACAĞIZ'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise "Bizim vazifemiz sulama. Şu anda kuyulardan su çekilmek suretiyle sulama yapılan yerlerde enerji maliyeti var. Allah nasip ederse bizim hedefimiz bu enerji maliyetlerini azaltacak olan cazibeli sulamalı hemen devreye sokmak olacaktır. Bu konuda da sayın Başbakanımızla bugün toplantıya ara verdiğimizde bir görüşme yaptık. Biz burada 2 Milyar TL'lik bir yatırımla adeta destan yazacağız. Suruç ovasına su götürmek için dağları deldik. Yani orada Türkiye'nin en uzun sulama tünelini inşa ettik. 17 bin 174 metre uzunluğunda dev bir kanal." diye konuştu.

Cihan

'Sayaç takılırsa elektrik kullanımı düşecek, o da çiftçilere olumlu yansıyacak'

'Sayaç takılırsa elektrik kullanımı düşecek, o da çiftçilere olumlu yansıyacak'

'Sayaç takılırsa elektrik kullanımı düşecek, o da çiftçilere olumlu yansıyacak'

'Sayaç takılırsa elektrik kullanımı düşecek, o da çiftçilere olumlu yansıyacak'

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim