• BIST 8978.25
  • Altın 2292.454
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0576
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Savaş Ve Terörün İnsanlar Üzerindeki Psikolojisi

Savaş Ve Terörün İnsanlar Üzerindeki Psikolojisi
Medical Park Trabzon Hastanesi Psikolog Niltem Hürfikir, savaş ve terör kavramlarının insanların ruh sağlığını etkileyen faktörlerden biri olduğunu...

Medical Park Trabzon Hastanesi Psikolog Niltem Hürfikir, savaş ve terör kavramlarının insanların ruh sağlığını etkileyen faktörlerden biri olduğunu belirterek, kadınların savaş ve terör gibi olaylarda erkeklerden daha çok etkilendiklerini söyledi.

Erkeklerin savaş ve terör olaylarında duygularını kontrol edebildiklerini kaydeden Hürfikir, "Yapılan araştırmalarda kadınların; savaştan, terörden ve toplumda huzursuzluk oluşturan benzeri bütün olumsuz durumlardan, erkeklere oranla daha fazla etkilenmektedir. Erkeklerin duygusal tepkilerini daha iyi kontrol edebildiklerini, bu yüzden de savaş ve terör olgusuyla daha iyi başa çıkabildikleri görülmektedir" dedi.

Savaş ve terörden dolayı travma etkeni ortadan kalksa da travma sonrasında ruhsal bozukluklar ortaya çıkabileceğini dile getiren Hürfikir, "Bu bozukluklar içinde en sık görülenler Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) ve depresyondur. Duygular kişiden kişiye göre değiştiği için bazen umursamaz davrananlarda olabiliyor. Travma sonrası kişide Öfke patlamaları, anksiyete, uyku sorunları, davranış bozuklukları sıklıkla yaşanmaktadır moral bozukluğu, umutsuzluk, huzursuzluk, kâbus görme, en ufak sese irkilme, sinirlilik, travmatik olaya ait anıların tekrarlaması, bu olayı hatırlatan durumlardan kolayca rahatsız olma gibi belirtiler görülebilir" ifadelerini kullandı.

NELER YAPILABİLİR?

Son dönemde yaşanan terör ve savaş olaylarının insan psikolojisi üzerinde yıkıcı, olumsuz duygu ve baskıyı arttırdığının gözlendiğini söyleyen Hürfikir, "Ruhen ve fiziken rahatlama sağlamak için nefes egzersizleri öğrenmek, uyku ve beslenme düzenini oturtur ve olumsuz senaryolar kurabileceğimiz düşüncelerden uzak durmaya çalışmak gerekiyor. Sağlıksız, korku, endişe, öfke oluşturan duygularla baş etmeyi güçlendirmek ve karşımıza çıkan haberlerde doğruluk payını sorgulamak lazım. Sağlıklı ve daha gerçek düşünmeyi sağlayabilmek ve baş edilemediği takdirde uzman kişiden psikolojik destek alınmalıdır" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim