• BIST 9805.64
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 23 °C

Sahabe Külliye Projesi Göz Kamaştırıyor

Sahabe Külliye Projesi Göz Kamaştırıyor
Türkiye'de mezarı kesin olarak bilinin iki sahabeden birisi olan Hz. Safvan Bin Muattal'ın (ra) külliye projesi göz kamaştırıyor.

Türkiye'de mezarı kesin olarak bilinin iki sahabeden birisi olan Hz. Safvan Bin Muattal'ın (ra) külliye projesi göz kamaştırıyor.

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş'ın göreve başlamasının ardından projelendirilen ve sahabe Safvan Bin Muattal (ra) Külliye projesinde belirli bir aşamaya gelindi. Hz. Safvan Bin Muattal (ra) Külliyesi'nin proje görünümüyle göz kamaştırıyor. Her yıl on binlerce kişinin ziyaret ettiği sahabe türbesine özellikle Kutlu Doğum Haftası'nda vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Anadolu coğrafyasındaki sahabe kabirleri içinde yeri kesin olarak bilinen sahabelerden birisi İstanbul Eyüp'teki Hz. Ebu Eyyub El-Ensari'nin mezarı diğeri ise Hz. Safvan Bin Muattal'ın mezarıdır.

Kurbanların kesildiği, duaların edildiği Safvan Bin Muattal (ra) türbesinin çevresinde külliye projesi yürütülüyor. Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş öncülüğünde İl Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 2012 yılında külliye projesi başladı.

Sahabe Safvan Bin Muattal'ın (ra) türbesinin de bulunduğu alan hazine adına kayıtlı iken, bu alanın 1.030.000 metrekaresi dini turizm alanı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis edildi. Adıyaman Valiliği tahsis edilen bu alanın 155.000 metrekaresini külliye alanı olarak düzenlendi.

Külliye alanı içerisinde; ticaret alanları, park alanları, sosyal tesis alanları, külliye tanıtım merkezi, kafe- restoran, misafirhane, Kur'an ve İslami ilimler eğitim tesisi, lojman, ve sosyal aktivite alanları, piknik alanları, şehitlik ve kurban kesim yeri bulunuyor.

Külliye çevresi rekreasyon çalışmasıyla ağaçlandırma ve bitkilendirme çalışması yapılarak bu alnının sosyal kullanım açısından etkinleştirmesi planlanıyor. Planlamayla sosyal ihtiyaçların tamamı, rekreasyon alanı içerisinde giderilecek.

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, 2012 yılında başlanılan külliye projesinin ilk etabında cami inşaatına başlatıldığını belirterek, "Safvan Bin Muattal Külliyesi Camisi modern mimari ile tarih boyunca birçok medeniyetlere örnek olmuş Osmanlı mimari tarzının harmanlandığı tasarım serbestliği içerisinde planlanarak 4987 metrekare alan üzerine 980 metrekaresi cami alanı olmak üzere toplam 8.865 metrekare yapı alanına sahiptir.

Proje kapsamında cami, bodrum katlı olarak planlanmış ve külliye ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde içerisinde 200 kişilik konferans salonu ve sosyal etkinlikler için çok amaçlı sergi ve çalışma salonu, 7 adet iş yeri (dükkan), modern ve hijyenik nitelikte saatte 500 kişinin faydalandığı ve engellilerinde ihtiyacını karşılayacak şekilde toplamda bay ve bayan olmak üzere 96 adet WC, 10 adet duş kabini ve abdesthanesi ve müştemilatları düzenlenmiştir.

Cami projesi, Osmanlı mimari tarzı içerisinde, merkezi havalandırma, ısıtma ve soğurma sistemine sahip, 2000 kişinin namaz kılabileceği cemaat, son cemaat, imam odası, kütüphane ve mahvel katından oluşmakta ve ayrıca 8000 kişinin de namaz kılabileceği Osmanlı mimari tarzı ile planlanan eyvan ve revakları bulunmaktadır.

Cami dört ana taşıyıcı kolona oturan kubbe, yerden alem dahil 24 metre yükseklikte ve 15 metre çapındadır. Kubbenin dört tarafı tonoz kubbeyle çerçevelenmiştir. Camiye iki adet 35 metre yüksekliğinde tek şerefeli minare eklenmiştir.

Külliyenin rekreasyon, çevre düzenleme ve sosyal donatı yapı projelerinin hazırlanması ihale edilerek çalışmalara başlanmıştır. Proje yavaş yürüdüğü için ihale iptal edildi. Bu ay yeniden ihale edilerek, işi Türkiye Diyanet Vakfı'nın kendi şirketi yürütecek.

Şuana kadar Diyanet İşleri Başkanlığı, İpekyolu Kalkınma Ajansı, Kalkınma Bakanlığı kaynaklarından elde ettiğimiz 8 milyon 720 bin TL ödeneğimizin, 5 milyon 200 bin TL'si harcandı. Şuan bir miktar paramız var.

Adıyaman için en önemli iki projesinden birisi olan sahabe projesini en hızlı şekilde sonuçlandırmak için görüşmelerimiz sürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.

Sahabe Külliye Projesi Göz Kamaştırıyor

Sahabe Külliye Projesi Göz Kamaştırıyor

Sahabe Külliye Projesi Göz Kamaştırıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim