• BIST 8718.11
  • Altın 2246.456
  • Dolar 32.3338
  • Euro 35.1962
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Şanlıurfa Bilim Şenliği başladı

Şanlıurfa Bilim Şenliği başladı
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği başladı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği başladı. Turgut Özal Parkında düzenlenen bilim şenliğine öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde Bilim Küllerinden Doğuyor sloganıyla kentte ilk kez düzenlenen TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği başladı. TÜBİTAK, Şanlıurfa Valiliği, Milli Eğitim Müdürlüğü, GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsasının desteklediği, TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliğine öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Mühendislik, sanat, coğrafya, matematik, teknoloji tasarım, robotik kodlama, fen bilimleri, Türkçe, İngilizce, astronomi, geometri ile astronomi dalında 20 farklı atölyenin kurulduğu alanda öğrenciler 65 stantta çalışmalarını sergileyecek. Turgut Özal parkında düzenlenen Bilim ve STEM yarışmaları çeşitli etkinliklerle 3 gün boyunca devam edecek.

"Bilimin güneşi Şanlıurfa'da doğacaktır"

Peygamberler güzergahı, alimlerin ve bilim adamlarının otağı olan Şanlıurfa'da Bilim Şenliğinin gerçekleşmesinin önemli olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, "Şanlıurfa, geçmişin birikimini bugüne taşıyan ender şehirlerdendir. Şanlıurfa bilimin baş şehridir. 12 bin yıllık tarihe sahip olan bu kadim topraklarda gençlerimize rol model olan nice bilim adamları yetişmiştir. Başkalarının ürettiği bilgi ile geliştirdiği bilim ve teknoloji ile rekabet gücümüzü geliştiremeyiz. 912 bin genç nüfuzumuz, 624 bin öğrencimiz mevcut. Nüfus ortalamamız 19.5'tir. Bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek gayesiyle, araştıran, düşünen, soran, sorgulayan, bilim ve teknolojiyi yararlı bir şekilde kullanan, milli ve manevi değerlerine bağlı, kendilerine güvenen bireyler yetiştirmek için Şanlıurfalı gençleri bilimle eğlenceli bir ortamda buluşturuyoruz. İlimizde 3 gün süreyle bilim rüzgarını oluşturarak, insanlarımızın içindeki merak duygusunu bilimin gizemli dünyasıyla buluşturmayı hedefliyoruz. Bilimin güneşi Şanlıurfa'da doğacaktır" dedi.

Şenliğin gerçekleşmesinde emeği olanları kutlayarak konuşmasına başlayan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa'daki gençlerin fiziki alt yapı sorunlarını bitirerek gençlerin icatlara daha kolay ulaşmasını sağlayacaklarını belirtti. Vali Erin, "2018 - 2019 yılı içerisinde inşa edeceğimiz dersliklerle beraber çocuklarımızın fiziki alt yapıyla karşılaştığı sorunları çözeceğiz. Daha büyük ideallere sahip, daha geniş ufuklara bakabilen ve sırtındaki yükün farkında olan, ahlaki açıdan da güçlü öğrenciler, bireyler yetiştirmek zorundayız" diye konuştu.

Bilimin temelinde matematik olduğunu ifade eden Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın ise, matematiğin temelinde sıfır olduğunu ve sıfırın Müslüman bilim adamları tarafından bulunduğuna dikkat çekerek, "Bilim bizim malımızıdır. Bu şenlikle bizim olduğunun ispatını ve bu konuda çalışmaların yapılacağını umuyorum" dedi. İlk kez düzenlenen bilim şenliğinin önemini vurgulayan İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan, "Temel hedefimiz bilim kültürünü geniş kitlelere yaymak, toplumda bilime olan ilgiyi artırmak, özelikle çocuklarımızı ve gençlerimizi bilim alanında çalışma yapmaya özendirmektir" dedi. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ve ŞUTSO Başkanı İsmail Demirkol ise bilimde Harran ekolünün icatlara yansıması açısından önemli bir şenlik olduğunun altını çizdi.

Yapılan konuşmaların ardından şenliğin açılışı gerçekleşti. Açılışta öğrencilerin sergiledikleri gösteriyi ilgiyle izlediler. Başkan Çiftçi, Vali Erin ve beraberindekiler stantları gezerek öğrencilerin icatlarını incelediler. Mucit öğrencilerden icatları hakkında bilgi aldılar.

Bilim şenliği dolu dolu geçecek

Programın ikinci günü TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği" saat 09.00'da karaoke yarışmasıyla başlayacak. Aynı gün saat 10.00'da görsel deneylerin düzenleneceği etkinlik 11.00'da ki pop müzik gösterisi ile devam edecek. 13.00'da düzenlenecek bilgi yarışmasının ardından saat 14.00'da keman dinletisi düzenlenecek. 15.00'da bilim avcılarının katılacağı etkinlik saat 16.00'da düzenlenecek tiyatro gösterisinin ardından 20.00'da Emre Sertkaya konseri düzenlenecek.

Programın 3'ncü ise etkinlik sabah saat 09.00'da karaoke yarışmasıyla başlayacak. Karaoke yarışmasının ardından saat 10.00'da Cupsong gösterisi, 11.00'da görsel deneyler yapılacak. saat 13.00'da müzik grubunun vereceği konserin ardından 14.00'da bilimsel söyleşi, 15.00'da bilim avcıları, sahne alacak. TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği programında 16.00'da ödül töreni ve kapanış konuşmaları yapılacak. Şanlıurfa'da ilk kez düzenlenen Bilim Şenliği 20.00'da muhteşem Pinhani konseri ile son bulacak.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde 3 gün sürecek olan TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği programına katılmak isteyen öğrenciler için şehir içi ulaşım seferlerini ücretsiz yaptı. Turgut Özal Parkında düzenlenecek olan bilim şenliğine katılmak isteyen öğrenciler Urfakartlarını kullanarak ulaşımdan ücretsiz olarak faydalanabilecekler.

Açılışa Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, İlçe Belediye Başkanları, Oda Başkanları, STK temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Şanlıurfa Bilim Şenliği başladı

Şanlıurfa Bilim Şenliği başladı

Şanlıurfa Bilim Şenliği başladı

Şanlıurfa Bilim Şenliği başladı

Şanlıurfa Bilim Şenliği başladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim