• BIST 8889.43
  • Altın 2240.943
  • Dolar 32.3403
  • Euro 35.1219
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Saldırı ortak insani değerlerimize karşı yapılmıştır

Saldırı ortak insani değerlerimize karşı yapılmıştır
BM Genel Sekreteri Ban, "Fransa'daki saldırı ortak insani değerlerimize karşı yapılmıştır. Saldırı dehşete düşürme ve kışkırtma amacı gütmektedir" dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, nefret ve ayrımcılık söylemlerine kapılmanın şiddet döngüsüne neden olacağını belirterek, bu tuzağa düşülmemesi gerektiğini söyledi.

Genel Sekreter Ban, gazetecilere yaptığı açıklamada, Fransa'daki saldırının etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Saldırıda Müslüman bir polis memurunun da hayatını kaybettiğine dikkati çeken Ban, "Bu saldırı dinlerin savaşı ya da din için savaş olarak görülmemeli. Bu saldırı ortak insani değerlerimize karşı yapılmıştır. Saldırı dehşete düşürme ve kışkırtma amacı gütmektedir" dedi.

Toplumlar arasına ayrılık tohumları ekmenin şiddet döngüsüne neden olacağını vurgulayan Ban, "Nefrete ve ayrımcılık söylemlerine teslim olmak tam da teröristlerin istediği gibi şiddet döngüsünü getirir. Bu tuzağa düşmemeliyiz. Birlikte barış ve ahenk içinde, evrensel insan hakları ve özgürlüklere saygılı yaşamanın yollarını bulmalıyız" diye konuştu. 

Saldırıdan hareketle Müslümanlara yöneltilen suçlamaları da eleştiren Ban, "Hiçbir din ve inancın karalanması kabul edilemez. Başkalarının din ve inancına saygı önemlidir. Bunun yanında ifade özgürlüğünü korumak da önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.

"UCM Filistin'in hakkı"

Ban Ki-mun, gazetecilerin Filistin'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) katılımına ilişkin sorularını da yanıtlayarak, Filistin'in statüsünün BM Genel Kurulu tarafından "gözlemci devlet" seviyesine yükseltildiğini ve bu şekilde uluslararası anlaşmalara taraf olduğunu söyledi.

"UCM'ye üye olmak Filistin'in hakkı" diyen Ban, kendisinin de başvuruyu kabul etmekle Roma Statüsü'nün depozitörü olarak idari bir prosedürü yerine getirdiğini anlattı.

Barış süreci ile UCM sürecinin farklı konular olduğunu dile getiren Ban, "Barış süreci daha önemlidir. Taraflar müzakere sürecine yararlı bir atmosfer oluşturmalılar" ifadesini kullandı.

Ban, tarafların müzakereye yanaşmaması durumunda son 6 yılda 3 kez olduğu gibi yeni bir trajik çatışmadan kaçınmanın garantisi olmadığını belirterek, tarafları diyaloğa çağırdı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim