• BIST 9454.03
  • Altın 2503.803
  • Dolar 32.5978
  • Euro 34.823
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Samsun’da Tip 2 Diyabet Sempozyumu

Samsun’da Tip 2 Diyabet Sempozyumu
Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı ve Büyük Anadolu Hastaneleri'nin düzenlediği "Tip 2 Diyabet ve Metabolik Cerrahi Sempozyumu" Samsun'da gerçekleştirildi.

Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı ve Büyük Anadolu Hastaneleri'nin düzenlediği "Tip 2 Diyabet ve Metabolik Cerrahi Sempozyumu" Samsun'da gerçekleştirildi.

Sheraton Otel'de yapılan sempozyuma Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Samsun Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Uzm. Dr. Dursun M. Mehel, Samsun Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Fatih Özkan, Büyük Anadolu Hastaneleri İcra Kurulu Başkanı Dr. Hakan Taşlı, Büyük Anadolu Samsun Hastaneleri Genel Müdürü Güner Armutlu, konuşmacılar; Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik, Samsun Büyük Anadolu Hastanesi'nden Opr. Dr. Muzaffer Al ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aytekin Oğuz katıldı.

Selamlama konuşması yapan Büyük Anadolu Hastaneleri İcra Kurulu Başkanı Dr. Hakan Taşlı, "Karadeniz de ilk ve tek özel hastane olma özelliğimizle birlikte insan sağlığı için çalışmalarımızı ve çeşitli faaliyetlerle sürdürüyoruz. Cerrahide yeni gelişmelerin olduğu bir zamanda biz de üzerimize düşen yenilikleri yapıyoruz. Bu anlamda bu sempozyumun herkes için faydalı olmasını diliyorum" dedi.

METABOLİK CERRAHİ GRUBU İLK AMELİYATININ STARTINI SAMSUN'DA VERDİ

Sempozyum öncesi Büyük Anadolu Hastanesi'nde gerçekleşen ameliyatta Doç. Dr. Alper Çelik, Opr. Dr. Muzaffer Al ile birlikte ilk canlı ameliyatı gerçekleştirdi. Ameliyat, askerliği döneminde ayağını kaybeden ve gazi unvanına sahip olan Aslan Şahin(36) adındaki bir hastaya uygulandı. 1 saat 50 dakika süren operasyon başarılı bir şekilde tamamlandı ve Şahin, ameliyattan sonra TİP 2 diyabetten erken yaşta kurtulmanın mutluluğunu dile getirdi. Şahin, tek bacak ile hayatına devam ettiğini ama yaşamı sevdiğini fakat şeker hastalığı yüzünden yaşamını ve organlarını kaybetmek istemediğini söyledi. Gazi Şahin, bu ameliyat ile hayata daha sağlıklı tutunacağını belirtti.

AL: "DÜNYADA 382 MİLYON DİYABET HASTASI VAR"

Diyabetin güncel durumu hakkında açıklamalarda bulunan Büyük Anadolu Hastanesi'nden Opr. Dr. Muzaffer Al, "Günümüzde tip 2 diyabet artan bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun başlıca nedenleri; beslenme tarzında değişim, yaşlanma, endüstri olarak sıralanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan rakamlara göre dünyada 382 milyon diyabet hastası olduğu ve bu sayının 2035 yılında 600 milyon civarında olacağı beyan edilmiştir. Ülkemizde erişkin popülasyonun yaklaşık yüzde 18'inin obez olduğu ve aynı popülasyonda yaklaşık yüzde 11-12 tip 2 diyabet hastası olduğu bilinmektedir. Diyabet hastalarında kalp krizi, felç, böbrek hastalığı ve böbrek yetmezliği gibi hayati fonksiyonlarda ciddi değişimler olmaktadır. Metabolik cerrahi ile tip 2 diyabet hastalarında yüzde 75-98 oranında rezolüsyon sağlandığı gösterilmiştir" şeklinde konuştu.

OĞUZ: "TIP SEMPOZYUMU 2019'DA SAMSUN'DA"

18 Mart'ta Çanakkale'de tıp sempozyumu düzenlediklerini söyleyen İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aytekin Oğuz, "Bu sempozyumu 19 Mayıs'ın 100. yılı dolayısıyla 2019'da Samsun'da yapmayı düşünüyoruz. Diyabet 2009 yılında yüzde 13'ken, 2012 yılında yüzde 17'ye gelmiş durumda. Samsun'a baktığımızda yüzde 14-17 gibi bir rakam görüyoruz. Şeker ve şekere eğilim ciddi boyutlarda" diye konuştu.

ÇELİK: "TÜRKİYE NÜFUSUNUN EN AZ 7 MİLYONU DİYABET HASTASI"

Türkiye'nin metabolik cerrahi alanında dünyanın en büyük ikinci serisine sahip olduğunu belirten Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik, Tip 2 diyabetin en etkili tedavisi olduğu bilinen ve bu hastalardan elde edilen bilgi ve tecrübelerin diğer hekimlerle paylaşılması gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Çelik konuşmasında, "Bizler girdiğimiz her platformda bilginin paylaşılarak arttığını belirtiyoruz. Bilimsel her çalışmanın temelinde bu davranış esastır. Bildiklerimizi ne kadar çok meslektaşımıza aktarırsak, diyabetle savaş konusunda o kadar çok yol kat edeceğiz. Önceden bu ameliyatlarla ilgili bilgi sahibi olabilmeniz için dünyayı dolaşmanız gerekiyordu. Ama artık bu ameliyatlar Türkiye'de de başarıyla uygulanıyor. Hatta yaptığımız ameliyatlarla şu anda dünyanın en büyük ikinci hasta serisine sahibiz. Dolayısıyla artık metabolik cerrahiye ilgi duyan ve çalışmalarına bu alanda devam etmek isteyen meslektaşlarımızın hiçbir yere gitmesine gerek kalmadı. Metabolik Cerrahi Okulu ile tip 2 diyabetin cerrahi tedavisi adına elde ettiğimiz her bilgiyi ve tecrübeyi hekim arkadaşlarımız ile paylaşıyoruz. Elde ettiğimiz her yeni tecrübeyi Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı çatısı altında toplayıp dünyada bu alanda yapılan bilimsel çalışmalara öncülük ediyoruz. Bu ameliyatların daha ulaşılabilir olması gerekiyor. Resmi rakamlara göre Türkiye nüfusunun en az 7 milyonu diyabet hastası. Etkisi ispat edilmiş tedavileri ne kadar çok lokasyonda uygulayabilirsek o kadar çok hastaya ulaşma imkânımız olacak" ifadelerini kullandı.

Sempozyum sonunda konuşmacılara plaket takdim edildi.

Samsun’da Tip 2 Diyabet Sempozyumu

Samsun’da Tip 2 Diyabet Sempozyumu

Samsun’da Tip 2 Diyabet Sempozyumu

Samsun’da Tip 2 Diyabet Sempozyumu

Samsun’da Tip 2 Diyabet Sempozyumu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim