• BIST 9090.36
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Sağlıkta Unutulan Yöntem Hacamat

Sağlıkta Unutulan Yöntem Hacamat
Tekirdağ Doğal Sağlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Recep Ceviz, hacamatın küçük de olsa cerrahi müdahale olduğunu söyleyerek, hijyene dikkat...

Tekirdağ Doğal Sağlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Recep Ceviz, hacamatın küçük de olsa cerrahi müdahale olduğunu söyleyerek, hijyene dikkat edildiği takdirde hiçbir yan etkisi olmayacağını belirtti.

Tekirdağ'da Aile Hekimi olan ve aynı zamanda Tekirdağ Doğal Sağlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Recep Ceviz, binlerce yıldır uygulanan hacamat hakkında bilgi verdi.

Deriden ufak kesilerden vakum yolu ile kan alınması işlemi olan hacamatı Tekirdağ'da yapan Dr. Ceviz, 2012 yılında kurulan Tekirdağ Doğal Sağlık Derneği'nin, doğal tedaviler konusunda Trakya Bölgesi'nde bilinç oluşturmak, özellikle hacamat ve tıbbi sülük konusunda doğal tedavileri insanlarla tanıştırmak, tıbbi tedavilerin de ihmal edilmemesi kaydıyla, bu yöntemlerin hastalıklarda rahatlıkla kullanabileceklerini göstermek amacıyla, kar amacı gütmeden faaliyet gösteren bir sivil toplum örgütü olduğunu söyledi.

Hacamatın 5 bin yıllık bir tarihe sahip olduğunu ve Antik Mısırlılara kadar dayanan bir hikayesi olduğunu kaydeden Dr. Ceviz, "Biz Türklerin hacamatla tanışması İslamiyet döneminde olmuştur. Hacamat tedavi yöntemi, inanılmaz derecede faydalı ve yoğun bir şekilde kullanılıyor. Hacamat, Avrupa ve Amerika'da da son yıllarda aktif olarak kullanılıyor. Avrupa Birliği ülkelerinde, 2004 yılında sağlık sistemine entegre edilmiştir. Aynı zamanda birçok bakanlık onaylı klinikte ve birçok seçkin hastanede hacamat tedavisi yapılıyor. Tabi ki onlarda kupa tedavisi olarak biliniyor. Hatta İngiltere'de Londra Kraliyet Üniversitesi'nde Kupa Tedavisi Enstitüsü kuruldu. Amerika'da ise durum daha da gelişmiş durumda. 2008 yılında sağlık sisteminin içine entegre edildi. Kliniklerde ve birçok üniversitelerde, hatta günümüzde çok bilinen bazı belgesel kanallarına konu olacak kadar güvenle kullanılmaktadır" dedi.

"TÜRKİYE'DE HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRMÜYOR"

Hacamatın Türkiye'de hak ettiği değeri görmediğini aktaran Dr. Ceviz, bunda biraz da tıp adamlarının ihmali olduğunu söyleyerek, "Günümüze kadar tıp dünyası tarafından üvey evlat muamelesi gören bir yöntem. Şükürler olsun ki, son dönemlerde Sağlık Bakanlığımız bu konudaki gerekli hassasiyetleri ve gerekli araştırmaları yaptı. Türkiye'de yasal çerçevede kullanımına izin verildi. Tıp dünyasında bir yönteme siz sahip çıkmazsanız, başkaları sahip çıkar. Doğru işler yapıldığı gibi yanlış işler de ortaya çıkıyor. Bu da Türkiye'de hacamat tedavisini tıbbi ve modern olmaktan uzaklaştırdı. Avrupa Birliği bunun üzerinde bilimsel çalışmalar yapıp, bildiğiniz uluslararası yayınlar yapan dergilerde hastalık tedavi ettiklerini ilan ettiler. Bu son dönemdeki bakanlıklarımız sağ olsunlar, bu konuda zararın neresinden dönersek kardır hesabıyla, Sağlık Bakanlığımızda da tamamlayıcı Tıp Daire Başkanlıkları kuruldu. Beli çerçevede, biz tıp doktorlarını ve tıp sağlıkçılarının insanlarla buluşturması için gerekli çalışmalar başlatıldı" diye konuştu.

Hacamatın, birçok hastalıkta tedavi edici ve birçok hastalıkta da destekleyici olarak kullanıldığına dikkat çeken Dr. Ceviz, "Kas iskelet hastalıklarında, bel fıtıklarında, boyun fıtıklarında, nörolojik bazı rahatsızlıklarda, özellikle migrende, çok şiddetli baş ağrılarında, tıbbi olarak güvenle kullanılmaktadır. Bunun dışında tansiyon, diyabet gibi birçok kronik hastalıkta da, destekleyici olarak, rahatlıkla kullanılabilir" şeklinde konuştu.

"HİJYENİK KOŞULLARA DİKKAT EDİLDİĞİ ZAMAN BİLİNEN HİÇBİR YAN ETKİSİ YOK"

Hacamatın küçük de olsa bir cerrahi müdahale olduğunu söyleyen Dr. Ceviz, operasyon sırasında kullanılan malzemelerin dezenfeksiyonuna dikkat edildiği zaman hiçbir yan etkisi olmayacağını belirtti. Dr. Ceviz, "Tıpta, fakültelerde ilk olarak öğretilen şey, öncelikle hastalıkları iyileştirmekten ziyade, hastalara zarar vermemektir. Hacamat, hakikaten bu konuda çok başarılıdır. Bilinen düzgün steril, usulüne uygun yapıldığında, rapor edilmiş herhangi bir vaka şükürler olsun ki olmadı. Bunun yanında, psikiyatrist bazı hastalıklarda, panik ataklarda, stres bozuklukları ve depresyonlarda da yine baş bölgesinde yapılan hacamatın, destekleyici olarak, tıbbi olarak çok güzel sonuçlar verdiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Bu konuda İl Sağlık Müdürlüklerimizle koordineli olarak çalışıyoruz. Çok geç kaldık ama biz hekimler, yavaş yavaş bu insanlığa kadim ve aynı zamanda bu kutsal tedavi yöntemine sahip çıktıkça insanların da buna gerekli ilgiyi gösterecekleri konusunda sonsuz güvenim var" ifadelerini kullandı.

"ÖZEL BİRKAÇ HASTALIK HARİCİNDE HERKES RAHATLIKLA YAPTIRABİLİR"

Hacamatın, özel birkaç hastalığı olmayan herkesin rahatlıkla yaptırabileceği bir tıbbi tedavi olduğuna değinen Dr. Ceviz, "Kanser tedavisinde o kemoterapi alınan dönem hariç, çok aşırı ileri düzeydeki kansızlıklar hariç, birçok hastalıkta başarıyla kullanılabilir. Hamileler ve çocuklar konusunda da karşılaştığımız sorular var. Aslında, hamilelerde de engel bir durum yok, fakat mümkünse hani bir panik bir korku durumundan dolayı hamilelikten sonra hacamat yapılabilir. Çocuklarda da, literatürde 2 yaş ve üzeri der. 6 yaş ve üzerindeki birçok hastalıkta, güvenle yapılabilir" dedi.

İlk defa hacamat yaptırdığını söyleyen Ali Barbaros isimli vatandaş da, "Ben hacamat işlemini ilk defa yaptırıyorum. Açıkçası uzun zamandan beridir düşünüyordum. Alışkın olmadığımız için, tabi ki çok fazla cesaret söz konusu bu tür işlemlerde. Doğal Sağlık Derneği adı altında Recep Hocamızın bu işe başlamasıyla, birlikte bir güven oluştu. Bu hacamat meselesi, Peygamber efendimize kadar dayandığı için bir de Recep Hocamızın böyle hijyenik bir ortamda yapmasıyla beraber ben de hacamat yaptırmaya karar verdim. Bundan sonra düzenli olarak hacamat yaptırmayı devam ettireceğim. Şu an kendimi gayet iyi hissediyorum. Hiçbir sıkıntım yok. Herkese de tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.

Hacamatın insanları rahatlatıcı bir etkisi olduğunu belirten Ersin Erginir isimli vatandaş ise, "Dr. Recep Bey'in burada hekim olarak bu işi yaptığını duyduktan sonra, bu ikinci gelişim. Daha önce yaptırdım faydasını gördüm. Çok rahatlama hissettim. Bunun bir ihtiyaç olduğunu, hacamatın insanların temel ihtiyaçlarını karşıladığını düşünüyorum. Herkese hacamat yaptırmayı tavsiye ediyorum" ifadelerini kaydetti.

Sağlıkta Unutulan Yöntem Hacamat

Sağlıkta Unutulan Yöntem Hacamat

Sağlıkta Unutulan Yöntem Hacamat

Sağlıkta Unutulan Yöntem Hacamat

Sağlıkta Unutulan Yöntem Hacamat

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim