• BIST 9675.18
  • Altın 2491.32
  • Dolar 32.589
  • Euro 34.839
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Sakarya Üniversitesi’nde Sağlık Sempozyumu Gerçekleştirildi

Sakarya Üniversitesi’nde Sağlık Sempozyumu Gerçekleştirildi
Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Perinatoloji Bilim Dalı ile Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği Marmara Çalışma grubu tarafından "Postpartum...

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Perinatoloji Bilim Dalı ile Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği Marmara Çalışma grubu tarafından "Postpartum (Doğum Sonrası) Kanamalar Sempozyumu" düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde 24 Nisan Pazar günü gerçekleşen sempozyuma Sakarya, Kocaeli, Düzce, Bolu ve İstanbul'dan çok sayıda kadın doğum uzmanı, ebe ve hemşire katıldı. Merhum Perinatoloji hocası Prof. Dr. Hayri Ermiş'in anısına düzenlenen ve doğum sonrası kanamalar konusunun tüm detayları ile tartışıldığı sempozyum, SAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir, Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Recep Has ve sempozyum sorumlusu Prof. Dr. Selçuk Özden'in açılış konuşmaları ile başladı.

SAÜ Tıp Fakültesi Perinatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Özden, konuşmasında doğum sonrası kanamaların dünya boyutunda anne ölümlerinin önde gelen üç nedeni olan kanama, hipertansiyon ve tromboembolinin en önemlisi olduğunu belirtti. Anne ölümlerinin çoğunun uygun tıbbi yaklaşımlarla önlenebildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Selçuk Özden, "Doğum sonrası kanamaya bağlı anne ölüm oranı, ülkelerin gelişmişlik derecesini gösteren önemli bir kriter olarak kabul edilmiştir. Anne ölümü küresel bir sorun olup, 2015 yılında yaklaşık 303 bin anne ölümü olduğu tahmin edilmektedir. Anne ölüm oranı (maternal mortality rate) yüz bin doğumda oluşan anne ölüm sayısı olarak ifade edilir. Bu oran gelişmiş ülkelerde düşük iken, gelişmekte olan ülkelerde çok yüksektir. Anne ölüm oranı Nijerya'da yüz binde 814 iken, İngiltere'de 9, İsviçre'de 4'dür" ifadelerini kullandı.

"SAKARYA'DA ANNE ÖLÜM ORANI AZALDI"

Anne ölüm oranı Türkiye ortalaması yüz binde 16 olduğuna da değinen Prof. Dr. Selçuk Özden, "Sakarya ilinin anne ölüm oranı ise yüz binde 7 olup, Türkiye ortalamasının çok altındadır. İngiltere ve İsviçre oranlarına yakın değerlerdedir. Sakarya ili anne ölüm oranı en yüksek illerden biri iken, son 5 yıldır anne ölüm oranında çok önemli azalma sağlanmıştır. Üstelik son 3 yılda doğum sonrası kanama nedeni ile ilimizde anne ölümü oluşmamıştır. Kanama dışı nedenlere bağlı oluşan anne ölümleri trafik kazası, zehirlenme, tromboemboli gibi doğum ilgili olmayan dolaylı ve tesadüfi nedenlere bağlı ölümlerdir" dedi.

"YETERLİ DONANIMA SAHİBİZ"

Doğum sonrası kanamaya yaklaşım konusunda ekip olarak çok duyarlıyız diyen Özden, "Hastanemize sadece Sakarya ili ve ilçelerinden değil, çevre illerimiz olan Düzce, Bolu, Zonguldak, Bilecik, Kocaeli ve hatta İstanbul'dan hasta nakli olmaktadır. Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim dalı olarak kanama riski olan tüm gebeleri kabul etmeye ve tedavisi etmek için yeterli donanıma sahibiz. Prensip olarak kanamalı hiçbir gebeyi geri çevirmiyoruz ve başka bir merkeze sevk etmiyoruz. Yeni doğan bebeklerimizin doğum sonrası kanama nedeniyle annesiz kalmaması için elimizden geleni yaptık, daha iyisini yapmaya çalışıyoruz ve yapacağız" şeklinde konuştu.

Sakarya Üniversitesi’nde Sağlık Sempozyumu Gerçekleştirildi

Sakarya Üniversitesi’nde Sağlık Sempozyumu Gerçekleştirildi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim