• BIST 9054.82
  • Altın 2299.138
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.0436
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Samandağ'da carettaların yaşam serüveni başladı

Samandağ'da carettaların yaşam serüveni başladı
Hatay'ın Samandağ İlçesi'nde, nesli tükenme tehlikesi altında olan Caretta Caretta ve Chelonia Mydas türü deniz kaplumbağalarının yavruları, denizle buluştu.

Hatay'ın Samandağ İlçesi'nde,  'Yeşil kaplumbağa' olarak da bilinen Chelonia Mydas ile Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının korunaklı yuvalarında doğan yavruların sabahın ilk ışıklarında denizle buluştuğu ana, çevreciler ve çok sayıda kişi de tanıklık etti. Bazı kişiler yuvalardan çıkamayan veya denize gitmekte zorlanan yavru kaplumbağalara yardımcı oldu.

Etkinlikte konuşan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi öğretim üyesi Yrd.Doç. Dr. Bektaş Sönmez, Samandağ sahillerinin özellikle Chelonia Mydas türü kaplumbağaların yuva merkezi haline geldiğini, yuva yapan kaplumbağaların yüzde 52'sinin bu sahilde ürediğini söyledi. Bu yıl Samandağ sahillerinde 800 yuvanın bulunduğunu aktaran Sönmez, "Bu yuvalardan şimdiye kadar yaklaşık 20 bin yavru denizle buluştu" dedi.

"BUNLAR KORUNMALI"

Son yıllarda sahilde yumurtlayan Caretta Caretta türü kaplumbağaların sayısında ciddi azalma olduğunu bildiren Bektaş Sönmez, şöyle konuştu:

"Her yıl 1 Haziran itibariyle deniz kaplumbağaları yuva yapmak için kıyılarımıza gelir, Temmuz ortası ve sonuna doğru yuva yapma işlemi biter. Ağustos ayının ortalarından eylül ayının sonuna kadar ise yavrular çıkmaya başlar. Şimdiye kadar 20 bin yavru çıktı. Çıkan yavruların yaşam şansları binde 1 ile binde 2 oranında olduğu için yaşayabilecek 20 tane yavru bırakmış oluyoruz. Samandağ kumsalı Chelonia Mydas türü kaplumbağaların ana üreme kumsalıdır. Ancak çok azda olsa Caretta Caretta yuvası tespit ediliyordu.Son yıllarda bu biraz azalış gösterdi. Bunların korunması gerekiyor. Samandağ sahillerine gelen kaplumbağaların ve yuvaların korunması için çalışmalar sürüyor. Mesela, denize yakın yuvaları arkaya transfer ediyoruz, yuvalara kum altı kafes yerleştiriyoruz. Işıklı alanda olan yuvaya da kum üstü kafes yerleştiriyoruz. Böylelikle hayatta kalanların sayısını artırıyoruz." 

Deniz Haber Ajansı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim