• BIST 9524.59
  • Altın 2491.508
  • Dolar 32.5147
  • Euro 34.7419
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C

Savaş riski turizmciyi tedirgin etti

Savaş riski turizmciyi tedirgin etti
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kızıldağ, Rusya krizine çözüm arayan turizmin arda arda yaşanan olumsuzluklarla...

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kızıldağ, Rusya krizine çözüm arayan turizmin arda arda yaşanan olumsuzluklarla iyice içinden çıkılmaz hale girdiğini söyledi. Kızıldağ, "Suriye sınırında yaşanan sıcak gelişmeler hakikaten hepimizi çok tedirgin ediyor." dedi.

POYD'un aylık olağan toplantısı Antalya'nın Belek turizm bölgesindeki bir otelde yapıldı. Ekonomist ve yazar Asaf Savaş Akat'ın konuk olduğu toplantının açılışında konuşan POYD Başkanı Ali Kızıldağ, turizmin içinde bulunduğu duruma dair değerlendirmelerde bulundu. Daha önce 2016 yılının otel yöneticileri için "finansal riskleri" beraberinde getireceği uyarısında bulunduğunu hatırlatan Ali Kızıldağ, gelinen noktada sadece finansal değil birçok riskle karşı karşıya olduklarını ifade etti. 2014 yılının son çeyreğinde Rus ekonomisinde yaşanan sıkıntılarla başlayan turizmdeki sorunların, petrol fiyatlarının tarihi düşüşü, ABD ve AB'nin Rusya Federasyonu'na uyguladığı yaptırımlarla devam ettiğini ve sıkıntıların 2015'te de sürdüğünü belirten Kızıldağ, sözlerini şöyle devam etti: "Nitekim istatistikler 2015 yılında Rus pazarından 800 binin üstünde eksiyle, Türkiye'deki toplam turizm pazarını ciddi şekilde etkileyen negatif bir sonuç çıktı. 800 bin eksi Rus turist yazdık ama Türkiye'nin turizm gelirlerine eksi 4.7 milyar dolar yazdı. Bu da şunu gösteriyor. Gelir anlamında Rusya bizler için çok önemli pazardı."

Yıl sonuna doğru Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından iyice çıkmaza giren turizmde çözüm üretebilmek için arda arda attıkları her adımın yeni bir gelişmeyle akamete uğradığını kaydeden POYD Yönetim Kurulu Başkanı , "Bunun dibi yoktur derken, daha dip varmış, daha alacakaranlıklar varmış. Böyle bir rutine girdi maalesef. Bir Rus uçağının düşürülmesiyle "800 bini nasıl telafi ederiz?" diye düşündüğümüz Rusya pazarı açıklarını, neredeyse 3,5 milyona düşmüş Rus pazarının tamamını kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. Bu, turizm sektörü açısından çok büyük sıkıntılar, ciddi zararlar demek. Aynı zamanda tarım sektörü açısından, Rusya ile ticari alışveriş ilişkileri açısından da çok sıkıntılı durumu ortaya çıkarıyor. "Hadi bu da dip, gidip Avrupa'ya saldıralım" derken Sultanahmet'te bir bomba patladı ve maalesef 10 Alman'ın ölümüne sebep olan elim bir terör. Bir de oradan darbe yedik. Dibin dibi, dibi gidiyor. Şimdi bütün bunlar olurken bunları nasıl telafi ederiz, birbirimize moral verelim derken, bir şeyler olsun uğraşısı içindeyken Suriye sınırında yaşanan sıcak gelişmeler hakikaten hepimizi çok tedirgin ediyor. Bizler yıllardır bu sektörün içindeki profesyoneller olarak her zaman "turizm barış, güvenlik ortamında olur" dedik. Biz bu ortamı geliştirecek mesajları her zaman verdik, vermeye de devam edeceğiz." diye konuştu.

Ali Kızıldağ, turizmde işler böyleyken diğer sektörler için de durumun iç açıcı olmadığının altını çizdi.

Savaş riski turizmciyi tedirgin etti

Savaş riski turizmciyi tedirgin etti

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim