• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 24 °C

Sakız Ağaçları Klon Parkında Sevgiyle Büyüyor

Sakız Ağaçları Klon Parkında Sevgiyle Büyüyor
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın da destek verdiği, damla sakızı ağaçlarının gelecek nesillere aktarılması amacıyla başlatılan Sakız Ağacı Klon...

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın da destek verdiği, damla sakızı ağaçlarının gelecek nesillere aktarılması amacıyla başlatılan Sakız Ağacı Klon Parkı Tesisi projesi, İzmir'in Çeşme ilçesinde hayata geçirildi.

Sakız Ağacı Klon Parkı Tesisi projesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nün yakın ilgi ve desteği ile Çeşme'de hayata geçti. Sakız Ağacı Klon Parkı projesi kapsamında, damla sakızı ağaçlarını gelecek nesillere aktaracak 124 klona ait bin 104 fidanında dikimi gerçekleştirildi. Damla sakız ağaçlarının sahip olduğu genetik çeşitliliği koruyacak ve güven içinde gelecek nesillere aktarılması sağlamak üzere hizmet verecek klon parkının, Türkiye'de kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütü ortaklığıyla tesis edilen ilk gen koruma sahası olma özelliği taşıdığı belirtildi. Gerçekleştirilen gezide konuşan TEMA Genel Müdürü Doç. Dr. Barış Karapınar, birçok özelliği ile ilklerin yaşandığı bir projeye imza atıldığını dile getirerek, "Yürütülen proje ile önce damla sakızı ağacının yüz yüze kaldığı tehlike, onunla beraber unutulmaya yüz tutan sakız kültürü ve sakız ağacının önemi konusunda farkındalık oluşturuldu. Önce koruma, sonra geliştirme ve daha sonra yararlanma fikri üzerinden öncelik korumaya verilerek damla sakızı ağacının sahip olduğu genetik çeşitliliğin korunması amacıyla tesis edilen klon parkı kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütü ortaklığıyla tesis edilen ilk gen koruma sahası oldu. Proje çalışmaları sadece klon parkının tesisi ile bırakılmadı. Klonal tanımlamalarını sağlamak üzere klonların parmak izlerinin çıkarılmasını sağlayacak ARGE çalışması ile desteklenmesi sağlandı. Bu şekliyle proje toplumun her kesiminin birlikte çalışmasıyla elde edilecek başarılara örnektir" dedi.

Etkinliğe katılan ilköğretim öğrencileri de, sakızın geleceğine yönelik hayallerini yazdıkları kağıtları, bir zaman kapsülü içerisinde 25 yıl sonra ziyaret edilmek üzere klon parkındaki tabelanın önüne gömdü.

Sakız Ağaçları Klon Parkında Sevgiyle Büyüyor

Sakız Ağaçları Klon Parkında Sevgiyle Büyüyor

Sakız Ağaçları Klon Parkında Sevgiyle Büyüyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim