• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Sarıkahraman: “ Üretici Emanetteki Fındığını Geri İstesin”

Sarıkahraman: “ Üretici Emanetteki Fındığını Geri İstesin”
Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, emanete verilen fındıklar için yakın zamanda tüccarların hesap görmek için üreticiyi çağırabileceğine...

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, emanete verilen fındıklar için yakın zamanda tüccarların hesap görmek için üreticiyi çağırabileceğine dikkat çekerek, üreticinin 7.5 TL'den fındık hesabını görmemesini ve emanete verdiği fındığı geri istemesi gerektiğini söyledi.

Fındık fiyatlarının 7-8 TL seviyelerinde seyretmesi, üreticinin tepkisini çekiyor. Eylem yapmak da dahil birçok seçeneği masaya yatıran ziraat odaları, art arda açıklamalar yaparak konuyu gündeme getiriyor. En çok tartışma konusu olan ve üreticinin büyük tepki verdiği konuya değinen Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındık fiyatlarının 14 TL seviyelerindeyken satmayın uyarısında bulunmadıklarını, ihtiyaç kadar satılmasını ve ihtiyaç olmayanın emanete bırakılmaması konusunda uyarılarda bulunduklarını kaydetti.

Sarıkahraman açıklamalarında "Ziraat odaları olarak çok yoğun bir baskı altındayız. Yoğun bir şekilde miting yapılma baskısı var. Evet, miting zamanı ancak ülkemizin içinde bulunduğu koşul bizi miting yapmamızı engelliyor. Biz devlerimizin, milletimizin, ülkemizin bekasını düşünmek zorundayız ama eylemden önce devletimizin, TMO'nun üreticiye sahip çıkma günüdür. Ülkemizin diğer tarafında yangın var. Her gün şehit haberleri alırken, fındık mitingi yapmamızı çok doğru bulmuyoruz ama mitingde bizim demokratik bir hakkımızdır. Bu da cebimizin bir yerinde duruyor. Biz fındık mitingi yapmaya kalktığımızda Türkiye'nin değişik yerlerinde legal veya illegal örgütler buraya gelecek. Bizi sevenler olduğu gibi bir o kadar bizi sevmeyenlerde içimizde olacak. Bu anlamda miting yapmanın zamanı olmadığını düşünüyoruz. Bizi yani ziraat odalarını, üreticimizle çiftçimizle karşı karşıya bilerek getirmeye çalışıyorlar. "Satmayın fındığınızı" dediler siz de satmadınız, bak şimdi ne haldesiniz diyerek bizi karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar. Hayır, biz fındığınızı satmayın demedik. Fındık 14.80 rakamını gördüğünde biz, bu gidişat çok güzel, önümüzde ki aylarda fiyat 15 TL'yi görecek gibi, ihtiyacınız kadar olanı satın, borcunuzu verin, alışverişinizi yapın, ihtiyacınız olmayan fındığı da emanete bırakmayın dedik. Dediklerimizin de hala arkasındayız" dedi.

"DEVLET FINDIĞA MÜDAHALE ETMELİ"

Sarıkahraman sözlerine şöyle devam etti: "Emanet sistemi bizi çökertti. Emanette ki fındığı çok yakında fabrikacılar tüccarlar, çiftçiye gel hesabını gör diyebilir. Sezon kapanıyor, fındığın hesabını gör diyebilir 7.5 TL'den. Ben üreticime buradan seslenmek istiyorum. Bu fiyattan fındık hesabı görmesin, emanette ki fındığını geri istesin tüccardan. Benim emanette ki fındığı mı bana geri ver desin. Emanette ki fındıklardan bizlerin belini büküyor. Biz hükümetimizin fındığa el atmasını istiyoruz. Bakanımızın gelip bu fındıkçının durumu nedir diye sormasını istiyoruz. Öncelikle çayda, zeytinde olduğu gibi fındık kanunu çıkarılmalıdır. 3 milyar dolar girdi sağlayan bir ürünün kanunu yok. Lisanslı depolar ne koşulda olursa olsun açılması gerekiyor. Bu konuda bizim üzerimize ne tür görev düşüyorsa yapmaya hazırız. Fındık dikim alanlarının kesinlikle belirtilmesi belirlenmesi lazım. Geçen yıl bile bazı illere fındık dikme serbestîsi verildi. Alan daraltılmalı, bunlar yanlış. Biz 600 bin ton fındığı pazarlamada sıkıntı yaşarken 1 milyon fındığı nasıl pazarlayacağız. Bir araya gelerek bir fındık politikası oluşturmamız lazım. İthalatçılar, ihracatçılar, borsalar, tüccarı, esnafı bütün katmanları bir araya gelerek buna çözüm bulmamız lazım. Bütün bunları bir araya gelerek konuşmamız lazım. Sayın Tarım Bakanım, Sayın Başbakan yardımcım bizim sesimize kulak verin."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim