Türk toplumunu hemen hemen her öğün tükettiği yoğurtun saman nezlesinden deri iltihabına kadar birçok hastalığın belirtilerini azalttığı belirlendi.
ABD’deki Vanderbilt Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırma, yoğurtun içindeki yararlı bakterilerin (probiyotik) deri iltihabı, huzursuz bağırsak sendromu gibi iltihabi hastalıkların belirtilerini de azaltabildiğini gösterdi.
23 araştırma yapıldı
Bilim insanları yaklaşık 2 bin kişi üzerinde saman nezlesi ve yoğurt ilişkini araştırdı. Bu süreç içerisinde ise 23 araştırmanın sonuçları değerlendirildi. Araştırmaların sonucunda ise saman nezlesinin belirtilerin olan kaşıntı, burun akıntısı ve öksürüğün azaldığı ve hastaların yaşam kalitelerinin arttığı tespit edildi.
Uzmanlar, probiyotiklerin bağırsaktaki bakterilerin dengesini değiştirerek, bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan T hücrelerini tetiklediğini, böylece bağışıklığın güçlenmesini sağladığını belirtti.