• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

Sanko Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu:

Sanko Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu:
SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye için 2015'in zor bir yıl olarak geçtiğini belirterek, "Ama diğer ülkelere baktığımızda...

SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye için 2015'in zor bir yıl olarak geçtiğini belirterek, "Ama diğer ülkelere baktığımızda normal geçen bir yıl oldu. Ayrıca, seçimler bitti, beklenti sona erdi. Bundan dolayı 2016 yılı daha iyi geçer. Her ne kadar komşularla sorunlar varsa da bunların teker teker giderileceğini düşünüyorum" dedi.

NTV Para programında Berfu Düven'in sorularını yanıtlayan Konukoğlu, FED'in faiz artırımının bir yıldan beri konuşulduğunu, FED tarafından açıklanan faizin ardından, daha önce faizleri artıran Türkiye Cumhuriyet Merkezi Bankası'nın yeniden faiz artışına gitmesinin düşünülemeyeceğini söyledi.

Konukoğlu, aksi taktirde sanayi ve inşaat sektörleri ile ticaretin gelişmesinin yavaşlayacağına dikkati çekti.

DOLAR 3.30 TL OLUR

Önümüzdeki yıl sonunda doların 3.30 TL olacağını öngördüklerini kaydeden Konukoğlu, "Zaten artacağı kadar arttı. Daha da üzerine çıkarsa ihracat artar ama yatırımlar azalır. İyi dengelemek, dengede tutmak lazım. Yatırımı kısıtlamayacak, ihracatı düşürmeyecek dengeyi tutturmak lazım" ifadelerini kullandı. Başbakan'ın açıkladığı paketi olumlu bulduğunu, ancak ilk 6 ayda yeni yatırım beklemediğini anlatan Konukoğlu, ikinci altı aydan itibaren önemli gelişmeler olacağına inandığını belirtti. "Türkiye'nin ikinci altı ayda tüm olumsuzlukları geride kalacaktır" diyen Konukoğlu, bu görüşünü, "Çünkü önümüzde 4 yıl seçim yok. Hükumet kuruldu. Önümüzü görüyoruz. Komşularla ilişkiler de düzeltilirse, sorun kalmaz. Türkiye şu anda yatırım yapılacak en iyi ülke. Komşularla sorun aşılırsa ki, aşılır. Yatırıma bizden daha uygun ülke yok" diye açıkladı.

"YOLUN İNİŞİ DE VAR, ÇIKIŞI DA VAR, DÜZÜ DE VAR"

Konukoğlu, 2016 yılını değerlendirirken, ekonomiyi karayoluna benzeterek, "Bir yola çıkıyoruz. Yolun çıkışı da var, inişi de var, düzü de var. Ekonomi de öyle. Bence 2015'te biraz iniş, biraz düzlükte gidilerek yol alındı. 2016 yılında daha iyi yol olacağız, daha iyi gideceğiz. Huzur içerisinde geçecek bir yıl olacağını temenni ediyorum, inanıyorum" diye konuştu. Asgari ücretin 1.300 TL'ye çıkarılması konusuna değinen Konukoğlu, Türkiye'de taban ve tavan arasındaki maaş farklılığının çok değiştiğine vurgu yaptı. "Bence 1.300 TL çok değil. Ama birden bire 1.300 TL olunca, küçük ölçekli sanayiciler ve özellikle esnaf sıkıntıya girer. Devlet kademeli bir destek sağlamalı. Örneğin 1.300 TL'ye çıkıldığında, bir süre şimdiki ile arasındaki farkın yarısını karşılamalı, diğer yarısını işveren ödemeli" diyen Konukoğlu, belirlenecek süre sonunda devlet desteğinin sona erdirilebileceğinin altını çizdi. Suriye'deki iç karışıklıktan dolayı göç eden ve Özellikle Gaziantep başta olmak üzere çevresindeki illerde gündeme gelen Suriyeli işçiler konusundaki soruya, "Buna ilişkin düzenleme yapıldığında, en fazla yüzde 5 veya 10 kotası getirilmeli" yanıtını veren Konukoğlu, "Suriye'nin yükü şu anda Türkiye'nin üzerinde. Herkes bize "Aslansınız, yaşayın" diyor ama cebinden para veren yok" diye diğer ülkelere serzenişte bulundu.

Hükumetin yerli ürünlerin alımına yönelik kararını olumlu bulan Konukoğlu, "Yıllar önce, "Japon malı, tapon malı" diye bir slogan vardı, bugün Japonya dünyanın en kaliteli sanayi ürünlerini üretiyor. Yerli sanayi olarak iş makineleri üretiyoruz. Kalitesinden şüphemiz yok ama kamu başta olmak üzere kullanıcılar yerli üretimi tercih etmeli ki, gördükleri eksikleri tamamlayabilelim, Ar-Ge yatırımlarına daha çok kaynak ayırabilelim" diyerek, sözlerini tamamladı.

Sanko Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu:

Sanko Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu:

Sanko Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu:

Sanko Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu:

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim