• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Sağlıkta 75 milyon kişiye kötü haber!

75 milyon genel sağlık sigortalısı gelecek yıl birçok tedavi için cebinden ödeme yapmak durumunda kalabilecek. 2014 yılı programında konuyla ilgili düzenleme yapılacağı net bir şekilde yer alırken, ilk etapta göz, ağız-diş ve bazı ilaçlar sigorta kapsamın
2014 yılı programı, sağlıkta ‘sıkılaştırma tedbirlerinin’ yürürlüğe gireceğini net bir şekilde ortaya koydu. Programda yer alan bir madde ise, alınacak tedbirlerin 75 milyonu yakından ilgilendireceğini gösteriyor. Buna göre Aralık ayı itibariyle, Sosyal Güvenlik Kurumu, Maliye Bakanlığı, sağlık bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı kapsamlı bir çalışma ile ‘sağlıktaki temel teminat paketini’ oluşturacak. Temel teminat paketi kapsamı dışında kalan hizmetlerde ise, tamamlayıcı sağlık sigortaları devreye girecek. Temel teminat paketi, genel sağlık sigortası kapsamında sigorta tarafından ödemesi yapılan tüm tedavi ve ilaçları kapsıyor. Şu anda bu paket, tüp bebekten, göze kadar geniş bir alanda yapılan tedavileri ve birçok ilacı kapsıyor. Ancak bu paketin çok geniş olduğu ve bazı ödemelerin kapsam dışına çıkarılması gerektiği yolunda dönem dönem çeşitli açıklamalar da yapılıyor. 2014 yılı program bu yöndeki açıklamaların,  gelecek yıl itibariyle yaşama geçirileceğini ortaya koyuyor.
 
İLK FEDA EDİLECEK ALANLAR 
 
Yetkililer, temel teminat paketinin yenilenmesi ve gözden geçirilmesinin kapsamlı bir çalışma olacağının altını çizerken, ağız-diş ve göz tedavilerinin genel sağlık sigortası dışına çıkarılabileceğini belirtiyor. Daha önce yapılan çalışmalarda bu iki alanın ilk aşamada genel sağlık sigortası dışına çıkarılmasının tartışıldığını belirten yetkililer, “Reçetesiz de satılabilen bazı ilaçlar da bu kapsamda sigorta tarafından ödenmeyecek ilaçlar listesine alınabilir. Bu başlangıç olur, sonrasında ise paket her yıl güncellenir” bilgisini veriyor.
 
Sağlık giderleri daha da artacak
 
2013 yılında bütçeden sosyal güvenlik kuruluşlarına faturalı ödemeler, ek karşılıklar, devlet katkısı, emeklilere yapılan ek ödeme, prim teşviklerinden kaynaklanan transferler ile prim ödeme gücü olmayanların GSS primleri dahil olmak üzere 71,9 milyar TL transfer yapıldı. Rakamın, 2014’te 77 milyar TL’ye çıkması öngörülüyor.  2009 yılında yüzde 6,1 olan toplam sağlık harcamalarının GSYH’ya oranı 2012 yılında yüzde 5,4 olarak gerçekleşirken; kişi başı sağlık harcaması ise 521 ABD Dolarından 566 ABD Dolarına yükselmiş durumda. Yaşlanan nüfus, sağlık teknolojilerindeki gelişmeler ve daha kaliteli sağlık hizmeti talebi gibi sebeplerle sağlık harcamalarının daha da artabileceği öngörülüyor.
 
Tamamlayıcı sigorta
 
Programa göre, teminat paketinden çıkarılan tedavi ve ilaçlar için “tamamlayıcı sigorta” devreye girecek. Türkiye’de tamamlayıcı sigorta, yeni başlayan bir uygulama.  Mevzuatı son 1 yılda oluşturulan tamamlayıcı sigorta, şu anda genel sağlık sigortasının finanse ettiği tedavi ve ilaçların kapsamı geniş olduğu için sınırlı uygulanıyor. Ancak teminat paketinin kapsamı daraltılırsa, tamamlayıcı sağlık sigortaları daha çok gündeme gelecek. Tamamlayıcı sağlık sigortası’ isteğe bağlı yaptırılıyor.
 
www.istanbulhaber.com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim