• BIST 9079.97
  • Altın 2310.536
  • Dolar 32.3369
  • Euro 35.0909
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Samsun’da 13 Bin 171 Yabancı Var

Samsun’da 13 Bin 171 Yabancı Var
Samsun Valisi İbrahim Şahin, 21-23 Nisan 2016 tarihinde Samsun'da Uluslararası Göç Kongresi yapılacağını ve Samsun'da toplam 13 bin 171 yabancı kayıtlı...

Samsun Valisi İbrahim Şahin, 21-23 Nisan 2016 tarihinde Samsun'da Uluslararası Göç Kongresi yapılacağını ve Samsun'da toplam 13 bin 171 yabancı kayıtlı insanın ikamet ettiğini söyledi.

21-23 Nisan 2016 tarihinde Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde yapılacak olan "Uluslararası Göç Kongresi" öncesi Samsun Valiliği'nde basın toplantısı düzenlendi. Valilik toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Samsun Valisi İbrahim Şahin'in yanı sıra Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, OMÜ Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mahmut Aydın, Doç. Dr. Bekir Şişman ve Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Taş, İl Göç İdaresi Müdürü Sinan Taşbaş ve Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş katıldı.

21-23 Nisan 2016 tarihinde yapılacak olan Uluslararası Göç Kongresi hakkında bilgi veren OMÜ Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Mahmut Aydın, "Buradaki temel sorunumuz, Arap baharından sonra özellikle Müslüman coğrafyada yaşanan olaylar ve iç savaşlar sonucunda başta ülkemiz olmak üzere pek çok ülkeye yoğun bir mülteci akını yaşandı. Ülkemizde şu anda 3 milyonu aşkın, Avrupa ülkelerinde de 800 bin civarında mültecinin olduğu ifade ediliyor. Bunlarla ilgili çeşitli sorunlar var. Türkiye'de bunların statüsü henüz mülteci statüsünde değil. Çünkü 1951 Cenevre sözleşmesinde Türkiye coğrafi sınırlama ile taraf olduğu için bundan dolayı Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye gelenler mülteci statüsünde kabul ediliyor. Bunlar ise açık kapı politikası bağlamında sığınmacı olarak kabul ediliyor. Bundan dolayı hukuksal problemleri, çalışma sorunları gibi birçok sorunları var" dedi.

Yapılacak olan kongrenin Samsun'da yol gösterici olacağını belirten OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, "Bizim coğrafyamız, Anadolu yüzyıllar boyunca belki de dünyanın en toplumsal hareketlerin yoğun olduğu bir coğrafya. Tarih boyunca buradan doğuya, daha çok da doğudan gelip batıya ciddi anlamda göçler olmuş. Bir kısmı bu coğrafyada konaklamış. Özellikle de 1700'den sonra 19. yüzyılda başlayarak kitlesel göçleri yaşamış. Daha önceden Afganistan'dan, Bosna Hersek'ten savaşlar nedeniyle göçler olmuştu ama son yüzyıldır en büyük boyutlu kitlesel göç Suriye savaşı nedeniyle yaşadığımız göçtür. Düzenlenecek olan bu kongrede verimli sonuçlar elde edilecektir. Bu sonuçlar da Türkiye'nin bundan sonra alacağı tavırlarda en azından Samsun'un yol göstericisi olacaktır" diye konuştu.

BAŞKAN YILMAZ: "KONGREYE STK'LARI DAVET EDİYORUZ"

21-23 Nisan 2016 tarihleri arasında düzenlenecek olan Uluslararası Göç Kongresi'nin Samsun Valiliği başkanlığında Samsun Büyükşehir Belediyesi ve OMÜ'nün ortaklaşa düzenleyeceklerini ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Bu fikir OMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Aydın hocamızdan geldi. Bütün STK'ları bu kongreye davet ediyoruz. Kongredeki amacımız, uluslararası göç hareketleri ve uluslararası göç hukuku hakkında kongreye katılacak olan katılımcıları bilgilendirmek. Türkiye'ye olan dış göç hareketleri ulusal göç politikaları, hukuku ve kurumsal alt yapısı, yerel düzeyde göçmenlerin karşılanması ve topluma uyumları, hukuki ve kurumsal alt yapıları ile onların karşılanma esnasında yapmamız gereken kurum ve kuruluşların alması gereken rol ve tutumlar, eğitim, aile, sağlık, psikolojik destek, istihdam ve topluma uyum, din ve ibadet, karşılıklı kabul, ırkçılık, ret gibi alanlarda sorunların tanımlanması, projeler üretilmesi ve hayata geçirilmesini sağlamak amacıyla bilgi ve iyi pratik transferleri, göç ile ilgili konuların zamana göre nasıl şekillendiğini, ulusal ve yerel kurumların nelerle karşılaşabileceğini, Avrupa ülkelerinde yerel yönetimlerle ilgili Avrupa Birliği hukuku ve ulusal hukuk temel alınarak tanımlanmış politikaları uygulamaları inceleme ve Türkiye'deki yerel yönetimlere bilgi ve beceri aktarmadır. Bu konuda yerel yönetimler olarak bizlerin de gerek bu hukuku ve gerekse bu doğrultuda yapılması gereken işleri yerel yönetimler olarak çok iyi bilmiyoruz. Hep iyi niyetle konukseverliğin kendi ruhumuzda ve kendi geleneksel dokumuzda var olan konuk ağırlama, misafir ağırlama, bir yabancıya ev sahipliği yapma konusundaki heyecanımızdan ibaret bir duygu ortaya koyuyoruz" şeklinde konuştu.

VALİ ŞAHİN: "SAMSUN'DA 13 BİN 171 YABANCI İNSAN VAR"

Samsun'da toplam 13 bin 171 yabancı insanın ikamet ettiğini belirten Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Bu coğrafya sürekli göçle anılır olmuştur. Anadolu coğrafyası bazen Anadolu'dan dışarıya göç vermiş, bazen de Anadolu göçmenlerin sığınağı olmuştur. Son 3-5 yılda göç hareketlerini saydığımızda belki 100 yıl içersindeki dünya coğrafyası üzerinde göç hareketleri kadar neredeyse insan sirkülasyonu oluşmuştur. Samsun, Türkiye'de belki göçte en az etkilenen şehirlerin başında geliyor. Mesela bir Kilis'le, Gaziantep'le, Şanlıurfa'yla veya sınırdaki illerimizle karşılaştırıldığında çok minimal rakamlar var. Ama yine de Samsun'da 10 bine yakın yabancı yaşıyor. Bunlarla ilgili zaman zaman sıkıntılar oluşuyor. Samsun'da kayıtlı olan özellikle Irak, Afganistan ve İran uyruklu toplam 6 bin 77, uluslararası koruma başvuru sahibi yabancılar var. Yine ilimizde 3 bin 114 Suriye uyruklu, geçici koruma başvuru sahibi yabancı var. Kısa dönem ikamet sahibi olan bin 982 kişi, öğrenci bin 515, Ahıska Türkü 20, aile ikameti 422, vatansız 30, insani ikamet 9, çalışma izni 2 olmak üzere toplam 13 bin 171 yabancı kayıtlı olarak ikamet etmektedir. Bugün basına düşen 400 civarında ağırlıklı olarak Somalili mülteciler 4 botla Mısır'dan Avrupa ülkelerine giderken botları batıyor ve en az 400 kişi ölüyor. Bu çok iç yaralayıcı bir şeydir. Ama maalesef dünya bunları yaşıyor. Onun için bazı ülkelerde demokrasinin olmayışı, insan haklarına saygının olmaması, daha iyi şartlarda yaşamak için batı ülkelerine göç zaman zaman bu tarz tatsız olaylara neden olmaktadır. Samsun'da yapılacak olan kongrede çok değerli hocalar var. Böyle bir göç kongresi Samsun'a yakışır" açıklamasını yaptı.

Samsun’da 13 Bin 171 Yabancı Var

Samsun’da 13 Bin 171 Yabancı Var

Samsun’da 13 Bin 171 Yabancı Var

Samsun’da 13 Bin 171 Yabancı Var

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim