• BIST 8732.3
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C

Samsun'dan Çin'e el işçiliği kemençe

Samsun'dan Çin'e el işçiliği kemençe
Samsun'da, 14 yıl önce kardeşiyle kurduğu atölyede kemençe yapan İzzet Bol, el işçiliği gerektirdiği için Çin'de üretilmeyen kemençeleri, başta bu ülke olmak üzere birçok ülkeye pazarlıyor.

Samsun'da, kardeşiyle kurduğu atölyede kemençe yapan İzzet Bol, el emeği gerektirdiği için Çin'de üretilmeyen kemençeleri başta bu ülke olmak üzere birçok ülkede satıyor.

Kardeşi Fethi ile elektrik ustalığını bırakarak 14 yıl önce el işçiliğiyle kemençe imalatına başlayan İzzet Bol, son yıllarda internet ve sosyal medya aracılığıyla reklamını yaptığı ürünlerini dünya pazarında satar hale geldi.

Bol, yaptığı açıklamada, kemençenin tarihte Orta Asya'da Türkler tarafından kullanıldığını, günümüzde ise Karadenizlilere özgü bir müzik aleti olarak bilindiğini söyledi.

Son yıllarda kemençenin Karadeniz Bölgesi'nde çalınan bir müzik aleti olmaktan çıkıp Türkiye'ye, hatta dünyaya yayılmaya başladığını belirten Bol, yurt dışındaki Türklerin kültürlerini gittikleri ülkelerde devam ettirmek amacıyla kemençe alıp çaldıklarını anlattı.

Kemençe çalmasını bilmediklerini ama yapılışını bir ustadan öğrenerek bu işe başladıklarını ifade eden Bol, "Son yıllarda yabancıların da kemençeye ilgisi arttı. Yaptığımız kemençelerin büyük bölümünü İstanbul'daki bir firma aracılığıyla Çin'e gönderiyoruz. Ayrıca Afrika ve Avrupa ülkelerine de satıyoruz. Japonya'dan bile özel siparişler alıyoruz. İnsanlar bizleri sosyal medyadan bularak iletişime geçiyor. Kişiye göre özel tasarım kemençeler de üretiyoruz." dedi.

"Çapa şeklinde elektronik kemençe de üretiyoruz"

Bol, kemençenin yayılmasında en büyük katkının, gurbetçilerin kültürlerini gittikleri ülkede devam ettirme çabasından kaynaklandığını belirtti.

Samsun'dan birçok ülkeye kemençe göndermelerinin sevindirici olduğunu vurgulayan Bol, şöyle devam etti:

"Kardeşimle işlettiğimiz atölyemizde ayda ortalama 750 kemençe yapıyoruz. Talep arttıkça kapasitemizi de artırıyoruz. Diğer müzik aletleri tamamen fabrikalarda, makinelerde yapılıyor. Bizim yaptığımız kemençeler ise el işçiliğini gerektiriyor. Bu nedenle Çin bu üretime giremiyor. Bizim için de pazar oluşuyor. En iyi kemençe dut, erik, ardıç ve kiraz ağaçlarından yapılıyor. Özel tasarım kemençelerin baş kısmını Karadeniz'in hırçın dalgalarından esinlenerek dalga şeklinde yaptık. Kemençenin gövdesi ise yatay konuma getirdiğimizde Karadeniz takası şeklinde oluyor. Ayrıca yine Karadeniz takalarının çapalarından etkilenerek, çapa şeklinde, tasarımı kendimize ait elektronik kemençe de üretiyoruz. Talebe göre elektronik kemençe de yapıyoruz."

 

Bol, yaptıkları kemençelerin fiyatının 100 ila bin 500 lira arasında değiştiğini kaydetti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim