• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Sahte Zeytinyağı Uyarısı

Sahte Zeytinyağı Uyarısı
Kilis'te zeytin üreticilerinden Şerif Mercimek, natürel zeytinyağının üretim maliyetinin 18 lirayı geçtiğini, bu nedenle tüketicilerin sahte ürünler...

Kilis'te zeytin üreticilerinden Şerif Mercimek, natürel zeytinyağının üretim maliyetinin 18 lirayı geçtiğini, bu nedenle tüketicilerin sahte ürünler konusunda dikkatli olmalarını istedi.

Tüketicilerin zeytinyağı alırken dikkatli olmasını isteyen Şerif Mercimek, pamuk yağı karıştırılmış ürünlerin piyasada maliyetin altında satıldığına işaret etti. Mercimek, bir kilo natürel zeytinyağının üretim maliyetinin 18 lirayı geçtiğini söyleyerek, tüketicilerin alırken bilinen iş yerlerinden almasını istedi. Gıda maddelerinde hileye başvurulmasının insanlık suçu olduğunu ifade eden Mercimek, "Bu nedenle maliyet ve işletme giderlerinden ötürü, piyasadaki taklit ve tağşiş nedeniyle oluşan haksız rekabetle mücadele etmekteyiz. Burada görev tüketiciye düşmektedir. Hem sofralık zeytin hem de zeytinyağı alırken, dikkatli olunmalıdır" dedi.

Tüketicinin pamuk yağı ile zeytinyağını ayırt edilmesinin hemen hemen imkansız olduğunu belirten Mercimek, "Renk olarak çok benziyor ve akışkanlık dereceleri ise birbirine uyum sağlıyor. Ayrıca şunu da hiçbir zaman unutmamalılar. Saf zeytinyağı, buzdolabına konulduğunda donar. Hiç donmuyorsa zeytinyağı değildir. Bir bölümü donuyorsa tağşiş var, muhtemelen başka bitkisel yağlarla karıştırılmış demektir" diye konuştu.

Piyasadaki zeytinyağı fiyatları konusunda da bilgi veren Mercimek, "Bir kilogram saf zeytinyağının üretim maliyeti 8 lirayı geçti. liranın altında zeytinyağı satılıyorsa o üründen şüphelenilmesi gerekir. Tüketicinin mağduriyetinin giderilmesi için de gıda denetimlerinin sıklaştırılması gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

ZEYTİNYAĞINI TEST EDİN

Mercimek, gerçek yağının basit yöntemle test edilebileceğini hatırlatarak, alınacak yağın edilmesini istedi. Tabanı koyu renkli bir kap ile testin yapılabileceğini anlatan Mercimek, "Kabın içerisine 1 bardak su doldurulur ve 1 dakika kadar beklenir. Durgun suyun yüzeyine 1 milim kadar karışım yağ koyduğunuzda, makine yağı ışığı farklı kırdığından gök kuşağı renginde parlamalarla su yüzeyine yayılır. Halbuki bitkisel yağlar, yüzeyde daireler içinde kalır" dedi.

HALİS ZEYTİN YAĞI

Mercimek, alınan zeytin yağının içerisindeki katkı maddesinin de anlaşılabileceğini ifade etti. Mercimek, "Zeytinyağı artı 4-5 derecede bulanıklaşır, 0 derece ile 6 derece arasında ise donar. Oda ısısında normal haline döner. Yağın donması kalitesini etkilemez. Aldığınız yağın bir örneğini buzdolabına koyun, donmasını bekleyin. Yağ katkısız ise tamamının katılaşması beklenir. Donmayan kısım varsa katkılı olduğunu anlarsınız" diyerek uyarılarını sürdürdü.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim