• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Salatasız kurban eti yemeyin

Salatasız kurban eti yemeyin
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken uzmanlar, “Etin yanında mutlaka salata ve sebze yenilmelidir” uyarısında bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi beslenme uzmanı Gizem Köse, bayramlarda günlük beslenme alışkanlıklarımızın değiştiğini belirterek bayramda sık sık ve azar azar beslenmenin doğru olacağını söyledi.

Köse, önlem alınmaması halinde hazımsızlık, bulantı, kabızlık, mide ağrısı, kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyon gibi sorunların ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.

ETİ 1 GÜN DİNLENDİRİN

Kurban etinin hemen tüketilmemesini öneren Köse, “Kurbanlık hayvan kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. İlk 24 saat ölüm katılığı denilen durum ortaya çıkar. Bu yüzden et dinlendirilmeli ve bir gün sonra tüketilmelidir. Aksi halde sindirim problemleri ve pişme zorluğuyla karşılaşılabilir.” dedi.

Etin depolanmasında bazı hatalar yapıldığını belirten Köse, “Büyükbaş hayvan etleri soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Et, 0 derecede 7–10 gün bekletildikten sonra tam yumuşamaktadır ve etin lezzeti, kıvamı yerine oturmaktadır.

DONDURUCUDA ÖMRÜ 3 AY

Gizem Köse, etin saklanma koşullarının da önemli olduğunu belirterek 'Kırmızı et, proteinden zengin olduğundan çabuk bozulma riski vardır.

Bu yüzden saklama koşullarına özen gösterilmelidir. Buzdolabı poşetinde en fazla 3 gün, buzlukta -4 derecede en fazla 7 gün, derin dondurucuda -32 derecede en fazla 3 ay saklanmalıdır" dedi.

SEBZEYİ İHMAL ETMEYİN

Etle birlikte sebzenin de mutlaka tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Köse, “Kurban Bayramı'nda et tüketimi sebebiyle sebze tüketimi azalır. Hâlbuki etin içerisindeki protein ve demirden faydalanmamız için mutlaka yanında yeşillikli sebze ya da salata tüketimi olmalıdır.

Demir emiliminde C vitamini yardımcıdır. Bu yüzden tabağınızın yarısını et yarısını sebze ya da salatayla doldurarak tüketiniz.” dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim