• BIST 9508.43
  • Altın 2491.482
  • Dolar 32.6
  • Euro 34.8095
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

'Savaşlarla dolu bir dünyada dostluk filmi çektik'

'Savaşlarla dolu bir dünyada dostluk filmi çektik'
"Ertuğrul 1890" filminin Japon yönetmeni Tanaka, savaşlarla dolu bir dünyada bir dostluk filmi çektiklerini belirterek, "En büyük arzum barışın bütün dünyaya yayılması" dedi.

Japonya ile Türkiye ortak yapımı "Ertuğrul 1890" filminin Japon yönetmeni Mitsutoshi Tanaka, "En büyük arzum, bu film sayesinde Türkiye ve Japonya arasındaki dostluğun ve barışın bütün dünyaya yayılması" dedi.

Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde (PSM) gerçekleşen filmin galasına katılmak için Türkiye'ye gelen "Ertuğrul 1890" filminin yönetmeni Mitsutoshi Tanaka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Proje bana geldiğinde hem Japonya, hem Türkiye açısından, iki ülke için de çok önemli ve gerçek bir tarihi hikaye olduğu için mutlaka hayata geçirmek gerektiğini düşündüm" diye konuştu.

"İlk kez Türk ekiple çalıştım"

Yönetmen Tanaka, Kushimato Adası açıklarında 618 mürettebatıyla batan Ertuğrul fırkateyninin hikayesini on yıl öncesine kadar bilmediğinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, şunları söyledi:

"Biraz utanç verici ama ben bu dostluk hikayesini ancak on yıl önce öğrendim. Geminin battığı Kushimoto kasabasının belediye başkanı benim arkadaşım, ondan bir mektup almıştım ve ilk kez ondan öğrenmiştim bu güzel dostluk hikayesini."

"Kültürlerimiz birbirine benziyor"

Dünya sinema tarihinin ilk Türk-Japon ortak yapımı filmi için çalışırken Türk ve Japon insanının ortak özellikleri olduğunu gözlemlediğini vurgulayan yönetmen Tanaka, şunları anlattı:

"Türklerin de Japonlar gibi bir şey üretirken ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan insanlar olduğunu gördüm. Daha önce Japonya'dan Türkiye'yi izleme fırsatı bulmuştum ama birlikte çalışınca duygu ve düşüncelerimizin, kültürümüzün birbirine çok benzediğini hissettim."

Japon yönetmen Tanaka, dünyanın pekçok ülkesinde savaşlar ve düşmanlıklar yaşandığına değinerek, şöyle konuştu:

"Bir kötülük diğer bir kötülüğü tetikliyor. Savaşlarla dolu bir dünyada biz bir dostluk filmi çektik. Bu, 125 yıl öncesinde başlayan bir dostluk. İlk olarak Ertuğrul fırkateyni Japonya'ya geliyor ve dönüşte bir felakete yakalanıyor. Hiçbir çıkarı olmadan zor durumdaki insanlara yardımcı olan Japonları anlatıyoruz. Yine aynı şekilde İran, Irak savaşında bu sefer Türkler Japonları hiçbir çıkar gözetmeksizin kurtarıyor. Bizim filmde aslında bütün dünyaya vermek istediğimiz mesaj bu. Bu filmle, Türkiye ve Japonya olarak biz bütün dünyayı dostluğa davet ediyoruz."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim