• BIST 9693.46
  • Altın 2509.616
  • Dolar 32.5735
  • Euro 34.7645
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C

Sarıkamış Şehitleri Pursaklar’da Anıldı

Sarıkamış Şehitleri Pursaklar’da Anıldı
Allahuekber Dağları'nda donarak şehit olan on binlerce askeri anmak için Pursaklar Belediyesi tarafından Sarıkamış şehitlerini anma programı düzenledi.

Allahuekber Dağları'nda donarak şehit olan on binlerce askeri anmak için Pursaklar Belediyesi tarafından Sarıkamış şehitlerini anma programı düzenledi. Programda konuşan Belediye Başkanı Selçuk Çetin, "Bu cennet vatan için can veren tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz" dedi.

Sarıkamış Harekatı'nın 101. yılı anma törenleri kapsamında Pursaklar Belediyesi tarafından Abdurrahim Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi'nde program düzenlendi. Konferansa Pursaklar Belediye Başkanı Selçuk Çetin'in yanı sıra ilçedeki yöneticiler ve çok sayıda davetli katıldı. Kur'an tilaveti ile başlayan program, Sarıkamış'ı anlatan sinevizyon gösterimi ve Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çelik'in verdiği konferans ile devam etti. Programın açış konuşmasını yapan Pursaklar Belediye Başkanı Selçuk Çetin, "Bizler yıllardır Türkiye'de ilk olan Dede Torun Evlerimizde günümüz dedeleri ile torunlarını buluşturuyoruz. Bu akşamki programda ise şehadet şerbeti içmiş olan ecdadımızı yani dedelerimizle torunlarını buluşturmak istedik. Bu cennet vatan uğruna can veren bütün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun" dedi.

"SARIKAMIŞ'TA RUSLAR'A DEĞİL KARA KIŞA YENİLDİK"

Kendine has üslubu ile Sarıkamış Harekatı'nı anlatan Prof. Dr. Mehmet Çelik, "Sarıkamış'a gitmeye mecburduk, çünkü dünya bir anda dokuz cepheden üzerimize çullandı. Kısa bir sürede 5 milyon insan kaybettik. Dünyada hiçbir ülke bu kadar kısa bir sürede bu kadar insan kaybı yaşamadı" dedi.

Yıllarca Çanakkale ve Sarıkamış programlarını yapmanın yasak olduğundan yakınan Prof. Dr. Çelik, son zamanlarda bu tür programlara ilginin arttığını söyledi. "Sarıkamış'ta bizi Rus ordusu değil kara kış yendi" diyen Çelik, Enver Paşa hakkında da önemli açıklamalar yaptı. Enver Paşa'nın konuşmalarına atıf yapan Çelik, "Enver Paşa vasiyetini Sarıkamış'ta yazıyor. O mangal gibi bir yüreğe sahipti. Duygusallığı onu o hale getirdi" diye konuştu.

Enver Paşa'nın vasiyetinin çok önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Çelik şunları söyledi:

"Enver Paşa dönemin en güçlü adamıydı ama öldüğü zaman tek bir kuruşu bile yoktu. Herkesi küçümserdi, bu nedenle hasımları, düşmanları çoktu. Sarıkamış'ta kışın ağır şartları, komutanların ve askerlerin hatası yenilgi getirdi. Çaresiz kalınmıştı. 75 bin şehit verdik."

"DÜNYA AHLAKSIZLAŞTI"

Dünyadaki gelişmeler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Mehmet Çelik, "Dünya ahlaksızlaştı. Dünyanın ahlaka ve vicdana ihtiyacı var. Bizler sadece kendimiz için yaşamıyoruz, başkalarının umudu için da yaşıyoruz. Somali'de bir bardak suya muhtaç olan siyahi çocuğun umudu Tayyip Erdoğan'dır. Bağdat'ta namusu kirlenen kadının umudu Türkiye'dir. Filistin'de üzerinde giyecek elbisesi olmayanın umudu Ankara'dır. Sarıkamış'ta başımıza gelen felaket bugün İslam dünyasının başındadır" şeklinde konuştu.

Yaklaşık 90 dakika süren programın sonunda Pursaklar Belediye Başkanı Selçuk Çetin, Prof. Dr. Mehmet Çelik'e plaket ve çiçek takdim ederek teşekkür etti. Belediye Başkan Yardımcısı Nedim Erçetin de programa katkılarından dolayı Taşpınar Mağazaları yöneticisi Erdem Üşenmez'e plaket verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim