• BIST 9105.26
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Sağlıklı Beslenmenin Altın Kuralları

Sağlıklı Beslenmenin Altın Kuralları
Küçükçekmece'de düzenlenen söyleşide Diyetisyen Fatma Zehra Uçar, sağlıklı beslenmenin püf noktalarını anlattı.

Küçükçekmece'de düzenlenen söyleşide Diyetisyen Fatma Zehra Uçar, sağlıklı beslenmenin püf noktalarını anlattı. Diyetisyen Uçar, vücutta tümör oluşumuna yardımcı olan akrilamid maddesi konusunda katılımcıları uyardı.

Küçükçekmece Belediyesi'nin düzenlediği "Bugün Ne Pişirsem" konulu söyleşide Diyetisyen Fatma Zehra Uçar, ebeveynleri akrilamid maddesi konusunda uyardı. Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen söyleşide Uçar, pişirme usullerine dikkat çekerek, kızartmalardan uzak durulmasını tavsiye etti. Uçar, "Patatesi kızartmayın, fırınlayın. Kızartmayı hayatınızdan çıkarın. Böylece daha az kalori alırsınız ve kanserojen maddelerden uzak durursunuz" diye konuştu.

"ATEŞ İLE ET ARASI 15 CM OLMALI"

Havaların ısınmasıyla hafta sonlarının vazgeçilmezi haline gelen mangal yakmanın tehlikesine de vurgu yapan Uçar, "Mangalı çok fazla tercih etmeyin. Yapıyorsanız da et ile ateş arasında 15 cm mesafe olsun. Ateş ve et direk temas ederse, kanserojen maddeler oluşur. Döner de de aynı tehlike söz konusu. Ayda bir defadan fazla mangal ve döner yemeyin" dedi.

SOFRALARDAKİ TEHLİKE: AKRİLAMİD

Nişastalı gıda ürünlerinde kızartma, fırınlama ve kavurma gibi yüksek sıcaklıkta pişirme sırasında oluşan kimyasal bir bileşik olan ve vücutta tümor oluşumuna yardımcı olan akrilamid maddesine karşı ebeveynleri uyaran Uçar, bu maddenin patates, mısır cipsi, kahvaltılık tahıl ürünleri, bisküvi, kraker ve kızartılmış ekmekte olduğunu söyleyerek, pişirme ısılarının da bu maddenin oluşmasını etkilediğini söyledi.

"DIŞARIDAN SÜT ALMAYIN, PASTÖRİZE SÜT KULLANIN"

Zehra Uçar, pişirme sırasında dikkat edilmesi gereken noktaları da şöyle sıraladı:

"Yemek pişirirken, tencerenin kapağını fazla açıp, kapamayın. Oksijenle besinler temas etmesin. Besinlerin vitamin değeri düşüyor. Ayrıca, yemeklere soda ve karbonhidrat koymayın. Sebzeleri az suyla haşlayın. Makarnayı ise pilav gibi pişirin. Yani suyunu az koyun, kendisi çeksin. Dışarıdan alınan sütlerin hijyen kontrolünü yapmak imkansız. Bu yüzden pastörize, markalı sütler öneriyorum. Dışarıdan alınan sütler, ne kadar kaynatılsa da mikrobu gitmediği gibi, vitamini de yok oluyor.'

"YUMURTAYI YIKAMAYIN, ARTIK YEMEKLERİ ÇOK ISITIN"

Besinlerin saklama koşullarının önemine de dikkat çeken Diyetisyen Uçar, şöyle konuştu:

"Marketten aldığınız yumurtayı yıkayıp dolaba koymayın. Gözeneklerini açmış oluyorsunuz, mikroorganizmalar içine giriyor. Çabuk bozuluyor. Dondurulmuş yiyecekleri de sıcakla temas ettirerek, çözdürürseniz mikrop üretir. Tek yapmanız gereken, buzluktan buzdolabının içine almaktır. Artık yemekleri de ısıtırken, yüksek ısıda ısıtarak tüketmeye özen gösterin."

ŞEKER HASTASI OLMAK İSTEMİYORSANIZ AÇ KALMAYIN

Diyet yaparken aç kalmanın ya da kahvaltı yapmamanın vücuda olan zararlarından bahseden Uçar, öğün dengesinin çok önemli olduğunu söyleyerek, şu tavsiyelerde bulundu:

"Kahvaltı mutlaka yapılmalı. Uzun saatler aç kalmak tehlikeli. Uzun saatlerin ardından yemek yendiğinde kan şekeri düşüyor, zıplıyor. 50'li yaşlara gelindiğinde yüksek şeker çıkıyor. Şeker hastalığını önlemek için bir de bol bol kuru baklagil tüketin. Ara öğünleri de atlamayın. Mutlaka bir meyve ya da yoğurt yenebilir."

Sağlıklı Beslenmenin Altın Kuralları

Sağlıklı Beslenmenin Altın Kuralları

Sağlıklı Beslenmenin Altın Kuralları

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim