• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 19 °C

Savaştan 66 yıl sonra onur madalyası verildi

Savaştan 66 yıl sonra onur madalyası verildi
Kahramanmaraşlı Gazi Mehmet Bircan, Kore savaşında sergilediği üstün cesaret ve fedakarlıklar dolayısı ile savaştan 66 yıl sonra Kore Cumhuriyeti tarafından...

Kahramanmaraşlı Gazi Mehmet Bircan, Kore savaşında sergilediği üstün cesaret ve fedakarlıklar dolayısı ile savaştan 66 yıl sonra Kore Cumhuriyeti tarafından "Barış Elçisi" ilan edilerek onur madalyasına layık görüldü.

85 yaşındaki gaziyi evinde ziyaret eden Kahramanmaraş Muharip Gaziler Derneği Başkanı Tayfın Özbek, Kore'den gönderilen onur madalyasını Bircan'a taktı.

Bircan'ın 66 yıl önceki savaş hikayesi şöyle: Türk askerlerinin Kore Savaşı'nda verdiği kahramanlıkların canlı şahitlerinden olan Mehmet Bircan, 1950'de İzmir'de askeri eğitimini tamamlayıp Kore'de Begas cephesine gitmek üzere yola çıkar. Cephede, omuz omuza çarpıştığı 900 silah arkadaşlarını süngü muharebesi sonucu kaybeden Bircan, düşmana esir düşer ve 8 ay boyunca çeşitli işkencelere maruz kalır. Savaşın sonlarına doğru, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde kurulan "Barış Gücü" kuvvetleri, Kuzey Kore'nin elinde esir bulunan Bircan'ın içinde bulunduğu birliği kurtarılır. Barışın sağlanmasıyla Güney Kore Cumhuriyeti sağ kalan Mehmetçikleri Türkiye'ye teslim eder ve Bircan'da memleketi Kahramanmaraş'a yeniden döner.

Savaştan, 66 yıl sonra madalyaya layık görülen Bircan, Kore Cumhuriyeti tarafından "Barış Büyükelçisi" ilan edilerek madalya ile onure edildi. Madalya takdiminde savaş anılarını anlatan Bircan: "1950'de İzmir'e askeri eğitimimize yapmaya gittik, 16 ay orada kaldık, 17. ayda sancağımızı aldık. Daha sonra biz Kore'de Begas cephesine gitmek üzere yola çıktık, savaş çok çetin geçti çok şehit verdik, benim kollarımda şehit olan birçok kardeşim vardı. Kalanlarda esir düştü, ben 8 ay boyunca esir düştüm. Bana işkence yapıldı ancak daha fazla zarar görmeden bizi kurtarmaya Barış Gücü birliği geldi. Onlar olmasa belki o zaman birçok kişiye daha işkence yapacaklardı." diye konuştu.

Muharip Gaziler Derneği Başkanı Tayfun Özbek, Mehmet Bircan'a verdiği madalya'nın onur ve gururunu kendilerinin de taşıdığını belirtti. Özbek, "Kore gazimiz, hasta olduğundan dolayı ziyaret etmiş olduk ve bu madalyayı kendisinin evinde vermiş olmanın gururunu taşıyoruz. Bizde Mehmet Bircan kadar heyecanlıyız, inşallah hastalığına acil şifalar verir. Allah'ım Koreler gazilerine ve şehitlerin şu anda ülkemizin istikbali ve refahı için çalışan güvenlik güçlerine Allah'ımdan güç ve kuvvet diliyorum." ifadelerini kullandı.

Cihan

Savaştan 66 yıl sonra onur madalyası verildi

Savaştan 66 yıl sonra onur madalyası verildi

Savaştan 66 yıl sonra onur madalyası verildi

Savaştan 66 yıl sonra onur madalyası verildi

Savaştan 66 yıl sonra onur madalyası verildi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim