• BIST 9008.98
  • Altın 2281.851
  • Dolar 32.3198
  • Euro 35.0518
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Sahte içki üretimi endişe verici

Sahte içki üretimi endişe verici
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, sahte içki zehirlenmelerinde artış yaşanmasının endişe verici olduğunu söyledi.

Sahte içkinin merdiven altı olarak tabir edilen koşullarda üretiminin arttığını belirten Prof. Dr. Cabaroğlu, bununla beraber tüketici güvenliğinin risk altına girdiğini ve zaman zaman yaşanan metil alkol zehirlenmesine bağlı ölümlerin oluştuğunu söyledi.

En çok rakının sahtesi piyasaya sürülüyor

Yasadışı, sahte ve kaçak içki sektörünün halk sağlığını tehdit ettiği gibi önemli vergi kaybına da neden olduğunu açıklayan Prof. Dr. Cabaroğlu, piyasada sahtesi en fazla görülen alkollü içeceğin "rakı" olduğuna dikkat çekti.

"Kendi ürettiği sahte içkiden zehirlenenler var"

Vergi artışına bağlı olarak fiyatların yükselmesinin merdiven altı piyasayı hareketlendirdiğini ve bu ürünlere özellikle geliri düşük kesimle bazı eğlence yerleri, oteller, özellikle turizm bölgeleri ve büyük şehirlerde tekel bayilerin ilgi duymasıyla kaçak ve sahte üretim pazarının büyüdüğünü hatırlatan Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, "Ülkemizde ölümle sonuçlanan sahte içki vakalarının tamamı metil alkol zehirlenmesinden kaynaklı. Bunun da temel nedeni sahte üretim sırasında bilmeden etil alkol yerine daha ucuz olduğu için metil alkol (metanol) kullanılması veya etil alkolle yüksek oranda metil alkolün karıştırılması. Kendi ürettiği kaçak içkiden zehirlenenler bile var" dedi.

Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu ise metil alkol zehirlenmesinin başlıca belirtilerinin baş ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi, görmede bulanıklık olarak seyrettiğini, daha ileri dönemde körlük, koma hali ve ölüm olaylarının gerçekleştiğini kaydetti.

ÇÜ Balcalı Hastanesi'nde 24 saat esasına göre hizmet veriliyor

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'nde 24 saat esasına göre bu konuda hizmet verdiklerini hatırlatan Doç. Dr. Dağlıoğlu, zehirlenme tanısı ile başvuranlara gerekli kan testlerinin 5 dakika içerisinde yapıldığını söyledi. Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, özellikle son hafta zehirlenme belirtisi ile acil servise başvuranlardan alınan kan örneklerinde yüksek oranda metanol tespit edildiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Hatay, Mersin ve Adana'dan gelen vakalarda ölüm olaylarıyla sıklıkla karşılaşıldı. Çok ucuz olduğu için içkinin içerisine metanol konuluyor. Buna bağlı da ciddi zehirlenmeler oluyor. Yılda 4 ya da 5 vaka gelirken son haftada 14-15 metil alkol zehirlemesi ile karşı karşıyayız. Bundan da kaçak içki üretiminin arttığını anlıyoruz."

Özellikle sahte içki zehirlenmesinin gözü etkilediğini belirten Doç. Dr. Dağlıoğlu, bu hasarların geri dönüşünün olmadığını ve görme kaybına neden olduğunu sözlerine ekledi.

Sahte içki üretimi endişe verici

Sahte içki üretimi endişe verici

Sahte içki üretimi endişe verici

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim