• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 26 °C

Savaşın çocukları yaşadıklarını çizdi

Savaşın çocukları yaşadıklarını çizdi
Kadir Has Üniversitesi, Suriyeli savaş mağduru çocukların dünyayı ağlatan acılarını renklere döktükleri 'Durma Resim Yapalım' isimli sergisine ev sahipliği yapıyor.

Projenin sahibi Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İslahiye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Doç. Dr. Çiğdem Boz, 70 çocuğun bir yıl boyunca uğraştığı resimlerde acı ve vatana olan özlem olduğunu söyledi.

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye aileleriyle birlikte sığınan çocuklar, yaklaşık bir yıl önce Toplumsal Duyarlılık Projesi kapsamında Gaziantep İslahiye’de bulunan mülteci kampında yaşadıkları acıları renklere döktü. 70 savaş mağduru çocuğun çizdiği resimler Kadir Has Üniversitesi'nde görücüye çıktı. Savaşın çocuklarının eserleri büyük ilgi gördü. 

Sergi hakkında bilgiler veren projenin mimarı olan Çiğdem Boz, “Bizim fakültemizde toplumsal duyarlılık diye bir dersimiz var. Bu ders kapsamında çeşitli projeler yapıyoruz. İlk aklıma gelen Suriyeli çocuklarla ilgili bir şeyler yapmak oldu. Dillerini anlamadığımız için en iyi olanın sanatsal bir çalışma olduğunu düşündük. Resim yapmaya karar verdik. Boyalarımızla gittik, onlar da sevinçlerini, dramlarını kağıtlara döktüler.” ifadelerini kullandı. 

Resimlerde işlenen konunun vatan özlemi olduğunu anlatan Boz şöyle devam etti: “Her yaş grubuyla çalıştık. 400’e yakın resim çıktı. 40-50 tanesini burada sergiliyoruz. Genelde uçaklar, tanklar, yerde yatan her yeri kanlı insanlar ver. Yani genelde acı var, memleket özlemi var. Yani Suriye’nin o yıkılan güzel mimarisi var. Şam ve Halep var. Hep vatanlarına olan özlem var. Burada yaşamak zorundalar, istekleriyle gelmediler. Bu sergi bunu anlatsa yeter diye düşünüyorum.”

Sergiye ev sahipliği yapan Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr. Hasan Bülent Kahraman ise “Burada büyük çileler çekerek evinden, barkından kendi toprağından ve kendi anılarından koparılmış olan çocukların yaptığı resimler var. Bu büyük bir felaket. Göçün ne olduğunu İstanbul’da yaşayanlar olarak biliyoruz. Sokağa çıkmaya gerek yok bu üniversitenin etrafında bile hadiseyi gözlerimizin önüne seriyor.” şeklinde konuştu. Sergi, 6 Aralık'a kadar açık olacak.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim