• BIST 8779.01
  • Altın 2238.031
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1031
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Sanal kredi kartları çok daha güvenli

Sanal kredi kartları çok daha güvenli
İnternette alışveriş yaparken kredi kartı kullanılmasının tehlikeli olduğunu belirten uzmanlar bunun yerine sanal kart kullanılmasını tavsiye etti.

İnternette alışveriş yaparken kredi kartı kullanılmasının tehlikeli olduğunu belirten uzmanlar bunun yerine sanal kart kullanılmasını tavsiye etti. Sanal kredi kartlarının istendiği zaman aktif istendiği zaman da silinebildiğini anlatan Bilişim Uzmanı Şener Kul, asıl kart bilgilerinin hiçbir şekilde internet ortamında girilmemesi uyarısında bulundu.

Hızla gelişen teknoloji ile çok sayıda vatandaşın oturduğu yerden alışveriş yapmasını sağlayan internet üzerinden alışveriş, beraberinde sorunları da getiriyor. Kredi kartlarının kopyalanması ve bilgilerin başkasının eline geçmesi gibi durumların yaşandığı günümüzde, internet üzerinden alışveriş yaparken kredi kartı yerine sanal kredi kartlarının kullanılmasının yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçeceği bildirildi.

"Kaynağı belli olmayan mailleri açmayın"

Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde İnternet Bilişim ve Network Çözümleri üzerine bir iş yeri olan bilişim uzmanı Şener Kul, vatandaşların internet ortamında kredi kartını kullanmamasını tavsiye etti. Kul, "Son zamanlarda internet kullanımı arttıkça çeşitli problemler ve sorunlar da açığa çıkmaya başlıyor. Bunların en büyük sebepleri arasında dünyada yaklaşık 3,5 milyar internet kullanıcısı var. Bunun sadece 2,5 milyarı internet üzerinden sosyal medyayı kullanıyor. Bunlarla birlikte 2 milyar mobil kullanım söz konusu, mobil cihazlardan giriş yapıyorlar. Bu şekilde kullanım oranı arttıkça beraberinde problemler de geliyor. İstismara açık bir yer orası. Bunların başlıca sebebi ya da problemlerin kaynağı internet bankacılığında yaşanan problemler. İstismara açık olaylarında taciz olaylarında ya da dataların bir şekilde hacklenerek başka kişilerce ele geçirilme olayları yaşadığımız problemler. Bunu birçok kurum, kuruluş ve şahıs yaşayabiliyor. Bu kadar yoğun bir şekilde kullanılan platformun bir şekilde güvenliğini de alıyor olmak gerekiyor. Bunlardan nasıl korunabiliriz kısmına gelirsek internette en çok yaşanan olaylardan bir tanesi fake mailler dediğimiz GSM operatörlerle ilgili ve bankalarla ilgili gelen aldatıcı mailler olabilir. Burada sizden kişisel bilgileriniz isteniyor olabilir. Dikkat edilmesi gereken konulardan biri bu. Nereden geldiği, kaynağı belli olmayan maillerin sizin bağlı bulunduğunuz GSM operatörlerinin logoları dahi olsa dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.

"Asıl kart bilgilerini paylaşmayın"

"İnternette en önemli konulardan birisi de kredi kartı kullanımı" diyen Kul şunları söyledi:

"Bunlarla da ilgili mümkün mertebe yani kredi kartı kullanan her birey internette kredi kartı kullanacaksa sanal kredi kartı oluşturması gerektiğini biz vatandaşlarımıza öneriyoruz. Çalıştığınız bankanın internet sayfasından girip kullanıcı bilgilerinizle sanal kartı istediğiniz zaman oluşturabilir, istediğiniz zaman da kaldırabilirsiniz. Bu elinizde olan bir şey. Herhangi bir prosedürü yok. Asıl kart bilgilerinizin hiçbir şekilde internet ortamında girilmiyor olması gerekiyor. Günümüzde artık özellikle bayanların alışveriş konumlarında artık fiziki mecralardan çok sanal mecralardan alışveriş yapmaya başladılar. Burada da tabi fiziki kredi kartlarını kullananları tehlike de bekliyor. Fakat bu illa olacak diye bir şey yok ama önlemimizi almamızda fayda var. O yüzden sanal kredi kartını kullandığınız zaman isterseniz sanal kredi kartını yazılı bir şekilde sokak ortasına atabilirsiniz hiçbir tehlikesi yok. Hemen anında internet bankacılığına girip oradan istediğiniz sanal kredi kartınızı iptal edebilirsiniz. Oradaki rakamların hiçbir önemi yok. Ama fiziki kredi kartını bir yerde düşürürseniz, kaybederseniz yada başka birinin eline geçerse büyük bir tehlike arz ediyor. O yüzden burada bunun önüne geçmek için sanal kredi kartının biraz yaygınlaşması gerekiyor. İnsanları da bu konuda doğru şekilde uyarıyor olmamız gerekiyor. Bunun hem bankalar tarafından hem de bizim gibi bu sektörde çalışanlar tarafından bilgilendirilmesi gerekiyor. Sanal kart adı üzerinde sanal bir numara ve herhangi bir bilgisi yok. Bir dakika sonra iptal edebilirsiniz. O kart numarasının bir geçerliliği yok. Sanal kart aslında çok da sizinle bir bağı olan bir numara içermiyor. Fiziki kartınızdaki numaradan çok bağımsız bir numara. İstediğiniz zaman aktif edebilir, istediğiniz zaman silebilir, istediğiniz zaman da yeni bir sanal kart oluşturabilirsiniz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim