• BIST 9767.23
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Şanlıurfa’da meyan şerbetçileri Ramazan'a hazır

Şanlıurfa’da meyan şerbetçileri Ramazan'a hazır
Şanlıurfa'da Ramazan'da sofraların vazgeçilmezi olan meyan şerbeti için hazırlıklar tamamlandı.

Şanlıurfa'da Ramazan'da sofraların vazgeçilmezi olan meyan şerbeti için hazırlıklar tamamlandı.

Şanlıurfa başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu'da, yöre insanın kolası olarak bilinen ve birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan meyan şerbeti satıcıları en iyi satışlarını yaz aylarında ve özelikle de Ramazan ayında yapıyor.

Dededen toruna meyan şerbetçiliği yapan Yusuf Murat Zonturlu meyanın önce şerbetini hazırlıyor. Daha sonra hazır olan şerbetinden yakın komşularına sebil ediyor. Ardından sırtında taşıyarak işe çıkıyor.

Ramazan'a hazır olduğunu anlatan Yusuf Murat Zonturlu, şunları kaydetti: "Bu işi yıllardan bu yana dedeye, dededen sonra babaya, babadan da toruna geçen bir meslek olarak devam ettiriyoruz. İnşallah bizden sonraki nesillerde bu yöreyi devam ettirir. Ramazan'da her yıl olduğu gibi bu yılda hizmet vermekte olacağız. 4 tonluk kök bidonlarımızla bu yıl Ramazan'da bütün vatandaşlarımızın sofralarını neşelendireceğiz inşallah. Günde Ramazan'da yaklaşık 3 ton gibi giderimiz oluyor sıvı olarak. Ramazan'a hazırlık olarak kök alıyoruz buz alıyoruz, depolarımızı hazırlıyoruz, bize olan bütün uğraşları yapıyoruz. Bizim kullandığımız ile attar kökleri bir değil. Bizim meyan şerbetlerinde kullandığımız kökler özellikle Fırat kenarında yetişenlerdir. Kök her yerde çıkar, kıraç kök ve sulu kökler vardır. Bizim tercih ettiğimiz kökler sulu köklerdir."

MEYAN ŞERBETİNİN FAYDALARI

Meyan şerbetini faydaları hakkında bilgi veren Zonturlu, "Böbrek taşlarına, idrar yollarına mideye, bağırsağa birçok faydası vardır. 300 kilo meyan kökünden 3 ton su elde ediyoruz. Bardak olarak 50 kuruştan devam ediyoruz." dedi.

RAMAZAN'DA 10 BARDAĞI 1.50 TL

41 yıldır şerbet mesleğini sürdüren Mehmet Emin Zonturlu meyan şerbetini kiloyla değil de tonla aldığını ve Ramazan'a hazırlığını anlattı. Zonturlu, "Bardağını normale 50 kuruşa satıyorum ama ramazan dolaysıyla 10 bardağını 1.50 TL ye veriyorum. Ramazana hizmet, vatandaşa hizmet. Şerbetim ekşimesin diye günde 10 kalıp buz kullanıyorum." ifadelerini kullandı.Cihan

Şanlıurfa’da meyan şerbetçileri Ramazan'a hazır

Şanlıurfa’da meyan şerbetçileri Ramazan'a hazır

Şanlıurfa’da meyan şerbetçileri Ramazan'a hazır

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim