• BIST 9548.09
  • Altın 2494.635
  • Dolar 32.51
  • Euro 34.55
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Sanal alemde 26 milyar lira harcadık

E-ticaret sektörünün hacmi yılın 9 ayında geçen yıla göre yüzde 36,6 artarak, 25,9 milyar liraya ulaşırken, teknoloji ürünleri ile tekstil mamulleri internetten en çok satın alınan ürün grupları oldu.

E-ticaret sektörünün hacmi yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36,6 artarak 25,9 milyar liraya ulaştı. 

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, internetten kartlı ödeme tutarı ocak-eylül döneminde 2012 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 36,6 artarak 25,9 milyar liraya, işlem adedi de yüzde 29,2 artarak 124 milyon 615 bin 946'ya çıktı. 

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Orhun, son birkaç yıl değerlendirildiğinde Türk e-ticaret pazarının her yıl ortalama yüzde 35-40 civarında büyüdüğünü belirtti. Pazarın henüz doygunluk aşamasına ulaşmamasına karşın "taşların epeyce yerine oturduğunu" dile getiren Orhun, "Sigorta işlemleri çıkarıldığında geçtiğimiz yıl 25 milyar lira gibi bir hacme ulaşılmıştı, bu yıl ise bunun 35 milyar lira düzeylerine ulaşacağını öngörebiliriz" dedi.

"Online alışveriş konusunda gidecek yolumuz var"

İnternet üzerinden alışveriş bilincinin çok hızlı bir gelişim gösterdiğini anlatan Orhun, neslin genç olması nedeniyle Türk tüketicisinin adaptasyon gücünün çok yüksek olduğunu kaydetti. Orhun, "Buna, e-ticaret sitelerinin tüketiciye dönük yapmış olduğu özverili çalışmaları da eklediğimizde pozitif bir alışveriş sürecinin yaşanması kaçınılmaz oluyor" diye konuştu. 

İnternet kullanıcısı ile online alışveriş yapanlar arasındaki sayıları da karşılaştıran Orhun, 36 milyonun üzerinde internet kullanıcısı olmasına karşın, bunun 10 milyonunun sanal alemde alışveriş yaptığını söyledi. 

Türk insanının interneti daha çok "sosyal mecra" olarak gördüğüne işaret eden Orhun, en çok tıklanan alışveriş sitelerine bakıldığında bunların daha çok sosyal paylaşım sitesi kaynaklı olduğunu dile getirdi. "Online alışveriş konusunda daha gidecek çok yolumuz var" diyen Orhun, dernek olarak online alışverişin yaygınlaşması yönünde çalışmalar yaptıklarını ifade etti. 

İnternetten alışverişte cep telefonu ve televizyon başta olmak üzere teknoloji ürünleri ile tekstil mamullerinin ilk sıralarda yer aldığını belirten Orhun, tablet bilgisayar siparişlerinin de geçen yıla göre önemli artış gösterdiğini kaydetti. Orhun; aksesuar, kozmetik ve ev dekorasyon malzemelerinin de internette sipariş hızı artan diğer sektörler olduğunu bildirdi. 

"İnternet üzerinden tüketici kazanmak kolay değil"

Son yıllarda internet üzerinden alışverişçi sayısının artmasında alışveriş sitelerinin esnek ve 30 güne varan iade politikalarının etkili olduğunu söyleyen Orhun, "İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde tüketici, mesafeli satış sözleşmesi ile korunuyor. Burada sözleşme tamamen tüketici lehine ve tüketicilerin fiziksel alışverişlerde sahip olmadığı pek çok hakkı bulunuyor. İnternet üzerinden tüketici kazanmak çok kolay bir süreç değil. Bu nedenle tüketicileri kaybetmemek için elimizden geleni yapıyoruz ancak burada yasaların bizim de haklarımızı koruması gerekir" değerlendirmesinde bulundu. 

"Taksit sınırlandırması sektörü etkiler"

Bazı ürünlere uygulanan taksitlerin sınırlandırılmasına ilişkin düzenlemenin sektöre olası etkilerini de değerlendiren Orhun, perakendenin özel bir kolu olan e-ticaretin bu uygulamadan etkileneceğini söyledi. 

Müşterilerin taksitle alışveriş yapmaya alıştıklarını ve bu ödeme şeklini artık yaşam biçimi olarak gördüklerini anlatan Orhun, "Bu nedenle, böyle bir değişiklik olacaksa geçişin yumuşak olmasının iyi olacağı düşüncesindeyim. Ancak koşullar ne olursa olsun her zaman daha avantajlı kampanya ve fiyatlar bulunabilen bir mecra olduğundan e-ticaret tüketici nezdinde çekiciliğini hep koruyacaktır" ifadelerini kullandı.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim