• BIST 9548.09
  • Altın 2488.299
  • Dolar 32.4858
  • Euro 34.4253
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C

Şaşılıkta “Botoks” Yöntemiyle Tedavi

Şaşılıkta “Botoks” Yöntemiyle Tedavi
Gözlerin birbiriyle olan paralelliğini kaybetmesi sonucu oluşan şaşılığa yönelik Türkiye'de birçok tedavi yöntemi uygulanıyor.

Gözlerin birbiriyle olan paralelliğini kaybetmesi sonucu oluşan şaşılığa yönelik Türkiye'de birçok tedavi yöntemi uygulanıyor. Uzun yıllardır uygulanan fakat çok fazla bilinmeyen Botoks yöntemiyle doğru seçilen şaşılık hastalarında kaymayı düzelttiklerini dile getiren Bezmialem Vakıf Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Tuğcu, bu sayede başarılı sonuçlar aldıklarını ifade etti.

Şaşılığın doğumsal beyin hasarı, kalıtsallık, göz içi tümör, göz kaslarında sonradan gelişen felç gibi hastalıklar nedeniyle oluşabildiğini belirten Tuğcu, Botoks yöntemiyle, etkili olduğu şaşılık tiplerinde büyük oranda tedavi ettiklerine dikkat çekti. Tedavinin 1989 yılından bu yana uygulandığını ve FDA onaylı olduğunu belirten Tuğcu, "Bu tedavi yöntemini 10 yıldır hastalarımıza uyguluyoruz ve başarılı sonuçlar elde ediyoruz" dedi.

BOTOKS YÖNTEMİ HANGİ ŞAŞILIK TİPLERİNDE ETKİLİ?

Botoks yönteminin bazı şaşılık tiplerinde çok etkili olduğunu vurgulayan Tuğcu, "En etkili olduğu şaşılık tipi ise göz kası felçlerine bağlı olarak aniden gelişen şaşılık tipleri. Bu şaşılık tiplerinde cerrahi tedavi için 6 ay beklemek gerekiyor. Fakat bu hastalarda çift görme sorunu geliştiği için 6 aylık bu süre çok sıkıntılı geçiyor. Bu dönemde biz botoksu kullanıp hem hastanın çift görmesini ortadan kaldırıyoruz, hem de gözdeki kaymayı düzeltiyoruz" dedi. Botoks yönteminin doğumsal şaşılıklarda da kullanıldığını söyleyen Tuğcu, "Erken yaşta ameliyat olması gereken bebeklerde anestezi riski çok fazla olduğu için bu yaş grubunda da botoks uygulamasını tercih ediyoruz" ifadelerinde bulundu. Doğumsal beyin patolojisi olan bebeklerde şaşılığın normale göre daha sık görüldüğünü belirten Tuğcu, "Bu bebeklerde de anestezi riski çok fazla olduğu için yine botoks yöntemini kullanıyoruz ve iyi sonuçlar alıyoruz" dedi. Şaşılık ameliyatları sonrasında tam düzelme sağlanamadığında da botoksun kullanıldığına dikkat çeken Tuğcu, "Bu noktada küçük açılı kaymalar olduğunda düzelme sağlayabiliyoruz. Ayrıca bu yöntem bazı şaşılık ameliyatlarında da destekleyici ve başarıyı arttırıcı olarak bize yardımcı oluyor" diyerek sözlerine devam etti.

UYGULAMASI 3 DAKİKA SÜRÜYOR, ANINDA NORMAL YAŞAMA DÖNÜLÜYOR

Botoksun en önemli avantajını "kolay uygulanabilir bir yöntem" olarak niteleyen Doç. Dr. Betül Tuğcu, "Çocuklarda genel anestezi yöntemi ile tedaviyi gerçekleştiriyoruz. Ancak sedoaneljesi dediğimiz daha az riskli bir yöntemi kullanıyoruz" diye konuştu. Botoks yönteminin yetişkinlerde ise, topikal anestezik damlayla uygulandığını dile getiren Tuğcu, "Özel EMG cihazının, dokulara ve damarlara zarar vermeyen özel iğnesi ile kasın olduğu bölgeye ilacı veriyoruz. Uygulama yaklaşık 3 dakika sürüyor ve hasta operasyonun hemen ardından normal yaşantısına devam edebiliyor. Uygulanan bölgede iz bırakmayan bu yöntem, sonrasında tekrarlanabiliyor. Botoks yönteminin en önemli avantajlarından biri de enjeksiyonun tekrarlanabilmesi ve hastanın ilerideki cerrahi tedavi şansını etkilememesi" yorumunda bulundu.

Şaşılıkta “Botoks” Yöntemiyle Tedavi

Şaşılıkta “Botoks” Yöntemiyle Tedavi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim