• BIST 9524.59
  • Altın 2487.649
  • Dolar 32.4801
  • Euro 34.6771
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 18 °C

Sanayici ‘kaçak’ davasını kazandı

İTHİB, Ankara 5. İdare Mahkemesi’nde açtığı davayı kazandı. Mahkeme, sanayicilerin elektrik faturasındaki kayıp-kaçak bedelini ‘hukuksuz buldu.

İSTANBUL Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (İTHİB) Ankara 5’inci İdari Mahkemesi’ne “kayıp-kaçak elektrik bedelinin faturalara yansıtılmasının haksız, hukuksuz ve ilgili kanunun amacına aykırı” olduğu yönünde açtığı dava sonuçlandı. Mahkemenin 19 Eylül’de oy birliği ile verdiği karara göre, “kayıp-kaçak bedelinin faturaya yansıtılması” hukuka aykırı. Şimdi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) bu mahkeme kararını Danıştay’da temyiz etmesi ya da Tarifeler Daire Başkanlığı’nın yeni bir düzenleme yapması gerekiyor.

HAKKIMIZI ARIYORUZ

Mahkeme kararının 4 Kasım itibariyle EPDK’ya tebliğ edildiği ancak EPDK’nın henüz temyize gitmediğini bildirildi. İTHİB Başkanı İsmail Gülle, kararın sanayiciler için çok önemli olduğunu belirterek, “Bundan böyle dağıtım şirketleri sanayicilerden kayıp-kaçak bedeli adı altında para alamayacak” dedi. Gülle EPDK’nın 4 Aralık 2013’e kadar temyize gitmemesi halinde mahkeme kararının kesinleşeceğini savunarak, “Bu, 3 yıl süren bir hak arama ve hukuk mücadelesi. ‘Zafer kazandık’ demiyoruz ama hakkımızı aldık” dedi. Gülle, elektrik dağıtım şirketlerini kayıp-kaçak oranlarını bireysel tüketiciye ve sanayicilere yüklemesinin  hukuki olmadığını vurguladı.

GERİYE DOĞRU DAVA AÇARIZ

Mahkeme kararı sonrası sanayicilerin son 5 yılda ödedikleri kayıp-kaçak bedelini de geri alma hakkına kavuştuğunu ileri süren İsmail Gülle şöyle konuştu: “İşletmeler bir dilekçe ile müracaat edecekler ve ödedikleri kayıp-kaçak bedelini geri isteyebilecekler. Örneğin benim işletmem her ay 1 milyon lira elektrik faturası ödüyor. Bunun yaklaşık 200 bin lirası kayıp-kaçak bedeli olarak alınıyor. Son 5 yılda benim işletmem kayıp-kaçak bedeli için 12.5 milyon lira ödemiş durumda. Bu bedeli geri almak için ilk önce ben müracaat edeceğim.”

Büyük maliyet yüklüyor

İTHİB Başkanı İsmail Gülle, “Sanayiciler olarak kullandığımız elektriğin faturasını ödemek istiyoruz. Böyle bir hukuksuz yük, sanayicilerin üretimine büyük maliyet yükü getiriyor” dedi.
Gülle, bazı sanayi sektörlerinde elektrik  maliyetinin toplam maliyet içinde yüzde 30’a kadar payı olduğunu ve bu nedenle “yüzde 15-20’lik ek ödemenin” fiyat rekabetini çok olumsuz etkilediğini söyledi.

Tekstilde işler düzeliyor

İSMAİL Gülle, tekstil ve hammaddeleri ihracatının 2012’de sadece yüzde 1 arttığını ancak 2013’te daha iyi bir performans gösterdiğini söyledi. Gülle şöyle konuştu: “2013, beklentilerimizin üzerinde iyi geçiyor. İhracatımızda yüzde 8 civarında artış oldu. İstihdamda da ise yükseliş sürüyor.  Kurları ‘kriz ortamı’ iyi bir noktaya taşımış durumda. Her zaman dile getirdiğimiz, istihdamdaki yükler ve yüksek enerji maliyetleri öylece duruyor.”

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim