• BIST 9672.32
  • Altın 2500.365
  • Dolar 32.5848
  • Euro 34.8412
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Sanayicilere "Enerji Verimli Sanayi Projesi" Anlatıldı

Sanayicilere "Enerji Verimli Sanayi Projesi" Anlatıldı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Verimliliği Derneği'nin, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu'nun" (OSBÜK) desteğiyle yürüttüğü "Enerji...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Verimliliği Derneği'nin, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu'nun" (OSBÜK) desteğiyle yürüttüğü "Enerji Verimli Sanayi Projesi" eğitim toplantısı, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde (AOSB) gerçekleştirildi.

Enerji Verimliliği Derneği tarafından organize sanayi bölgelerinde hayata geçirilen ve işletmelerin enerji verimliliğini sağlayacak uygun projelerin ortaya konulması için, enerji etütlerinin yapılması, enerji tasarrufu açısından enerji verimliliğinin değerlendirilmesi, enerji tasarruf odaklarının belirlenmesi amacını taşıyan proje kapsamındaki toplantıya; AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, Adana Sanayi Odası (ADASO) ve Enerji Verimliliği Derneği Adana Şube Başkanı Zeki Kıvanç, AOSB Bölge Müdürü Mustafa Keskin, sanayiciler, işletmelerin enerji birim müdürleri ile elektrik mühendisleri ve teknisyenleri katıldı.

"ÖNCE FARKINDALIK OLUŞTURMALIYIZ"

Toplantının açılışında konuşan AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, toplantının amacının, enerji verimliliği konusunda sanayiciler arasında farkındalık yaratmak olduğunu söyledi. Enerjiyi verimli kullanmanın önemine dikkat çeken Sütcü, "Enerji verimliliğiyle ilgili kendi firmamızda çalışma başlattık, enerji birimini kurduk. Hakikaten gördük ki; çok kötü işletme körlüğümüz var. Enerjimizi o kadar verimsiz kullanıyoruz ki farkında bile değiliz. İlk önce enerji verimliliği konusunda farkındalık oluşturmalıyız" dedi.

"BU İŞ ARTIK MEMLEKET MESELESİ"

Enerji birimini kurmadan önce ne kendilerinin ne de çalışanların, gündüz vakti yanan yüzlerce ışığın farkına bile varmadığını ifade eden Bekir Sütcü, şöyle devam etti:

"Şimdi her vardiyada 2 veya 3 elektrik teknisyenimiz var. Çalışanlarımız artık daha bilinçli. Bugün bu toplantıya katılan arkadaşlarımızın her biri, buradan çıktıktan sonra, burada anlatılanları diğer sanayicilere anlatmalı. Bu hem memleket meselesi hem de aile meselesi. Bu bizim sorumluluğumuz olmalı. Enerjimizi boşa harcamamamız gerektiğini artık öğrenmeliyiz."

2023'E KADAR 150 MİLYAR LİRA KAYNAK

'Enerji Verimli Sanayi Projesi" hakkında bilgi veren ADASO ve Enerji Verimliliği Derneği Şube Başkanı Zeki Kıvanç da, Enerji Verimliliği Derneği olarak, ülkeyi kuzeyden güneye, doğudan batıya dolaşarak, enerji verimliliği konusunda toplum bilincini yaygınlaştırmaya çalıştıklarını kaydetti.

Bu toplumsal bilincin her kesimde oluşabilmesi için farklı projelere imza attıklarını belirten Kıvanç, "Bu çerçevede kurduğumuz Enerji Takımı ile Türkiye'de enerji verimliliği konusunda ev içi tüketiminden sanayiye, sanayiden ulaşıma her alanda tasarrufun önemini anlatmaya çalışıyoruz. Böylelikle, 2023 yılına kadar 150 milyar lira kaynak oluşturmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

"ENERJİYİ VERİMLİ VE ETKİN KULLANMAK ZORUNDAYIZ"

Proje ile kamu, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör iş birliğiyle işletmelerin faturalarının yüzde 30 azaltılmasının hedeflendiğini ifade eden Kıvanç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2002 yılında 129 milyar kWh olan elektrik enerjisi tüketimimiz, 2015 yılında 263 milyar 828 milyon kWh'ye ulaşmış durumda. Enerji verimliliğinin alternatif bir enerji kaynağı olduğu gerçeği hepimizin gündeminde olmalı. Türkiye artık; daha az enerji ile daha çok ekonomik fayda elde etmek için, enerjiyi her noktada verimli ve etkin kullanmak zorunda. Proje kapsamında yapacağımız çalışmalarda işletmelerin; projelerini ortaya koymalarını, etütlerini yapmalarını, enerji verimliliğini değerlendirmelerini ve bunun için uygulamaya geçmelerini istiyoruz. Verimliliği artırıcı projeleri uygulamaya başladığımızda, fırın sistemlerinde yüzde 45'e varan enerji tasarrufu, kazan sistemlerinde yapılacak yenilemelerle yüzde 3 ila 20 arasında yakıt tasarrufu sağlanırken, buhar sistemlerinde buhar hatlarının ve kondens hatlarının yalıtımı sonucunda kayıplar yüzde 80-85 daha az olacak."

DOÇ. DR. KARAKILÇIK, SANAYİCİLERİN SORULARINI YANITLADI

Toplantıda daha sonra Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Karakılçık, enerji verimliliği konusunda bir sunum yaptı. Karakılçık, sunumunda, sanayicilere enerjiden tasarruf etmenin yollarını anlatırken, enerji yönetiminin önemine dikkat çekti. Karakılçık, sunumun ardından, toplantıya katılan sanayicilerin sorularını yanıtladı.

Adana Sanayi Odası ve Enerji Verimliliği Derneği Şube Başkanı Zeki Kıvanç, toplantı sonunda, enerji verimliliği eğitimine katkılarından dolayı AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü ile Doç. Dr. Mehmet Karakılçık'a teşekkür belgesi takdim etti.

Sanayicilere "Enerji Verimli Sanayi Projesi" Anlatıldı

Sanayicilere "Enerji Verimli Sanayi Projesi" Anlatıldı

Sanayicilere "Enerji Verimli Sanayi Projesi" Anlatıldı

Sanayicilere "Enerji Verimli Sanayi Projesi" Anlatıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim