• BIST 9524.59
  • Altın 2487.739
  • Dolar 32.5521
  • Euro 34.6789
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Savcı, Sur’a döşenen bombaları tek tek sıraladı

Savcı, Sur’a döşenen bombaları tek tek sıraladı
Diyarbakır'da geçen yıl ağustos ayında özyönetim ilanıyla ilgili düzenlenen basın toplantısına katıldıkları gerekçesiyle aralarında Sur Belediyesi...

Diyarbakır'da geçen yıl ağustos ayında özyönetim ilanıyla ilgili düzenlenen basın toplantısına katıldıkları gerekçesiyle aralarında Sur Belediyesi eş başkanları Fatma Şık Barut ile Seyit Narin'in de olduğu 6 sanık hakkında iddianame hazırlandı. Sanıklar için "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis isteyen savcı, terör örgütünün Sur ilçesine döşediği bomba ve mayınları tek tek sıraladı. Hangi mahallede hendek açıldığını, patlayıcı döşendiğini sokak sokak belirten savcı, PKK'lı keskin nişancıların konuşlandığı noktaları da iddianameye yazdı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan 27 sayfalık iddianamede, PKK'nın, 1978 yılında kuruluşunu ilan ettiği belirtilerek, örgütün bütün safhaları hakkında bilgilere yer verildi. İddianamede, örgütün 2007 yılından sonra KCK olarak yapılandığı belirtilerek, "Örgüt, kurulduğu ilk günden bu yana Türkiye, Irak, Suriye ve İran toprakları üzerinde bağımsız bir Kürdistan devleti kurma hedefinden asla sapmamış ve günümüze kadar bu hedefe bağlı farklı stratejilerle hareket etmiştir." denildi. Savcı, iddianamede, KCK sözleşmesi ve maddelerine de yer verirken, KCK yürütme konseyinin 9 Şubat 2013 tarihli bildirisinde özyönetimle ilgili olarak, "Gerillla direnişinin serhildanla birlikte AKP ve devlet varlığını felç ederek onun yerine halkın demokratik özerklik yönetimini, demokratik özyönetimini geliştirme mücadelesi de vardır…" şeklinde bilgiye ver verildiği vurgulandı.

İddianamede, soruşturmanın, 14 Ağustos 2015 yılında, sanık Güneş Ölmez'in basın açıklamasıyla başladığı belirtildi. Açıklama yapıldıktan sonra orada bulunan şüpheli Hasan Irmak, Ali Rıza Çiçekli, Abdulmetin Bayram, Sur Belediye Başkanı Seyit Narin, Meclis Üyesi Fatma Barut'un, yakalanarak gözaltına alındığı kaydedildi. Savcılık, bu açıklamanın ardından internet ve sosyal medya üzerinden açıklamayla ilgili paylaşımlar yapıldığının tespit edildiğini belirtti. İddianamede, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi olayı dâhil meydana gelen bütün olayların özyönetim açıklamasından sonra yaşandığı vurgulandı.

İddianamenin, sonuç ve değerlendirme bölümünde ise örgütün Sur ilçesindeki faaliyetlerine yer verildi. Örgütün üst yönetiminin talimatları doğrultusunda hendeklerin kazıldığı ve kazılan hendeklerin bombalı tuzaklara dönüştürüldüğü belirtilerek, "Hendekleri kapatmaya gelen güvenlik güçlerine çok sayıda uzun namlulu silahla saldırı yapılmıştır. Güvenlik görevlileri şehit olmuş ve yaralanmıştır. Çok sayıda vatandaş yaralanmış, hayatını kaybetmiş, araçları gasp edilmiş, ev ve iş yerleri yakılmak suretiyle Türkiye Cumhuriyeti ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü hedef alan saldırılar artarak devam etmektedir. Daha sonra Silopi, Cizre, Nusaybin, Yüksekova, Siirt ve Silvan'da özyönetim/özerklik ilanları yapılmıştır." ifadelerini yer verildi.

27 ŞEHİT SAHABE KABRİNİN ÇEVRESİNE VE OKULUN ÖNÜNE BOMBALI TUZAKLAR

İddianamede, özyönetim ilanından sonra çok sayıda operasyonel faaliyetin güvenlik güçleri tarafından düzenlendiği, bu ilandan sonra ise şu eylemlerin yapıldığı bilgisine yer verildi: "Muallak sokağa hendek, hemen önüne hendek ve perde. Çukurlu sokaktaki rögar kapağına tuzaklama. Cumhuriyet İlkokulu önündeki sokağa bomba düzeneği ve 70-80 metre kablo. Belirtilen ikametlerin önüne bomba düzeneği. Bakkal M. önündeki rögara bomba düzeneği, Bıyıklı Mehmet Paşa sokağına iki hendek, otopark yanındaki çatı katına Zagros, Dört Ayaklı Minare'den Göçmen sokağa gelirken barikat kurulduğu… Yenikapı Sokak ile Köprülü sokak girişine kazan mayını olarak bilinen tuzaklama, Surp Girago ve Keldani Kilisesi civarındaki yüksek binalara Zagros kullanan keskin nişancılar, Saatçı sokağına perde, Haci Hamit Camii önündeki sokağına yakın yerde patlayıcı.. Leylek sokağa bir metre girişine mayınlı tuzaklama. Kurşunlu sokağa barikat, Merhali sokak girişine perde ve barikat. Hz. Süleyman Camii ön ve arka girişlerine komple bomba hattı. İç Kurşunlu Sokak üzerine araçla barikat, Sağlık Ocağı ile Kurşunlu Camii arkasındaki araya büyük tüple yapılmış bombalı tuzak. Mardinkapı İlkokulu'nun önüne bomba düzeneği, Mardinkapı İlkokulu önünde üç tane bombalı tuzak, Atikler fırını önünde tüplü patlayıcı, Özdemir sokağa iki tane leğen gibi mayın, Çardaklı Hamamı yanındaki sokağa tuzaklama, Kadı Camii sokağına barikat…"

EŞ BAŞKANLAR: ÖRGÜTÜN ÇAĞRISINDAN HABERİMİZ YOK

Sanıklardan, Sur Belediyesi Eş Başkanı Fatma Şık Barut, iddianamedeki savunmasında Hasırlı Mahallesi'ne, dosyanın diğer şüphelisi Ali Rıza Çiçekli ile görüşmek için gittiğini belirterek, PKK ve KCK'nın yaptığı çağrılar hakkında bilgisinin olmadığını belirtti. Sur Belediyesi Eş Başkanı Seyid Narin ise basın açıklamasına belediye başkanı olarak katıldığını belirterek, örgüt çağrıları üzerine açıklamaya katılmadığını belirtti.

Savcı, Sur’a döşenen bombaları tek tek sıraladı

Savcı, Sur’a döşenen bombaları tek tek sıraladı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim