• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Sayaç Okuma Görevlisine ’Köpeğe Karşı Savunma" Dersi

Sayaç Okuma Görevlisine ’Köpeğe Karşı Savunma" Dersi
Antalya'da elektrik sayacı okuma personeli köpeklerden şikayetçi olunca "ultrasonik köpek kovucu'lar dağıtıldı ancak sorun çözülmedi. Sokak köpeklerinde...

Antalya'da elektrik sayacı okuma personeli köpeklerden şikayetçi olunca "ultrasonik köpek kovucu'lar dağıtıldı ancak sorun çözülmedi. Sokak köpeklerinde işe yarayan cihaz, pitbull gibi saldırgan cinslerde ise ters tepki gösterince eski usul çare oldu: "Köpek görünce çömelin"

Antalya'da iş kazalarının önüne geçmek isteyen Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (Akdeniz EDAŞ), elektrik yalıtımlı özel üniformalar ve eğitimlerle elektrik kaynaklı iş kazalarını minimalize etti. Ancak alınan hiçbir önlem köpek ısırmalarının önüne geçmeye yetmedi. Personele "ultrasonik köpek kovucu'lar dağıtan şirket, bu yöntemden de istenilen verimi alamadı.

Sokak köpeklerinde işe yarayan cihaz, pitbull gibi saldırgan cinslerde ise ters tepki gösterdi. Kovucuya rağmen ısırılan personel sayısı artınca cihaz kullanımı zorunluluk olmaktan çıktı ve isteğe bağlı hale getirildi. Şirket son çareyi ise eğitimde buldu.

ELEKTRİK ÇARPMALARI AZALDI

İş Güvenlik Uzmanı Gökhan Celal Akdeniz, sayaç okuma alanında en riskli iş kazasının elektrik kaynaklı iş kazaları olduğunu hatırlatan Celal, "Alınan önlemlerle bu alanda büyük başarı sağladık. 2014'te iş kazaları arasında yüzde 14 olan elektrik çarpması, 2015'te yüzde 4'e geriledi. Bunda eğitimlerin yanı sıra, yalıtımlı üniformaların da etkisi var" dedi.

ULTRASONİC ÇARE OLMADI

Gökhan Celal Akdeniz, elektrik çarpmalarına karşı alınan başarının köpek ısırmalarında ise yakalanamadığını söyledi. Trafik kazalarından sonra en çok rastlanan iş kazasının yüzde 28 ile köpek ısırması olduğunun altını çizen Celal, "Köpek savar cihazların saha denemesini yaptık. Ancak etkisinin kısıtlı olduğu, bazı köpekleri daha da agresifleştirdiği sonucuna varıldı. Bu nedenle cihazın kullanma zorunluluğu kaldırıldı, kullanımı isteğe bağlı oldu" dedi.

ŞEHİR EFSANESİ İMADADA YETİŞTİ

Gökhan Celal çözümü eğitimde bulduklarını anlattı. Akdeniz,, iş güvenlik alanında sayaç okuma personeline köpek saldırılarından korunma yolları, köpeklerle beden dili ile iletişim gibi konularda personeli bilgilendirdiğini söyledi. Verilen eğitimde bir şehir efsanesi olarak bir çoğumuzun aşina olduğu "köpek görünce çömelin" uyarısı, en kesin çözümlerin başında geliyor. Diğer yöntemler ise "köpeklerle göz teması kurmamak', "köpek görünce kaçmamak" ve "yerden taş alıyor gibi yapmak" olarak sıralanıyor.

EN BÜYÜK DERT

Toplamda 1 milyon 600 bin abonenin bulunduğu Akdeniz bölgesinde sayaçları okuyan 223 personel bulunuyor. Sayaç kesim işlemi, arıza tespiti ve sayaç değişimi yapan personelle birlikte ise Endeks Okuma Kesme Bağlama Birimi personeli sayısı 478'e kadar çıkıyor. Günde ortalama 65 bin sayacın okunduğu Akdeniz bölgesinde en sık rastlanan iş kazası ise trafik kazalarının ardından köpek ısırması. 2014'te yüzde 21 lan köpek ısırma vakaları, 2015'te yüzde 28'e kadar çıktı. 2015'te yüzde 14 olan elektrik kaynaklı iş kazaları ise 2015'te alınan önlemlerle yüzde 4'e geriledi.

Sayaç Okuma Görevlisine ’Köpeğe Karşı Savunma" Dersi

Sayaç Okuma Görevlisine ’Köpeğe Karşı Savunma" Dersi

Sayaç Okuma Görevlisine ’Köpeğe Karşı Savunma" Dersi

Sayaç Okuma Görevlisine ’Köpeğe Karşı Savunma" Dersi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim